TDA1541A DAC

Re: TDA1541A DAC

PostPostao/la Khadgar2007 » 06 stu 2011, 22:28

Ma batali ti ove upade, ajde crtati vodove. ;)
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la tom_hifi » 06 stu 2011, 22:40

Slažem se :)
tom_hifi

PostPostao/la ilimzn » 07 stu 2011, 00:04

Khm, hm.

dac_psu_2.gif
dac_psu_2.gif (60.9 KiB) Pogledano 8308 put/a.

Sliku sam okrenuo na bok jer je ogranicenje velicine na forumu 800x600 pa je ovako ipak moguce vise toga prikazati s obzirom da s ovom orijentacijom vise toga stane u zadani okvir.

Posvijetljena je povrsina koja odgovara tocno pola ploce. Tu se odmah vidi sto je ili nije simetricno (primjer, sredisnja rupa za montazu).
Na gornjoj polovici je oznaceno ono sto sam prethodnim postom objasnjavao. Na donjoj polovici je to i napravljeno.
Crvena linija je vod povucen 'po svim pravilima', pa se tu vide naoko neke cudne petljancije. Srecom, ovaj sklop nije tako zahtjevan pa se moze po potrebi i odstupiti od pravila da bi se dobio neki drugi kompromis.
Primjer, buduci da je prvi filterski kond iza greca spojen i prema grecu i prema drugom preko otpora, njegov ESR i pogotovo otpor voda prema njemu kad bi se otpori spojili zajedno, a onda prema njemu povukao poseban vod, je zanemariv u odnosu na otpore, pa zato ocakav striktni pristup vucenja voda prema tocki najmanje impedancije nije potreban.
S druge strane, ulaz u LM317 bi bilo pozeljno staviti s folijskog konda, ali se to kosi s spajanjem na tocku najnize impedancije sa strane greca. Od te dvije je vazniji LM, zato prvo na elektrolit, onda na foliju (primijetiti nacin na koji se dodaju dodatni padovi za veci footprint ali i dalje se forsira prolaz kroz tocku niske impedancije!), onda na LM. Smedjom bojom je dat alternativni put, izvedivost je ovisna o tome kako ce se rasporediti rupe za zrak na ploci (zute tocke). Iste te rupe ujedno objasnjavaju zato pomaknuti sve pomocne komponente za LM malo dalje prema sredini ploce - da stanu. Jos jedan kompromis je spajanje ADJ pina. u principu bi s njega prvo trebalo ici na kond. No otpori koji su tu u krugu su 3-5 redova velicine veci od impedancije konda na frekvencijama od interesa, stoga ne treba komplicirati. Moze se i ljepse nego sto sam ja to nacrtao, nije kriticno. Izlaz je ipak s izlaznog konda, po svim pravilima.
Ulazni i izlazni konektor se po potrebi moze malo pomaknuti da je na sredini svoje polovice ploce, spajanje ne bi trebalo biti problem. Diode u grecu su stavljene vise prema centru ploca a otpori malo vise prema rubu kako bi se mogli maknuti od hladila, prije je drugi otpor RCRC filtera bio ipak preblizu hladila jednim izvodom (nikad se ne zna kakve ce tolerancije imati hladilo...).
Obratiti paznju na rupe za montazu na desnom rubu slike. Nema vise centralne rupe, ako bi se ploca raspilila na dva, nacin montaze kao prije nema nikakvog smisla.

OK znam da davim, ali iza ovog stoji vise od 25 godina iskustva u pravljenju stampi. Vrlo je bitno da onaj tko ih projektira barem u grubo poznaje principe rada sklopa, upravo da zna odabrati pravi kompromis. I zadnje, kad se ovo radi na dnevnoj bazi, vrlo brzo se izgubi strpljenje za besmislenim ogranicenjima koje postavlja program za crtanje. PCB CAD bez dobre zoom opcije je zapravo prilivno neupotrebljiv, isto tako i onaj koji nefleksibilno barata gridovima.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la s@ki » 07 stu 2011, 09:27

ma šta bi davio. svaka čast što ukazuješ na pogreške, i logično je da ih vidiš tamo gdje ih drugi, u ovom slučaju ja , ne vide. na kraju krajeva, imam nešto više godina života nego ti kako kažeš svakodnevnog rada u projektiranju pločica, a i meni je to hoby a ne posao od kojeg živim.

uglavnom, ostaje okrenuti ispravno konektore uz ovo gore navedeno, riješit ću čim dodjem doma.
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la ilimzn » 07 stu 2011, 20:37

Ma, sto reci... profesionalna deformacija :)
Ne radim stampe vise toliko, to je na poslu preuzeo jedan kolega, ali cisto kao primjer (i to ne neceg previse kompleksnog), da vude jasnije od kud vucem korijenje:
primjer_PCB.gif
primjer_PCB.gif (65.67 KiB) Pogledano 8257 put/a.

Ovo je otprilike pola povrsine ploce cca 15x15cm, koja sadrzi switcher, generator niskonaponske trofazne struje za pogon motora, 3 16A PWM izlaza za kontrolu DC motora na 12V, hrpu ulaza za razne senzore, izlaza za status i aktuatore i ukupno 3 mikrokontrolera, te spoj na CAN mrezu...
Ploca je dvostrana s time da je prakticki cijela povrsina sa strane komponenti prekrivena masom, tocnije masama. Sklop ima 6 razlicitih napajanja od kojih je vecina galvanski izolirana medjusobno. Na gornjoj povrsini ima niti deset vodova ukupno, tamo gdje se nije moglo, ili radi rasporeda napajanja i mase nije smjelo vuci vodove na strani lema.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la tom_hifi » 07 stu 2011, 22:47

Sredit ćemo i mi taj DAC da bude sve 'by the book' ;)
tom_hifi

PostPostao/la Schultz » 11 stu 2011, 09:44

Ajmo dalje. Što je stalo...? Već sam naručio dva TDA zlu ne trebalo...
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la tom_hifi » 11 stu 2011, 09:47

Nije nije stalo. S@ki ima nekih obaveza trenutno, riješit će to.

2 TDA? Gdi, koja cijena? A CS8412?
tom_hifi

PostPostao/la s@ki » 11 stu 2011, 09:52

nije stalo, pločica je napravljena, zaboravil uploadat :/ istina, bila malo gužva. :D
budemo stavili danas..

schultz, jesu ti pločice stigle ?
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la sonny » 11 stu 2011, 10:38

Kakve sad plocice opet ? Stalno neke plocice. Vidim ja da cu se naudisat olovnih isparenja budete li ovako nastavili razvijat projekte. Schultz se samo zaljepi na njih :) A taman je bio odljepio.
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PrethodnaSljedeća

Natrag na Digitalni izvori zvuka

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.