Mate je napisao/la:Bit će da je na tom gramu keramička ?
sad će se neko nasmijati, ali ja sam u svojoj vinil povijesti, najviše slušao na keramici. Naravno ručku sam napravio svoju, ali bar šasija nije bila od plastike nego teškog gvožđa. I to je s ostatkom sistema (dakako DIY) sviralo skroz prostojno.
bate pas, kad se sad sjetim toga, što sam bijo napredan. Cijevna jačala iz dva ista gramafona Suprafon (svaki je bio mono) stavjena u istu škatulu da se dobije sterio jačalo. A na to su išli RIZ ovali u škatule opet vlastite izvedbe. Moram iskopat negdi sliku tih čudesa. Sve to iljadudevestotinasedamdesetineke.

Tad sam i ja uredovao...
Prvi gramofon mi je bio 'Iskraphon 1000'. Iskrin plasticnjak u drvenoj kutiji s platicnim poklpcem koji je mogao polopiti singlicu, ali ne i LP. Gramofon je bio bez pojacala, zvucnika, o phono pretpojacalu da ni ne pricamo. Odmah sam znao da su "odvojene komponente" bolje.

Gramofon sam spojio na radio prijemnik "Nikola Tesla" drvenjak, cjevas, tako da sam se odmah "navukao" na cjevni zvuk...

Jos negdje imam nesto dijelova iz tog radija... A bilo je tada i open baffle zvucnika, srednjevalnih prijemnika vlastite konstrukcije, koje sam slusao na radioamaterskim slusalicama od 1.600 Ohma... Kasnije je dosla RIZ-ova 'Tosca 10', pa Iskrino gramo-pojacalo s Gerrardom nekim, za kojeg sam napravio plinth tezak 20kg, a pojacalo sam sutnuo u smece. Pa Gorenje receiver sa zvucnicima u kojima su bile Philips jedinice, a kojima sam mijenjao skretnice... Nedavno sam te kompresione kutije, u doborom stanju, poklonio susjedu. Ma bilo je toga...