Evo moje verzije 2 alfa. (alfa jer još nje probana

) Par slika prethodne verzije sam objavio u "Što se radi ovih dana"
Ideja je bila da se kao osnovni materijal maksimalno koristi drvo i neki drugi prirodni materijali kao kod gradnje drvenih glazbala. Nažalost od ideje sam djelomično odstupio pa je tu opet krom-čelik i aluminij.
Ležaji su sa hard diskova.
Koliko god se ti mali ležajevi činili fini i dobri, zapravo i nisu toliko fini ni dobri. Posebno zato što se lako oštete ako se prilikom rastavljanja iole primjeni sila. Puno je varijanti i izvedbi, pa se neki skidaju lako a drugi tek primjenom sile. rezanjem dijela kućišta i slično.
Ova varijanta 2 je nastala ispravljanjem nedostatak koji su uočeni u varijanti 1 prilikom mjerenja težina i uravonteženja.
Sad je smanjena težina pojedinih djelova (ima i podvarijanta sa tanjim štapom).
Štap je od kista jer mi se to drvo činilo kao kompromis gustoće i težine a nije ga potrebno obrađivati osim podrezivanja na dužinu i obrade krajeva.
Druga izmjena je spuštanje težišta ručke ispod osi horizontalnog ležaja. Tako cijela vaga postaje stabilna, dok je u prethodnoj verziji bila labilna.

- ver2-1.JPG (53.02 KiB) Pogledano 11458 put/a.

- ver2-2.JPG (79.55 KiB) Pogledano 11458 put/a.

- ver2-3.JPG (81.21 KiB) Pogledano 11458 put/a.
Shell je također napravljen novi od aluminija i ručkica čine jedno tijelo (prethodni shell je bio od drva i iskovana ručkica plus vijak za učvršćenje).

- ver2-4.JPG (82.75 KiB) Pogledano 11458 put/a.

- ver2-6.JPG (59.77 KiB) Pogledano 11458 put/a.

- ver2-5.JPG (85.57 KiB) Pogledano 11458 put/a.
Ožičenje je naručeno preko ebay iz Engleske, međutim kabeli mi se nisu sviđali po debljini iako su bili opleteni koncem. Valjda su i sami kabeli osjetili da mi se nisu svidjeli pa su se "ubili" bacivši se pod bušilicu koja ih je smotala u klupko i tako je cijela izolacija od konca otišla k vragu.
Na raspolaganju sam imao još žice iz jedne stare ručke ali sam uzeo nešto treće, žice iz malih PC slušalica iii onih što se dobiju s mobitelima. Žice su po meni odlične. Ono vrijedno što sam dobio iz ebaya su zapravo konektori 4 +1 rezervni i komad 10cm tinol žice "visoke kvalitete" kako kaže prodavač, za zalemiti konektore i žicu . Te bužiri u boji.
Podnožje ručke i utege sam dao tokariti u firmi ali firma koja ima tokarilice za izradu prirubnica do promjera metar, ne može precizno tokariti male stvarčice. Malo karikiram ali zaista trebaju precizni i nerasklimani strojevi. Praktično trebaju alatni strojevi za obradu djelova za ručku. U mom slučaju uteg koji je prokromski cilindar fi 20mm x10 15 i 25 mm dužine , probušen kroz sredinu i narezan M6 narez nije okomit i vijak kroz njega ne prolazi okomito nego zavija ko slamka u limunadi.
Doma pak imam ručnu el. bušilicu, loš vid što neće dati precizne rezultate u obradi i bušenju. Stupna bušilica određene preciznosti je zaista neophodan alat za DIY namjene.
Gramofon je također u izradi ali ništa pre-fensi. Nadam se zadovoljiti neke minimalne zahtjeve. U međuvremenu mi je pregorila jeftina glodalica. Jučer sam dobio novu Bosch. Onda nastavljam s gramofonom.