Literatura

Literatura

PostPostao/la tubeman » 26 ožu 2012, 00:02

@Joe dalton

Upravo tako.
Ali odmah da upozorim da je i taj tekst netko vrlo nepažljivo odnekuda iskopirao, jer puno toga je samo istrgnuto iz povijesnog konteksta, ne odgovara ili je neprecizno.
Možda ne bi bilo loše nabaviti kakav vademekum (kod nas su ih izdali Židan i Mesaroš.
Puno su zgodniji od američkih jer opisuju cijevi na koje ćemo se "popikavati" na ovim područjima, a nisu zanemarene ni američke ni ruske. Zgodno je i to da su pisane poznatim jezikom ;)
Osim toga, još ih se može nabaviti po aukcijama i buvljacima.

Prvo preporučam jednu stariju ali odličnu knjigu:

slika
Priručnik za elektronke / Alfred Židan, 1954

pa tek godina stariju, isto tako zgodnu:
slika
Radiopriručnik (Elektronske cevi) / Vsevolod Jovanović, 1955

Nepobitna referenca, iako obraćuje uglavnom starije cijevi:
slika
Elektronke i tranzistori / Alfred Židan, 1965

Ovu knjigu sam potrošio dvaput (dva komada se raspala).
slika
Elektronske cevi i poluprovodnici : priručnik / Velimir Mesaroš, 1974
Nedavno nabavio još jednu gotovo nevinu. Koja sreća ;) ;)

Još novija, isti autor, izdana day after sumraka radio cijevi, ali dobra:
slika
Elektronske cevi, poluprovodnici i integrisana kola : Priručnik sa uporednim pregledima i karakteristikama / Velimir Mesaroš , 1982

Ako nekoga bude koja od njih doista zanimala, mogu je poskenirati i staviti na ograničeni download, makar to zbog mogućih autorskih prava inače ne radim. Ali budući to spada u prethistoriju i teško da će doći do reizdanja i bilo kakvih komercijalnih aspiracija, možda bi se moglo malko zažmiriti .
Zadnja izmjena: tubeman; 26 ožu 2012, 06:31; ukupno mijenjano 1 put/a.
tubeman

Re: Tube Line stage

PostPostao/la davorin » 26 ožu 2012, 07:33

Tehnički priručnici izdani na području ex-YU prije 1972-ge godine više nemaju zaštitu autorskih prava u Hrvatskoj. Dio priručnika iz 1965-te (stranice od 1. do 342., sve o elektronkama iz priručnika "ELEKTRONKE I TRANZISTORI"-Alfred Židan) imam skaniraran i spremljen u PDF i RAR formatu (~212 MB) pa sam ga spreman besplatno ustupiti svima zainteresiranima.
Kroz privatnu prepisku smo g.Harkonen i ja došli do zaključka da bi stručna biblioteka (knjiga kojima su istekla autorska prava, ili ih nemaju!) na nivou foruma bila odlična ideja, ali za sada nismo ništa konkretno poduzeli.
Zadnja izmjena: davorin; 26 ožu 2012, 07:58; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la tom_hifi » 26 ožu 2012, 07:46

To bi bila odlična ideja, te sam spreman i ja pomoći. Na hreliću se mogu čuda nabaviti :) Jučer sam kupio knjigu Velimira Mesaroša "Radiotehnički Priručnik" za 10kn :) A da ne pričam koliko literature oko tranzistora, ispravljača ima itd.
tom_hifi

PostPostao/la Khadgar2007 » 26 ožu 2012, 10:08

Hmm...jedini je problem ča se mene tiče oko skeniranog materijala ča ne volim nikako da čitam takve tekstove sa ekrana, više volim pisani oblik.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » 26 ožu 2012, 10:34

davorin je napisao/la:Tehnički priručnici izdani na području ex-YU prije 1972-ge godine više nemaju zaštitu autorskih prava u Hrvatskoj. Dio priručnika iz 1965-te (stranice od 1. do 342., sve o elektronkama iz priručnika "ELEKTRONKE I TRANZISTORI"-Alfred Židan) imam skaniraran i spremljen u PDF i RAR formatu (~212 MB) pa sam ga spreman besplatno ustupiti svima zainteresiranima.
Kroz privatnu prepisku smo g.Harkonen i ja došli do zaključka da bi stručna biblioteka (knjiga kojima su istekla autorska prava, ili ih nemaju!) na nivou foruma bila odlična ideja, ali za sada nismo ništa konkretno poduzeli.

