Khadgar2007 je napisao/la:Imam par komada ovih cijevčica i tražim specifično graf za triodnu sekciju. Našao sam jedan datasheet od philipsa i nigdje nisam vidio taj graf. Ima jedan graf kojemu su maksimalne vrijednosti I(g2+g4)8mA i Va(g2+g4)250V pa mi se čini da bi to mogao biti graf triodne sekcije ali nisam siguran.
ilimzn je napisao/la:Ajoj, pa trioda ima samo jednu resetku (grid), g1. Dalje zakljuci sam
Khadgar2007 je napisao/la:Imam par komada ovih cijevčica i tražim specifično graf za triodnu sekciju. Našao sam jedan datasheet od philipsa i nigdje nisam vidio taj graf.
ilimzn je napisao/la:Na zalost nema triodnih krivulja za heptodu, a moram ti reci da kad bi i bilo, ne bi bas bio neko cvijece. Naime, heptoda ima vise mrezica od kojih su one s maksimalnom kontrolom struje (G1) namotane s varijabilnim korakom, sto daje nelinearne karakteristike. U principu medju silnim resetkama bi se naslo i linearnih no mislim da su predaleko od katode da bi se dobila iskoristiva trioda...
Kad citas grafove vodi racuna da ako na njima struja i napon idu do neke vrijednosti, to ne znaci da se u praksi smije staticka radna tocka staviti u ta podrucja...
davorin je napisao/la:Točno, ali je uspon namotaja G3 ravnomjeran, pa je najvjerojatnije i karakteristika kod pobude na G3 linearnija. Svojevremeno sam dosta uspješno eksperimentirao sa elektronkom ECH21, koja je po karakteristikama vrlo slična elektronci ECH81. Radilo se često primjenjivanom spoju okretača faze (triodni sistem-koncertina) i direktno spregnutom stupnju naponskog pojačanja sa heptodnim dijelom spojenim kao pentoda. Heptodni (u pentodnom spoju) dio je radio loše, naročito kod viših napona pobude(zahvaljujući eksponencijalnoj karakteristici kod pobude na G1), pa sam eksperimentirajući pokušao pobudu dovesti na G3 (ranije spojen direktno sa katodom, ali u ovom slučaju spojen na masu preko 470kOhm, a pobuda dovedena preko kondenzatora) , a na G1 sam ostavio fiksni negativni prednapon (iz djelitelja negativnog napona za izlazni protufazni stupanj sa EBL21). Uz manje pojačanje, takav pobudni stupanj je radio vrlo linearno, čak i pri jako velikim pobudnim naponima.
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.