zmajz je napisao/la:Točno si primjetio, zašto bi bilo jednostavnije?
Zato što stvari trebaju biti jednostavne do maksimuma, ali ne i jednostavnije od toga. Tvoja rješenja upravo to pokazuju: masu tanjura povećati koliko je to moguće vodeći računa o snazi motora (princip jednostavan, izvedba više ne), dampiranje nosećeg dijela mora opet biti dobro izvedeno (to e jednostavno) a to ipak komplicira izvedbu pa više i nije tko jednostavno. Itd.
Kad pričamo o gramofonima, tu se nekako nalazim na mojem području, a ja ne favoriziram belt drive pred direct drive, niti obratno.
Možda nebi bilo loše da se nas nekoliko zainteresiranih angažiramo oko projekta nekog grema (ala ono cijevno pojačalo), da se rastrčimo po mreži u potrazi za idejama i lako i pristupačno dobavljivim djelovima, pa da izprojektiramo nešto što bi bilo zaštitni znak ovog ili audiofil foruma?
Znači:
1 potraga za motorima (nije problem naći skupe i etablirane, treba tražiti dobre i ne skupe)
2 materijali za osovine i ležajeve
3 materijale za izradu plinthova (ili ti kućišta i nosača)
4 amortizacija (mehanička, ne financijska)
itd....
????
Zmaju, ova ti je izjava vrhunska. (Na prvoj stranici teme 2011.) Je si li to slučajno ili promišljeno ili prepisao negdje, nije važno, ali je ovo "in medias res" ili kako se već to reče.
Baveći se mojim gramom, koji nakon godina promišljanja i čitanja doživljava svoju inkarnaciju ali i realizaciju rješenja na licu mjesta u hodu.
Mozgam i probam kako riješiti taj ovjes, šta treba da je u zraku, a šta na zemlji. Testiram uživo u praksi, podmećem spužve veće i manje. Na kraju izbacim sve suspenzije van i stavim sve tvrdo na tvrdo, kost na kost, kamen na kamen. Jedino motorče ostane na gumenim mortizerima. (Tako je kod mog pok. dide na barci Jannmar bio montiran

)
Tada mi na pamet dođe ova tvoja rečenica te također sine iz dubina memorije rješenje našeg Janeza iz susjedstva i njegov zasta genijalni Stabi S.

I neka je Kuzma napravio i Stabi Ref sa pustim kilima i silikonskim suspenzijama, ja mislim da je Stabi S na tri O ringa definitivno genijalno rješenje i da ne treba ništa više od toga nego težine koja nikad nije na odmet. Čak mislim da ta tri O prstena više služe da se domaćica ne žali na možebitno oštećenje namještaja nego drugome.
Mase ručice tanjura i šasije trebaju upiti sve parazitne vibracije igle. Najvažnije za grem je to da je postavljen u savršen "livel"
Raditi suspenzije 3 u tri ili četiri točke znači 3 ili 4 opruge koje teško da će biti iste u DIY izvedbi, automatski dolazimo do problema prethodnog uvjeta, ne možeš gram stavit u "livel". Opruge ga naginju. Odnosno rješenje više nije jednostavno, ili rastu dimenzije. Sve mi se čini da rješenja postaju suvišna jer su komplicirana, a efekti upitni.
Ovo Kuzmino Stabi S rješenje je Kolumbovo jaje. Vrhunac.