Marshall JCM 800 combo

Marshall JCM 800 combo

PostPostao/la tambo » 13 ožu 2012, 19:56

Pozdrav svima. Ja sam novi član pa me zanima dosta stvari o ovoj temi. Imam 17 godina i profil sam otvorio sa tatom. Sviram gitaru i zanima me lampaška tehnika općenito. Pravimo Marshall JCM 800 combo pojačalo. Trenutno smo u fazi popravka izlaznog trafoa koji smo izvadili iz Iskrinog pojačala a imamo problem sa izvodima primarnog namotaja. Pa ako netko od vas ima iskustva nek slobodno napiše neki koristan savjet ;) Izlazne lampe koje će mo koristiti su ruske 6P3S. Evo i slika trafoa. http://www.2shared.com/photo/N9p8gNvX/Photo-0026.html?

Hvala vam unaprijed. :roll:
tambo

Re: Marshall JCM 800 combo

PostPostao/la Tazz » 13 ožu 2012, 22:06

Pozdrav i dobro doso!!!!
Nisam siguran al cini mi se da ti taj trafo nemre izdrzati 100W RMS-a
Kaj se tice samog pojacala, Marshall je jako dobar samo kaj ga nije tak lak za napraviti, ako tata nije barem malo u lampaskim pojacalima bit ce ti vrlo tesko izraditi to pojacalo a da radi ko pravi Marshall
Ja sam isto jako mlad u tome ali treba paziti da se ne zaleti nego malo po malo jer inace jako lagano dodje do razocaranja
Za pocetak (prvo pojacalo predpostavljam) obicno se gradi AX84 P1 Tube Guitar Amplifier
To je provijereno pojacalo koje obicno proradi iz prve a ima i tonu dokumentacije

inace ovakav projekt ti spada pod DIY pojačala i elektronike za instrumente
Tranzistor nema dušu
Tazz

PostPostao/la davorin » 13 ožu 2012, 23:05

Izlazni trafo sa slike je iz "ISKRA"-inog kino pojačala sa 2xEL34(ili sa 2x4654 ukoliko se radi o starijem pojačalu), a nominalno je bio namotan za 50W (~14,5 cm2 presjeka jezgre; više slika bi više i pomoglo!). Primarna impedancija mu je oko 3,5 kOhma, što i nije najsretnije riješenje za 6P3S, elektronke koje namjeravate upotrijebiti. Sekundarni namotaj(i) je namotan za 100 voltnu liniju, ali je imao izvode za 8 i 16 Ohma (neke varijante su imale nisko-ohmske namote odvijene od linijskih!). Trafo ima i tercijarne namotaje predviđene za negativnu povratnu vezu. Nije trebalo skidati kontaktne/lemne pločice i odlemljivati spojne žice sa njih, jer je ovako dosta teško ponovo rekonstruirati smjerove namotaja i izvoda (trafo ima primarni namotaj podijeljen u 4 sekcije).

Kako je trafo, očito bio izložen vlagi (vodi?), trebalo bi ga prvo staviti par sati u pećnicu na 70-80°C da se isuše eventualni ostaci. Također treba ohmski pronaći izvode pojedinih sekcija da se ustanovi ima li koja u prekidu, te uz pomoć malog izmjeničnog napona (5-10V) ili tonskog generatora odrediti smjerove namatanja.
Bilo bi također korisno (da ne dođe do razočaranja kod već zalemljenog pojačala!) ispitati izolacije na bar 500V (samo za iskusne!) i provjeriti eventualne proboje između primara i sekundara.

Ukoliko točno spojite trafo (ili to napravi netko drugi, uz uvijet da je ispravan!), sa elektronkama 2x6P3S bi uz napon napajanja od oko 360-380V dobili oko 30W korisne snage.
Ipak, i potpuno točno i pažljivo napravljeno pojačalo sa tim transformatorom, po ugledu na MARSHALL-JCM800, neće imati niti sličan ton! Prije će to biti ton kakvog pojačala za bas gitaru iz '50-ih godina!
Krivac je vrlo veliki primarni induktivitet, jer konačno, nije niti napravljen za gitarsko pojačalo (ima gotovo dvostruko više zavoja žice od transformatora "DRAKE" iz JCM800!).

Svakako postoji korist od samogradnje u stjecanju iskustva i znanja, te zadovoljstvu zbog vlastitog rada.

Temu svakako treba premjestiti u rubriku o pojačalima za instrumente!
davorin

PostPostao/la tambo » 25 ožu 2012, 18:08

Hvala vam na pomoći. Uspjeli smo rješiti problem i sad još moramo polemiti elemente sa "reglete" na potenciometre,lampe,ulaze,izlal i još neke stvari. Tata ima dosta iskustva sa pojačalima i ima dosta znanja o lampama ali eto tražio je savjet od vas iako je ipak sam uspio... Kad pojačalo proradi postavit ću i koji video da vidite i naravno ćujete što smo mi to napravili :P
tambo

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.