Transcendent Sound OTL - The Beast

Transcendent Sound OTL - The Beast

PostPostao/la zmajz » 12 stu 2011, 01:54

Daklem, započinjem paralelan projekt, OTL B. Rozenblita he Beast, i trebat ću nabaviti hrpu EL509, stoga gospodo pčnite prekopavati kištre u potrazi za navedenim lampama. Trebat ću ih minimum 16 pa do 32 komata! Nije frka, imate 2-3 mjeseca (ovisi o mojim financijama), uglavnom moraju biti jednoznačne (ili EL509/519 ili PL509/519) pa sad razmislite i tražite. Ne žurite, trebat ću i pomoći poprilično oko toga, pa možda i modifikaciju originala za neke druge cjevčice...
Tek, da vas upozorim!
Pozz.
Zadnja izmjena: zmajz; 31 pro 2011, 09:40; ukupno mijenjano 1 put/a.
zmajz

Re: Transcendent Sound OL - The Beast

PostPostao/la bepone » 12 stu 2011, 13:48

ja ti iman dve nove, podsjeti me da ti dam ;)
bepone

PostPostao/la ilimzn » 13 stu 2011, 00:19

Te su lampe jako poskupile (pogotovo E verzije).
U principu nema zamjena osim 6P45S (ako se dobro sjecam) koja je slicnija EL509, no ima dosta razlike u konstrukciji, rekao bih na bolje (za pocetak puno robusniji balon, 6P45S je skoro dvostruko teza od EL/PL509/519). MOZDA (i ne bez razloga naglaseno) ima par americkih lampi koje bi tu mogle raditi, no i s njima je problem nabave i cijene jer... pojeli ih OTL-i.... doslovce.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la zmajz » 13 stu 2011, 12:41

Ovo je pojačalo razvijeno za JJ EL509 S, ali koliko vidim ta baš i nije identična sa klasičnom EL509, ne samo zbog anodne kapice, nego može i manje struje dat (700mA prema 1400mA kod originala). Tu je osim ove ruske koju Ilimzn spominje ima još i 6KG6 inačica, koja je izgleda najbliža. Tu je cijela zbrka.
No, meni je palo napamet eventualno modificiranje cijele stvari za EL504, koje su dostupnije i jeftinije, upola slabije, ali principijelno iste lampe s istom namjenom. Mislim da bi tu moglo biti neko riješenje.
Transcendent ima još jedan slabiji otl koji koristi 6C19P koji u full konfiguraciji daje 40W, a kako se radi u pravilu o istom patentu, moglo bi se i to modificirati. Išao bih ja na tu varijantu, ali nije bila dostupna u ovoj formi i cijeni za koju sam dobio The Beast.
Ovako ima pločice, a izlazni dio i tako ide na šasiju, trafiće moram naručiti, ali prije svega se moram odlučiti na modificiranje ili ne. Malo više posla (zapravo kad sam ja u pitanju, to je puno više posla), ali dostupnije i jeftinije lampe....
Svaki savjet je od izuzetne pomoći, ali će ovo svejedno potrajati. Nekako mi se najviše dopada (osim originalne verzije) pomisao na mod, sa EL504 (ili PL), a opet i ovih malih ruskinja imam već pola potrebnih.
Će da vidimo...
zmajz

PostPostao/la bepone » 13 stu 2011, 13:54

OTL manija!! hi hi tako treba tako treba
bepone

PostPostao/la sstrsat » 13 stu 2011, 22:36

Evo samo ukratko da pohvalim namjeru nastanka novog OTL-a. Po povratku na platformu cu se aktivnije ukljucit u temu
Krepat ma ne molat
sstrsat

Re: Transcendent Sound OTL - The Beast

PostPostao/la zmajz » 31 pro 2011, 10:41

Evo da malo izvučem ovu temu iz bespuća forumskog servera prije nego li se pogubi.
Ovaj OTL će definitivno u realizaciju, ali me strah da nešto ne zabrljavim, evo zašto:
originalna konfiguracija sa izlazim JJ EL509S je definitivno u ovom momentu preskupa i gotzovo neizvediva tijekom slijedećih 12 mjeseci (a obzirom na produženu krizu, i to je upitno). Pa sam si ja zamislio opciju modificiranja na EL504 (na način kako si Ivica zamišlja Maricu) i to uz minimalne izmjene. Kako je projekt zaštićen i autorski i patentom, neću smjeti ovdje nabaciti šemu ali ću probati opisati, izrada bi išla u dva osnovna koraka.
1 korak je izrada modificirane verzije izlaza sa EL504,
2 korak zamjena izlaznog dijela sa originalno predviđenim JJ EL509, kad to financije dopuste, ali po principu plagendplej uz potrebna podešavanja biasa isl.
To bi mehanički bilo izvedivo jer je pojačalo koncipirano gotovo modularno: ulazni dio spliter i drajverice, zajedno s napajanjima, je na jednoj štampi dok je izlazni dio na šasiji koja se može izraditi da bude taj dio zamjenjljiv, i tako sadrži samo 16 komada izlaznih lampi i ožičenja.
Dakle ovko: izlazne lampe su spojene kao triode u serijskom pušpulu s napajanjem +/- 200V. Pogoni ih 12BH7 katodno preko kondića. Ja bih sve napravio prema projektu za EL509, ali bih iste zamjenio sa 504, tako da jednog dana samo zamjenim kompletan izlazni sklop.
Jel to izvedivo??
Neznam koje još podatke mogu sad iznijeti a koji su bitni, pa oni koji misle da mogu pomoći meni, neka pitaju što je potrebno u tom smislu.
P.S: Probao sam razgovarati s Beponetom, ali taj je došao s broda i nevidi dalje od ženske. Ako ova pomakne mali prstić u pravom smjeru, taj će se oženit u roku keks! Koje lampe i bakrači!?
zmajz

PostPostao/la sstrsat » 31 pro 2011, 10:52

Virovatno je izvedivo i ne bi tribalo bit neki veci problem uz eventualne potribne preinake koje opet najvirovatnije ne bi tribale bit prevelike. Ali ce ipak shema tribat za potpuno sagledat ca i kako

Kad se vec shema ne smi javno objavljivat, posali je na emajl npr ilimznu, harkonenu i meni pa ces u odgovorima virovatno imat dovoljno materijala da ucinis definitivnu odluku. Steta ca se zbog patentnih prava virovatno nece smit bas sve stavit na javne stranice ali stavit ce se ca se vise bude moglo

A bepa moras shvatit, zagoril je skroz u ta dva miseca na brodu a kako se za koji dan vraca tamo onda triba dobro napunit baterije da opet ne zagori :lol: :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la harkonen » 31 pro 2011, 10:58

sstrsat je napisao/la:A bepa moras shvatit, zagoril je skroz u ta dva miseca na brodu a kako se za koji dan vraca tamo onda triba dobro napunit baterije da opet ne zagori :lol: :lol:

Misliš.... "ispraznit' " baterije? :lol:
Obje? :lol: :lol:
Bepo, sretna ti nova!!! Samo ti prazni (ili puni, kak se uzme)....
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 31 pro 2011, 11:09

harkonen je napisao/la:Misliš.... "ispraznit' " baterije? :lol:

Ca ti to kod sebe zoves "baterija"? Mi seljaci to obicno zovemo k...c :lol: :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

Sljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.