PSE+SE=BiAmp

PSE+SE=BiAmp

PostPostao/la Kaligula » 07 stu 2011, 12:12

Dragi moji cjevari, transformeri i ostali,

možda je preduhitreno s moje strane kao novog člana, sa neiskustvom u cijevnoj tehnici (imam nekog iskustva sa digitalijom),
ovako smjelo otvoriti novu temu i nadati se da ćete me podržati a uz to da će i vama biti interesantna.

Kao prvo moram zahvaliti harkonenu i sstrsatu jer su me u nekoliko privatnih postova potpuno ohrabrili.

Prije cca godinu dana poćelo je u meni kuvati nebi li si ostvarija san iz srednjoškolskih dana da si napravim cjevno pojačalo.
I od onda čačkam po internetu, mislim da sam otvorija i pogleda sve sheme ovoga svita. Nekako najprikladniji pristup otkrivam kod turneradia, no ostaje dilema šta točno napraviti. Ispipavajući paralelno i tržište lampama krenem u kupovinu preko e-baya i siberian shopa i složim već jedan mali lampaški arsenal.
Mislija sam da je najpametnije kreniti od prvog u lancu, PHONE preampa i ... krenem u izradu. Preamp je oformljen, mogu ga i slikati, ali nije još ožićen jer trenutno radim na ispravljaću.
Prelistavajući postove ovog foruma uviđam da mi je potpuno kriv put kojim sam krenija. Shvatija sam da je glupost bilo šta napraviti po tuđoj shemi jer to nije u duhu DIY-aša. Vi imate fenomenalan pristup: NE RADI NIŠTA ŠTA TI NIJE JASNO!
Čitajući harkonenov post kako odabrati radnu točku u grafu lampe, shvaćam da odatle treba krenuti.

I evo me ovdje, na početku nećega šta nema kraja.

Imam u dnevnom boravku komponente koje sam nemalo platija a kupljenje kad su krenile velike plazme, a u svrhu kućnog kina.
Nakon dugo vremena pitam se zašto ne mogu uživati u muzici nego sam nametnija neku nervozu u rumblanju kojekakvih procesorskih iskrivljenja iz maog receivera uz prisustvo woofera koji po meni nićem ne služi nego da naglasi nešto šta u prirodi i nepostoji. Imam Dalie Ikon 6 koji se mogu pokrenuti u BiAmpu. Sve ostalo bi maka, a na izvjestan naćin bi zadovoljija i sina i kćer jer bi i oni ponešto natrpali u svoju sobu. Najsritnija će biti moja žena kad skinem Concept 1 satelite sa zida jer smatra da je to najružnija stvar u kući. Centralac - nebitan.

Odlućija san da ću kreniti sa izradom dvaju projekata i to jedne modifikacije DAH-1 sa jednom ili možda dvije 6P3S po kanalu,
a kroz vrime dok to ne proradi razvijati i drugi projekt četverokanalnog PP + SE cjevaša za BiAmping IKONA.
Sstrsat, upravo ova odluka paralelno rada na oba projekta je moje objašnjenje zašto sam odmah otvorio ovu temu. Proći će sigurno onih mjesec dana dok se budem zabavljao DAH-om, a kroz taj period PP+SE će biti još u povojima.

Sstrsat mi je [i]"naredija"[i] da se upišem na listu za TF. Upisat ću se prvenstveno iz razloga da vas sve upoznam, a sad se nadam da ću i ja moći doniti neku kutijicu, makar mog DAH-a, ako ne i PPSE-a.

Pozdrav SVIMA!
Zadnja izmjena: Kaligula; 11 lip 2012, 20:37; ukupno mijenjano 2 put/a.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

Re: PP+SE=BiAmp

PostPostao/la sstrsat » 07 stu 2011, 13:04

Kaligula je napisao/la:Dragi moji cjevari, transformeri i ostali,

možda je preduhitreno s moje strane kao novog člana, sa neiskustvom u cijevnoj tehnici (imam nekog iskustva sa digitalijom),
ovako smjelo otvoriti novu temu i nadati se da ćete me podržati a uz to da će i vama biti interesantna.

A zasto bi to bilo preduhitreno, pa naravno da podrska nece izostat. Iskustva ces sticat u hodu kako se projekti budu razvijali. Cijevna tehnika naravno ima neke svoje specificnosti ali svaki ki ima osnopvna predznanja o funkcioniranju elektronskih sklopova moze zaronit u nju. Pogotovo kad je u igri i ovakav entuzijazam kakav ti iskazujes, tu nima straha da ces se izgubit u njoj.
Naravno da smo te i harkonen i ja ohrabrili, i jedan i drugi i jos mnogo clanova foruma ce itekako podrzat entuzijazam i pomoc svakome da dublje udje u to.