To bi bilo krasno da je tako.
U tom slučaju ja bi već okačio bar 500 knjiga.
Ne znam od kuda ta 1972 i to ograničenje na tehničku literaturu i prostor bivše YU ?
Međutim, situacija je malo drugačija.
Autorska prava, za sada, vrijede 75 godina, a neka tumačenja kažu još i "OD AUTOROVE SMRTI". To je zato što je cijela priča oko autorskih prava jako nesuvisla u HR. Ne bih navodio razloge ovaj puta.
Sve ovo znam jer sam i osobno prilično duboko involviran u tu tematiku.
Problem je u tome da stvar kod nas mogu osporiti i autori i izdavači, pa i svatko drugi tko je tu sudjelovao (ilustratori i prevoditelji posebno).
Na sreću, sav taj košmar je rezultat nekompetentnosti, neznanja i pokušaja "perspektivne agencije u nastajanju i usponu" koja vjeruje da može u budalaštinama i pohlepi konkurirati zampu (malo slovo je stavljeno namjerno).
Već ima ravnatelja i zaposlene, ali još nemaju pojma što i kako trebaju raditi ;(
Siguran sam da će gotovo sve to pasti u vodu, ali u najgorem slučaju, za godinu dana ćemo se morati uskladiti s EU koja ipak ima puno blaže standarde. O amerikancima da ne govorimo.
Za sada postoji neka siva zona razumijevanja u kojoj se neke stvari mogu napraviti.
Tako sam i ja dobio (doduše usmena) parcijalna odobrenja - jer pismena u ovom trenutku nema tko dati, za Radioamater, Elektrotehničar i još neke stvari koje polako osvanjuju i dopunjavaju se u digitalnoj knjižnici.
Nekim izdavačima nema traga pa se nitko ne buni, a nekim, još živim autorima je bilo jako drago da će njihova zaboravljena knjiga nekome još biti od koristi pa niti knjiga niti on neće pasti u zaborav.
Inače, ako tko ima kakvu dobru knjigu a da zadovoljava kriterije, ja ću je rado skenirati, obraditi, objaviti i staviti na raspolaganje, kao što sam to naveo već par puta po forumu.
Inače hrpa knjiga već postoji, ali može se vidjeti samo interno, ili s dozvolom: Dio elektrotehničke zbirke
tubeman

PostPostao/la davorin » 26 ožu 2012, 13:57

tubeman je napisao/la:Ne znam od kuda ta 1972 i to ograničenje na tehničku literaturu i prostor bivše YU ?
Međutim, situacija je malo drugačija.
Autorska prava, za sada, vrijede 75 godina, a neka tumačenja kažu još i "OD AUTOROVE SMRTI". To je zato što je cijela priča oko autorskih prava jako nesuvisla u HR. Ne bih navodio razloge ovaj puta.
Sve ovo znam jer sam i osobno prilično duboko involviran u tu tematiku.

Radi se o zakonima koji su u Hrvatskoj vladali za vrijeme ex-YU koje smo sve usvojili(prepisali) nakon stjecanja samostalnosti, a odnosili su se samo na tehničke priručnike. Informacije koje sam dobio od pravne službe iz moje firme (OiV) kažu da se novi zakoni ne odnose retroaktivno na tehničke priručnike koji su izdani u ex-YU, već samo na one koji su napisani nakon usvajanja novih zakona i one koje su autori naknadno zaštitili nakon donošenja zakona, a napisani su i objavljeni prije. Sva autorska prava tehničkih priručnika izdanih od strane "TEHNIČKE KNJIGE" iz ex-YU su samim objavljivanjem prenešena na izdavača, i time autori nisu imali pravo na daljnje novčane naknade jer su isplaćeni prije objavljivanja, a i priručnici su pisani po narudžbi. Postojala je samo obaveza navođenja autora i izvornog izdavača pri korištenju dijelova teksta ili kompletnih priručnika.
davorin

