Shema buffer-a sa 12UX7

Shema buffer-a sa 12UX7

PostPostao/la Sonda54 » 24 ožu 2012, 09:21

Zdravo svima!
Nova sam na ovom forumu i zato pozdravljam sve skupa! :wave: :salute:
Raspolazem sa ovom shemom i hocu da izradim ovaj buffer i da ga koristim kao predpojacalo za da dobijem onaj pravi lampaski sound :hail: gde ce da prednjace parni harmonici, narocito onaj drugi ! :thumbup: Zato trazim savet- :helper: jeli moguce sve to da dobijem sa ovim buffer-om ili su potrebne neke izmene na shemi?
Raspolazem sa napajanjem anode +B=+200V, zato pitam koje izmene su potrebne na shimi za da koristim ovaj napon?
Hvala na suradnji! :hail:

P.S.
Za da ubacim shemu koja ekstenzija je dopustena, posto ova shema buffer-a je u pdf-u u doc i u bmp! :helper:
Na ovaj veb sajt mozete naci shemu: http://imageshack.us/content_round.php? ... matic1.png
Ljudska glupost je bezkonacna, svemir i ja,...svemir mi je malo sumnjiv?!!!
Sonda54
Banned

Re: Shema buffer-a sa 12UX7

PostPostao/la sonny » 24 ožu 2012, 09:43

Sliku bez problema ubaciš pod "potpunim uređivanjem" ili kao privitak ili "digni" na neki od servera za slike pa ovdje zalijepi link na istu...
.pdf ili .doc komprimiraj u .rar i opet ubaciš kao privitak....
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la sonny » 24 ožu 2012, 09:48

Shema je katodno sljedilo ( CF ) i u principu ima pojačanje manje od 1...
Što znači da je OK ukoliko imaš dovoljno "osjetljivo" pojačalo i nećeš imati problema s modernim izvorima signala ( CD, MD, slično )...
Međutim, sa starijim izvorima signala ( tuner, kasetaši ) koji imaju manji nivo izzlaznog signala, može se desiti da nakon buffera imaš nedovoljno signala, ili će biti jako velika razlika između tih signala i CDP-a....
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la Sonda54 » 24 ožu 2012, 10:58

sonny je napisao/la:Shema je katodno sljedilo ( CF ) i u principu ima pojačanje manje od 1...
Što znači da je OK ukoliko imaš dovoljno "osjetljivo" pojačalo i nećeš imati problema s modernim izvorima signala ( CD, MD, slično )...
Međutim, sa starijim izvorima signala ( tuner, kasetaši ) koji imaju manji nivo izzlaznog signala, može se desiti da nakon buffera imaš nedovoljno signala, ili će biti jako velika razlika između tih signala i CDP-a....

Dali dobijam na izlaz ovog baffer-a one parne harmonike?
Za vece pojacanje jeli bi bilo dobro da ubacim na izlaz ovog baffer-a malo pojacalce sa pojacanjem Av=2 (+6dB) sa IC=NE5532? :?:
Sonda54
Banned

PostPostao/la Khadgar2007 » 24 ožu 2012, 14:56

Bolje stavi pojačalo na ulaz a na izlaz neka ti ide buffer. Malo prošnjofaj po forumu ja mislim da imaš neke šemice za pretpojačalo sa lampom jer kada već ideš na lampaški buffer zašto ne staviti još jednu lampu ispred.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Sonda54 » 25 ožu 2012, 10:08

Khadgar2007 je napisao/la:Bolje stavi pojačalo na ulaz a na izlaz neka ti ide buffer. Malo prošnjofaj po forumu ja mislim da imaš neke šemice za pretpojačalo sa lampom jer kada već ideš na lampaški buffer zašto ne staviti još jednu lampu ispred.

