PP sa GU50 (interstage trafo)

PP sa GU50 (interstage trafo)

PostPostao/la MARSAUDIO » 25 tra 2012, 21:27

Pozdrav svima,

radim na novom projektu - Pushpull sa GU50. Zadao sam si zadatak, da probam pojačalo napraviti sa interstage tranformatotom, koji če bit i okretač faze (spliter). Napravio sam več prototipa okretača faze (sa EDCOR trafoti) i sa modelom PCW15K/600 sam dobio dosta dobre rezultate. Rezultat je 60Hz-25KHz 0dB i kod 40Hz -3dB. A ja želim dobiti 0dB na 20-25Hz. Problem ovog transformatora je i to, da se mi signal smanji na sekundaru za 10x (u pravu dobijem pojačanje samo oko 1,6). Sad čekam trafo EDCOR XSM15K/10K sa kojim se nadam, če rezultat biti bolji.

Imam i pitanje za vas: dali postoji neki jeftini trafo koji bi mogao, da to odradi bolje nego EDCOR i ne košta toliko kao neki Sovter ili Lundahl? Dali može ko od vas za neki normalan novac to napraviti?

Evo i šeme prototipa:
Privitak/ci
GU50 PP Interstage.png
GU50 PP Interstage.png (59.98 KiB) Pogledano 9859 put/a.
MARSAUDIO

Re: PP sa GU50 (interstage trafo)

PostPostao/la harkonen » 25 tra 2012, 21:39

Kod interstagea je pravilo - koliko para toliki frekventni raspon - vjerujem najviše izražen, Edcor je ok za većinu komercijalnih uređaja, sa dostatnom povratnom vezom preko svega ovaj će se raspon proširiti do numerički i trgovački
prihvatljivog nivoa i to je to. Za male pare teško da će itko dati glavu na panj da može napraviti korektan interstage traženih specifikacija. Ja bi prvi to pokupovao, a vjerujem i da bi bila opaka navala. Savjetujem ipak klasični obrtač.
I uz ovu vrijednost Rg i bias pot, povećati vezne na bar 0,18-0,22uF.
:ugeek:

btw, ovaj NFB ti ne bude ovako radio....
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 25 tra 2012, 21:51

MARSAUDIO je napisao/la:Problem ovog transformatora je i to, da se mi signal smanji na sekundaru za 10x (u pravu dobijem pojačanje samo oko 1,6). Sad čekam trafo EDCOR XSM15K/10K sa kojim se nadam, če rezultat biti bolji.

Jos puno veci problem bi ti mogal bit ca su obadva trafa unutar npv petlje tako da imas jako jako velike sanse za vrlo nestabilan rad. A ako nisi bas na ti sa raznim cakama oko frekventnih kompenzacija onda radje pojdi na sesto klasicnije, bez tog interstage trafa
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la MARSAUDIO » 25 tra 2012, 22:18

Ovaj NFB sam stavio na šemu zbog toga, da ne zaboravim na NFB. Mislio sam, da bi možda uradio pojačalo bez NFB ili sa lokalnim NFB - Sa anode GU50 na anodu driverice. Šta mislite o tome. Do sada sam uradio jedan PP sa EL84 i 6N1P ( i 6N23P), a ovaj put želim na drugi način učuniti - interstage trafo. Interesira me, da li kod vas ko radi ove interstage trafote?
MARSAUDIO

PostPostao/la harkonen » 26 tra 2012, 06:56

E vala, volio bih i ja reći - da, imaš odlične handmade interstage trafoe kod, ali nažalost, nemamo takvog majstora.....
Još ja tražimo.
Odoka, mogući problem kod povratne anoda-anoda (nije lokalno jer obuhvaćaš dva stupnja) bi mogao biti osjetna razlika u
anodnom naponu koji podnosi 6n6p u odnosu na GU50, kao i omjer anodnih tereta,tj pojačanja, te bi tako ostvarena NPV
bila vjerujem manja od željene,ali treba sjesti i proračunati.
harkonen

PostPostao/la membrana » 26 tra 2012, 14:38

Šta ne bi mogla druga polovica od 6N6P biti katodina? Ona dobro obrće. U tom slučaju treba još jedna lampa.
membrana

PostPostao/la davorin » 26 tra 2012, 15:13

harkonen je napisao/la:E vala, volio bih i ja reći - da, imaš odlične handmade interstage trafoe kod, ali nažalost, nemamo takvog majstora.....
Još ja tražimo.
Odoka, mogući problem kod povratne anoda-anoda (nije lokalno jer obuhvaćaš dva stupnja) bi mogao biti osjetna razlika u
anodnom naponu koji podnosi 6n6p u odnosu na GU50, kao i omjer anodnih tereta,tj pojačanja, te bi tako ostvarena NPV
bila vjerujem manja od željene,ali treba sjesti i proračunati.

Odvoji se s kondenzatorom, a zbog visoke anodne impedancije i velike snage, visoki su i izmjenični naponi na izlaznom trafu, pa će i napon za negativnu reakciju biti dovoljno visok, odnosno koliko treba po potrebi nakon proračuna.
davorin

PostPostao/la davorin » 26 tra 2012, 15:25

Umjesto vrlo skupih interstage transformatora, mogu se upotrijebiti i 2 (relativno, jer za svaki kanal trebaju 2 komada!) jeftinija (i manja) izlazna transformatora dovoljno visokog primarnog (-ih) induktiviteta, koji se direktno međusobno spoje sa sekundarima (na izvode na koje bi inače trebao doći zvučnik). Da bi se popravila fazna i frekventna karakteristika na visokim frekvencijema, spoje se kondenzatori imeđu anoda pobudne elektronke i odgovarajućeg (po fazi) kraja transformatora koji se spaja na G1 izlazne elektronke. Spoj je primjenjiv samo za protufaznu pobudu.
Nije problem namotati odlične pobudne (interstage) transformatore, ali cijene novih kvalitetnih jezgri su astronomske!
davorin

PostPostao/la harkonen » 26 tra 2012, 15:38

Da cijene su astronomske, a to se ne uklapa u ekonomsku računicu.
Inače, marsaudio, kako posao sa kitovima: http://www.marsaudio.eu/html/kit_kompleti.html ?
Mislim da ti PP Gu50 nije dovoljno fancy za kit....
harkonen

PostPostao/la Tazz » 26 tra 2012, 21:50

6N6P 18€ :shock: :shock: :shock:
Tranzistor nema dušu
Tazz

Sljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.