PostPostao/la tubeman » 26 ožu 2012, 14:53

Ta priča bi možda mogla dijelom "držati vodu", mada treba još provjeriti.
Tako nešto vrijedi za stare novine, jer je bilo puno prijepora oko toga što se smije objaviti a što ne.
Na kraju, u svakom slučaju treba tražiti dopuštenje od pravnog slijednika.
Na sreću je tu priča o "autorima" članaka, mogućim uvrijeđenim potomcima ustaša, četnika i partizana iz tih istih napisa, završila.
Autori članaka su doista sva svoja prava prenijeli na izdavača.
Inače, nisu sva djela izdana po Tk bila naručena i unaprijed plaćena, jedino se ne zna sigurno koja, i što je što.
Možda je Tk (ili slijednici) pripustila prava za knjige starije od 1972 u public domain, ali sigurno nema drugih izuzeća po pitanju tih 75 godina.

Pokušavao sam kontaktirati i jedne i druge slijednike (ZG BG) i moram priznati da se uglavnom čudom čude, i ne vjerujem da bi se itko previše žalio ili primijetio.
U svakom slučaju, ništa nije stavljeno u public domain tek tako - po inerciji. možda je zaboravljeno, ali zakon kaže svoje.
I ja sam pomislio u jednom trenutku da "narodno" iz socijalizma može "narod" (ja u ovom slučaju) uzeti kad poželi, ali nije to baš tako ;)
Po toj špranci je i većina autora iz vremena socijalizma bila plaćena unaprijed, pa je i te kako zaštićeno zakonom.
Među ostalim, imam gotovo cijeli opus prof. Jelakovića koji bi mnogima jako dobro došao, za kojeg ipak čekam mig za objavu.
Možemo pokušati "američku varijantu":
Objaviti, staviti onu njihovu "fanny Hill" napomenu otprilike : "Objavili smo ovo u dobroj vjeri.. .. nekomerijalno, ali ako netko polaže prava neka javi pa ćemo maknuti ...".

Admin spava !!!!
Daj napravi neku novu temu ili sve ovo preseli u primjerenu.
Sonda54 je već ljut što smo trakavicu klepili po repu s bedastoćama i offtopicom
tubeman

Re: Literatura

PostPostao/la davorin » 27 ožu 2012, 10:24

Jako je zanimljiv priručnik za elektronke "RADIO VALVE DATA" u dopunjenom izdanju "ILLIFFE BOOKS"-a iz 1966.-te godine (prvo izdanje iz Veljače 1949.-te godine), za koji sam provjerio preko prijatelja iz Engleske da više nije zaštićen zakonom o autorskim pravima.
Rijedak u našim krajevima, priručnik donosi mnogo podataka o elektronkama koji nisu uobičajeno prisutni u uobičajenim-dostupnim priručnicima (npr. početne radne točke za neke elektronke sam našao samo tu!).
Skanirao sam dio o elektronkama (ima dodatak i o tadašnjim poluvodičima) koji ima 218 stranica, velik je 234MB (PDF, RAR), a mogao bi biti zanimljiv i iskusnijim konstruktorima.
Privitak/ci
Radio tube data-a.jpg
Radio tube data-a.jpg (209.08 KiB) Pogledano 10844 put/a.
davorin

PostPostao/la davorin » 27 ožu 2012, 12:22

Izgled jedne stranice (npr. strana 45):
Privitak/ci
Radio tube data-45-cfa.jpg
Radio tube data-45-cfa.jpg (128.16 KiB) Pogledano 10811 put/a.
davorin

PostPostao/la grunf » 26 tra 2012, 19:32

danas udomio :hail: ,korice nisu baš jer je ipak bila radni priručnik,unutrašnjost dobro očuvana

slika
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

Sljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.