I bogami, pogodija si u dlaku osnovni moto ovog foruma (citiram: NE RADI NIŠTA ŠTA TI NIJE JASNO!) mada ga niki od nas dosad ni izreka. Vidi vidi, to bi stvarno moglo bit proglaseno za sluzbeni moto foruma jer ovdi se o svakoj shemi diskutira, rasclanjuje ju se i analizira, razjasnjavaju se teorijske postavke zac nesto dela ovako ili onako, zac neka komponenta ima tu i tu vridnost..... I to je upravo to ca si sazeja u ovu recenicu
Ako se ekipa slaze, ovo ca si izreka moze slobodno stajat u zaglavlju foruma

Ca se tice PP+SE biamp projekta, drago mi je da si uvazija sugestiju da gres na optimizirane ampe (prvenstveno njihove trafe) za gornje i dolnje frekventno podrucje. Kako smo vec prodiskutirali kroz PM, takva koncepcija nosi u sebi ogroman potencijal. A i u ovih misec dana dok sam ja malo na forumu, virujen da ce puno ljudi uzet ucesca u diskusiji. Tema ce u svakom slucaju bit zanimljiva, takva kombinacija bas i nije uobicajena. Mislin da vecinu ljudi plasi financijski faktor i sprijecava ih da uopce pomisljaju na takvu kombinaciju ali stvarnost uopce ne mora bit tako skupa. Ako se pogleda koliko kostaju stvarno kvalitetni trafi, onda ovakva kombinacija di su trafi jednostavni (pa samim time i jeftini) cak mozda izlazi jeftinija od ampa sa kvalitetnim trafom.

A ca se tice Triode Festivala, nimas ca cekat sa upisom, uvik je lipse kad je na listi vise ucesnika :D A sa takvim entuzijazmom, virujen da ce ne samo DAH nego i PPSE bit u pogonu do pocetka TFa. Ima dotle jos 7 miseci a za to vrime se moze jako puno toga storit. Zato, pravac lista pod hitno :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 17 stu 2011, 20:25

Evo i blok sheme BiAmpa:

biamp.JPG
biamp.JPG (21.62 KiB) Pogledano 7449 put/a.

HF Power Amp će biti PSE 2×6P3S
LF Power Amp će biti PP 2×6P3S

Opet ruska verzija!
Kaligula

PostPostao/la harkonen » 17 stu 2011, 20:56

Kak' to misliš - opet ruska verzija? Pa jel' postoji neka druga ???? 8-)
:ugeek:

p.s. evo ti izlaz za slušalice na SE ampu....
Ako ideš sa halogenkama, Daltonu i sstrsatu koji ga je naje... pardon, nagovorio na to,
platiti male ćevape. :lol: :D

headamp6n1p-6as7-kaligula.JPG
headamp6n1p-6as7-kaligula.JPG (27.96 KiB) Pogledano 7406 put/a.
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Kaligula » 08 pro 2011, 17:45

DALI Ikon 6 loudspeaker Specifications
Sidebar 1: Specifications

Description: 3½-way, bass-reflex, floorstanding loudspeaker. Drive-units: 1.1" (28mm) cloth-dome tweeter, 0.7" (17mm) ribbon tweeter, two 6.5" wood-fiber/pulp-cone woofers. Crossover frequencies: 800Hz, 3.2kHz, 14kHz. Frequency response: 37Hz–20kHz, ±3dB. Sensitivity: 91.5dB/2.83V/m.
Dimensions: 39.4" (1m) H by 7.5" (190mm) W by 13" (330mm) D. Weight: 41 lbs (18.6kg).
Finishes: Vinyl: Light Oak, Light Walnut.
Serial Number Of Units Reviewed: 6620156 L & R.
Price: $1595/pair. Approximate number of dealers: 102.
Manufacturer: DALI Loudspeakers, DALI Allé 1, DK-9610 Nørager, Denmark. Tel: (45) 96 72 11 55. Fax: (45) 98 55 19 40. Web: www.DALI.dk. US distributor: DALI USA, 3957 Irongate Road, Bellingham, WA 98226. Tel: (360) 733-4446. Fax: (360) 733-0080. Web: www.DALI-usa.com.

Evo karakteristika mojih DALI-a.
Kaligula

PostPostao/la sstrsat » 08 pro 2011, 18:21

Kaligula je napisao/la:Evo karakteristika mojih DALI-a.

