Evo da malo pripomognem i podsjetim Davorina (ako uopće treba

)
Primjer EL84

Mislim da je na to pitanje i lako i teško odgovoriti.
EI je od početka bio PHILIPSOVA ekspozitura. Tehnologija i sav strateški materijal isproučivao je Philips.
Zato su sve cijevi i izgledom i sadržajem bile pljunuti originalni Philips.
To pogotovo vrijedi za cijevi s logom na prvoj cijevi (RR) kako se je ispočetka zvala firma iz koje je nastao EI. O tome ima nešto malo podataka na netu(nešto zahvaljujući i mojem skromnom doprinosu).
Kasnije je logo bio ovaj sa slike 2 ,a tek u kasnijoj fazi kada je EI bio "samostalniji" logo je postao nešto malo manji i gotovo da izgleda kao neki fake.
Namjerno sam stavio cijevi iz različitih razdoblja (skoro 30 godina raspona) i sve one su posve iste, osim loga.
Naravno da postoje EI cijevi s posve drugačijom iznutricom.
To je zato što su proizvođači iz različitih političkih sustava i u krutim vremenima pomagali.
Naime, jedno vrijeme su se proizvodile cijevi koje su bile pljunuti Tungsrami, Tesle, pa blizanci Mullarda i sl.. Jedno vrijeme su se logoi štampali čak i na ruske "ekvivalente". U kolekciji imam barem deset izvedbi EL84

Osim ovih ruskih eskapada stvari su prilično jasne.
Gotovo cijela Europa, uz dobar dio američke produkcije (Sylvania među ostaliima) potpadali su pod koncern Philips.
S tom spoznajom sve otprilike postaje jasno.
Zato nije lako dati odgovor.
Možda je samo RR logo jamac originalne i izvorne Philipsove kvalitete.
Iskusno oko će prepoznati i izvedbu anode i getera dobrog fabrikata i moći procijeniti što je što.
Za ovaj RR se nikada nitko nije žalio i gotovo da je garancija dugovječnosti i kvalitete.
Mnoge cijevi koje sam testirao, a radile su desecima godina (pogotovo RR) još uvijek imaju potpunu emisiju.
Mislim da je odgovor sličan i za ostale tipove.
Neke cijevi možda nisu bile direktna zamjena američkim (u gitarskim pojačalima, zbog viših napona), ali su unutar svojih specifikacija bile OK.
E, sada, što se događalo sedamdesetih i početkom osamdesetih, u to ne bih olako ulijetao jer se tada, pogotovo u dućanima, mogla nabaviti samo nekakva žnj klasa. Prava roba završavala je u izvozu ili u vojsci.
Ista stvar je bila i s uvezenim ruskim 6p14 (prodavala se kao ekvivalent el84) zbog kojih su ruske cijevi bile omražene, a u stvarnosti su bile prilično dobre jer su izdržavale više napone i mogle dati veću snagu pa se i danas koriste u mnogim pojačalima kao 6bq5 što ruski proizvođači masovno koriste.
I tu je bilo dobrih stvari, među njima i EI ekskluzivitet: KT99 i zgodna priča o njima, ali to se već moglo pročitati na više mjesta.
U krajnjoj liniji, mnogi tipovi EI cijevi su uvijek bili cijenjeni.
Problem je što je marketing bio loš.
Zato će sada neki jebiveter koji je cijelo postrojenje jeftino otkupio i preselio nekamo sigurno znati od taloga ruskih i kineskih katoda s vojnih otpada uz puno galame prodavati muda pod marku koja sigurno više neće biti ista.
Možda će samo štancati logoe jer će malo ljudi znati to prepoznati.
O P (TV) seriji ne želim govoriti jer ju osim iznimaka ne poznam dovoljno.
Možda Davorin ima neka druga iskustva, ali ja sam nekako prilično privržen EI cijevima.