Ok! e sada sta ce se desiti sa parnim harmonicima-oni koji daju onaj pravi lampaski sound? :?: :?: :roll:
Sonda54
Banned

PostPostao/la Edison » 25 ožu 2012, 13:18

Sonda54 je napisao/la:
Khadgar2007 je napisao/la:Ok! e sada sta ce se desiti sa parnim harmonicima-oni koji daju onaj pravi lampaski sound? :?: :?: :roll:

Sonda, krivo si naveo tip cijevi. Postoji 12AU7 (ECC82) i 12AX7 (ECC83). Za buffere i pretpojacala je primjenjivija ECC82, jer ECC83 ima preveliko pojacanje. Za 12UX7 ja ne znam, ali mozda postoji i cijev takva naziva.

Dobro konstruirani cijevni uredjaji, pa tako i pretpojacala, nemaju puno izoblicenja i sviraju uglavnom neutralno. Tako da nisam siguran da ces cuti puno izoblicenja i drugih harmonika. OK, kod triodnog pojacala dominatan je drugi harmonik, ali nema toga bas toliko.

Mislim da tebi treba harmonizer. Ovdje imas jedan zanimljiv, i jos je promjenjiv, tj. mozes sam izabrati koliko zelis tih harmonika...

http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/171047-variable-harmonizer.html

Koristi 6J6 cijevi. Mozda mozes nabaviti takve, ili ti netko moze preracunati vrijednosti za cijevi koje imas...6J6 je dvostruka trioda sa zajednickom katodom. Te cijevi nisu skupe, a zahtjevaju mala podnozja sa 7 pinova. Ako ovdje ne budes imao dovoljno cijevnih harmonika, ne znam gdje ces? Nije to bas hi-fi koncept, ali ako covjek to voli i uziva, cemu mu kvariti veselje...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Sonda54 » 25 ožu 2012, 14:10

Zdravo Edison!
Moja greska, treba 12AU7-americka ili ECC82 Ei-Nis, Mini wat-Philips ili duge Europske. :shock: :D
E sada da budem jasniji: kada na ulazu predpojacala (buffer-a) ukljucim CD-layer, na izlazu predpojacala hocu da dobijaem audio signal (kada je pojacanje na max) drugi harmonik sa izoblicenjem do nekih 0,8%, a treci harmonik negde ispod 0,4%.
Eh da znate,... to hocu nekako da postignem sa lampaskim predpojacalom ili buffer-om izradjenog sa ECC82 (12AUX7)!!
Hvala na eventualnom resenju i ziveli! :pals:
P.S.
:admin: ubacite smajlica sa natural napitkom koji sadrzi B-vitamine! za da ubuduce ne ubacujem ove lijepe vjeseljake ( :pals:) ?! :hail: :helper:
Sonda54
Banned

PostPostao/la harkonen » 25 ožu 2012, 14:25

Sonda54 je napisao/la:P.S.
:admin: ubacite smajlica sa natural napitkom koji sadrzi B-vitamine! za da ubuduce ne ubacujem ove lijepe pijance?! :hail: :helper:

Da li taj napitak da sadrži i proteine?
Mislim, da admin lakše pronađe takvog.... :lol:
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Sonda54 » 25 ožu 2012, 14:36

harkonen je napisao/la:
Sonda54 je napisao/la:P.S.
:admin: ubacite smajlica sa natural napitkom koji sadrzi B-vitamine! za da ubuduce ne ubacujem ove lijepe pijance?! :hail: :helper:

Da li taj napitak da sadrži i proteine?
Mislim, da admin lakše pronađe takvog.... :lol:
:ugeek:

Taj napitak ima jaku energetsku moc, posto sadrzi ugljeno hidrata, proteine, secera, a i skupinu B-vitamina!! :D :D

P.S.
Secerasima ovaj napitak nije dozvoljen, njima treba nesto kao Sonnda,...ili,... :bath: razumese, za da potrose visak secera! :D :D
Zivjeli! :wynar:
Sonda54
Banned

Sljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.