Ne znan zac se meni stalno vrtilo po glavi da su 2-way sistem. Virovatno zato ca ih nikad nisam ni vidil ni cul :lol: :lol:
Ovo malo mijenja neke stvari i to u principu znaci da ce dio skretnice morat ostat u zvucnicima i sa biamping sistemom. A odluka o tome koja ce bit preklopna frekvencija izmedju PP i SE ampa se svodi na izbor oce li to bit 800Hz-a ili 3,2kHz-a. Osobno bin dal prednost odabiru 3,2kHz-a tako da se izlazni trafo dimenzionira da gre od nekih 1KHz. A stvarno visokoinduktivni trafo za PP pojacalo (koji ce se spustit debelo ispod 20Hz-a) jos uvik nece imat nikakvih problema da prebaci preko 10kHz-a tako da ce opseg do 3,2kHz-a bit odlicno prenesen.
Jedino ce ovdi virovatno tribat skinut shemu skretnice i vidit da li ce tribat ca u njoj prearanzirat ili je ona mozda vec izvedena ka predvidjena za biamping.
Ajde da sad ne trazim podatke da li je vec predvidjen za biamping, postaj te podatke ovdi ako ih imas
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 08 pro 2011, 19:29

Potražit ću ja na netu ako nađem podrobnije podatke.
Ali, zvučnik ima četiri kleme za spoj u biamp.
Tvornički su bili brikani. Kad sam ih spoija na receiver u biam osjeća se puno veća dinamika.
Nije problem ni raskopati zadnju ploću i doći do skretnice, ako je potrebno.
A u stvari možda je i poželjno, jer ipak se amp radi upravo za ikone 6.
Kaligula

PostPostao/la Kaligula » 08 pro 2011, 19:59

Ikon 6 MK2 zadržao je glavne karakteristike svog prethodnika, ali je evoluirao u profinjeniji
i muzikalniji zvučnik. U čemu je stvar, ako su driveri i osnovna konstrukcija, ostali gotovo isti?
Odgovor se možda krije u zahvatima na skretnici koja je sad rezana na 700/2.600/14.000 Hz, za razliku od
Ikona 6 kod kojeg su rezne frekvencije 800/3.200/14.000 Hz.

Dali je izbacija nove IKONE 6 MKII koji su po recenziji još bolji.
Razlika je u šminki i skretnici.
Kaligula

PostPostao/la sstrsat » 08 pro 2011, 20:39

Kaligula je napisao/la:Potražit ću ja na netu ako nađem podrobnije podatke.
Ali, zvučnik ima četiri kleme za spoj u biamp.
Tvornički su bili brikani. Kad sam ih spoija na receiver u biam osjeća se puno veća dinamika.
Nije problem ni raskopati zadnju ploću i doći do skretnice, ako je potrebno.
A u stvari možda je i poželjno, jer ipak se amp radi upravo za ikone 6.

Znaci vec je tvornicki predvidjen za biwiring. OK, to mozda pojednostavljuje stvari a mozda i ne, zavisi kako je skretnica organizirana. Tako da ce u svakom slucaju bit pozeljno izvadit skretnicu i skinut joj shemu. Nakon toga ce bit cista situacija i put odluke koja ce bit preklopna frekvencija izmedju PP i SE ampa a bit ce jasno i to oce li neki od drivera ic direktno na izlazne trafe ili ce skretnica (ili dio nje) ipak ostat. U svakom slucaju, to je osnovni polazni podatak cilog projekta i na njemu se zapravo sve bazira
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kaligula » 09 pro 2011, 12:17

Otvorija san IKON-a!
706dali.jpg
706dali.jpg (14.67 KiB) Pogledano 7273 put/a.

ikon6.JPG
ikon6.JPG (56.54 KiB) Pogledano 7273 put/a.

Skinuvši zadnju ploću na kojoj su konektori, na njoj su u sendvić zašarafljene u dva sloja skretnice.
Prva skretnica spojena je na donje kleme, a s nje se napajaju debelim žicama (dvije crvene i dvije crne) dva 6,5" Low frequency drivers.
Druga skretnica spojena je na gornje kleme, a s nje se napaja tanjim žicama (plava, žuta, siva i bila) High frequency drivers tj.
upravo ono šta je prevagnulo kod kupnje IKON-a, 28mm soft dome i 17×45mm ribbon visokotonci.
Ako se gornji i donji konektori prebrikaju, za one wire connecting, tako se u stvari signal dovodi na obe skretnice.

Ako ovo za start nije dovoljno, mogu staviti :ugeek: pa shemirati skretnice!
Kaligula

Sljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.