Lampe, koja i gdje?

Lampe, koja i gdje?

PostPostao/la Kick » 22 svi 2012, 18:53

Dakle radim cijevno pojačalo AX84 P1 amp. Vjerujem da su neki već vjerojatni upoznati s tim. Ako ne, samo to utipkajte u google i sve je tamo.

Danas sam upravo sve završio, probao upalit bez lampi i ništa nije grunulo, sve super radi. Napon je bio 266V!

E sad... Ja tu imam 50-ak lampi iz raznorazih televizora, radija itd.
Recimo da na samo 20 lampi piše model i ime.
Mene konkretno zanima koja lampa može ić u predpojačalo a koja u pojačalo?
Trebao bi to znati do sutra jer ću onda to probavat.

Evo popisa nekih koje imam:
Yugoslavia PCL86, EF183, PCH200, EF85, EF80, EBF89, PCF 200, PCF 82,
Philips PCF 802, PL84
Tesla PCF 802

Nadam se da će mi netko pomoći.
Hvala!
Pozdrav :)
Kick

Re: Lampe, koja i gdje?

PostPostao/la Klokan » 22 svi 2012, 19:04

Uf....pa nemos turat u podnozije koju lampu oces...Driverica (predpojacalo) ti mora biti ecc83 (ak se ne varam) a izlazna cijev EL84...

a ti imam 12AX7 koja je ekvivalent ECC83 i za probu ce biti dobra...Mos sutra doc po nju :)
----------------------------------------------------------------------------------------------
Real Radios Glow in the Dark!
Klokan

PostPostao/la membrana » 22 svi 2012, 19:25

A jel problem kupit nove lampe, ha??? Poslije ćeš pisat po forumu kako pojačalo ne valja, zvuk ovaki-onaki bla,bla...
Naruči iz nekog music-shopa, npr: webshop.musicshop.hr
Imaš od JJ-a ECC83 i EL84 za cca 100kn svaka. Koda su to velke pare, 200kn.
Ako si mislio na lampama štedit, onda si fulao forum!
Ne bi se čudio da kupuješ kvartet KT88 od GEC-a iz '70. godine

Inače od ovih tvojih pasala bi izlazna PL84 samo ne znam napamet koju struju grijanja označava "P". Ove druge što si naveo su sve više-manje trioda-pentoda male snage.
membrana

PostPostao/la Kick » 22 svi 2012, 19:42

Maaa nije problem kupit...
Ja to radim za maturalni rad i samo mi treba da amp proradi i da to u komisiji vide i da ja prođem, kužiš?
Inače bi ja kupio nove i SIGURNO ću kupit ali eto samo za probu, kontaš?
Kad to završi naravno da ću stavit neke prave al ovdje je bitno da to radi i to je to...

Hehe, ne treba mi jer 12AX7 (ECC83) već imam (i to JJ electronics) :)

Znači onda još samo tu PL84 metnem na izlaz?
Kick

PostPostao/la membrana » 22 svi 2012, 20:06

Skini datasheetove od EL84 i PL84 pa usporedi malo. Tvoj amp - tvoja ocjena. Pa ako ti je stalo do mature...na taj način joj i pristupi -> profesionalno, a ne zbrda-zdola
membrana

PostPostao/la Dean » 22 svi 2012, 20:32

membrana je napisao/la:Skini datasheetove od EL84 i PL84 pa usporedi malo. Tvoj amp - tvoja ocjena. Pa ako ti je stalo do mature...na taj način joj i pristupi -> profesionalno, a ne zbrda-zdola

Da, nije ti loša ideja ! Skinuti datashitove EL84 i PL84 i onda vidiš da te lampe nemaju veze jedna s drugom. Odnosno NISU ekvivalenti.
Dean

PostPostao/la membrana » 22 svi 2012, 20:43

Ooo, Deane, sam Bog te poslao. Čovjek skoro pao maturu zbog mene. Znao sam da ima neke sličnosti (12W), ajd bar nešto. Al da nijesu ekvivalenti... Spremit ću i ja datasheet!
membrana

PostPostao/la ilimzn » 22 svi 2012, 20:59

Kick je napisao/la:Maaa nije problem kupit...
Ja to radim za maturalni rad i samo mi treba da amp proradi i da to u komisiji vide i da ja prođem, kužiš?
Inače bi ja kupio nove i SIGURNO ću kupit ali eto samo za probu, kontaš?
Kad to završi naravno da ću stavit neke prave al ovdje je bitno da to radi i to je to...
Hehe, ne treba mi jer 12AX7 (ECC83) već imam (i to JJ electronics) :)
Znači onda još samo tu PL84 metnem na izlaz?

ISkreno, ako si isao raditi pojacalo samo da prodjes na maturi, onda si na krivom mjestu. Ovdje ljudi rade s cijevima jer zele imati pojacalo s cijevima.
Sto se tice ostalih pitanja, po starim TV-ima neces naci nista sto ces mocu 'utaknuti' u svoj uradak. Po kakvom starom radiju bi se moglo naci EL84, no postavlja se pitanje sto to znaci 'raditi' - te su lampe raubale cijeli zivotni vijek i u ko zna kakvom su stanju, a koliko vidim tesko da ces ti to znatiprepoznati.

Za neupucene: NIJE pravilo da cijevi s istim oznakama osim grijanja budu ekvivalenti koji se samo po grijanju razlikuju. Upravo EL84 i PL84 su dobar primjer. PL84 je P (300mA grijanje) ekvivalent EL86.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la davorin » 22 svi 2012, 22:46

PL84 je samo po naponu i struji žarenja različita od EL86 i UL84.
Sve su one puno bolje od EL84 za upotrebu u audio pojačalima, ali traže sasvim drugačije radne uvjete. U PSE-ClassA-topologiji daju približno istu izlaznu snagu kao i EL84, ali zbog puno nižeg unutrašnjeg otpora (potreban je i izlazni trafo sa puno nižom impedancijom, a sve to rezultira i sa boljim damping faktorom) pojačala sa EL86(PL84-UL84) ostavljaju utisak da se radi o puno jačem pojačalu od onoga sa EL84.
davorin

PostPostao/la Kick » 23 svi 2012, 17:13

Ooook, shvatio sam!
A čujte, čovjek mora jedanput naučit, nitko se nije pametan rodio! :)

Nego...
Danas sam dao u pojačalo ECC83/EL84.

I upalim ga i radi to, lampe se griju.
No, međutim jako slabo se čuje, možda ga nešto guši. Recimo volume pojačam do kraja i ništa se ne čuje nego tek kad pojačam onaj potenciometar za gain što naravno krči jer je to pojačalo za gitaru a distorzija je u biti preopterećenje lampi.
E sad... Probao sam sa gitarom i clean zvuk gotovo da ni ne mogu dobit a drive kad i dobijem jaako je tih.
Jel mi može netko pomoći.
Naime ECC83 je od JJ-a a ova El84 radi savršeno kod frenda na njegovom pojačalu.
Zna li netko u čemu je problem jer mi stvarno treba pomoć? Što da napravim, da nešto promijenim ili?
Kick

Sljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.