Hibrid, lampe i mosfeti

Hibrid, lampe i mosfeti

PostPostao/la grunf » 20 ruj 2011, 20:12

zadnje vrime me puca da složim nekakvo novo pojačalo,kako sam ljubitelj A klase(imam iza sebe Zena,Aleph3) ova šemica mi se učinila zgodnom,a objedinila bi moju novu ljubav prema cijevima i staru prema A klasi,temu sam stavio među cijevi,nadam se da se cijevaši neće ljutiti na ove mosfete u izlazu

slika

http://www.tubecad.com/2006/04/blog0058.htm

kako mi se ovo čini malo snage,ali bi mi pasalo zbog hladnjaka koje imam, ima i push-pull verzija izlaznog stupnja koja će me opteretiti za pronalazak većeg 'rebra'

slika

ili verzija s IRF slika

http://www.tubecad.com/2007/06/blog0111.htm

BUZ900/905 ima za uzeti u farnella ,cijena za oba kanala oko 230kn,također postoje i nove verzije ALF08N16V i ALF08P16V koji nisu direktna zamjena,ali su novijeg datuma prizvodnje,cijena slična,s IRF bi prošao puno jeftinije šta mi se čini pametnije za testnu verziju,a kad opet pogledam BUZ mogu lijepo iskoristiti za neko drugo pojačalo ako mi se ovo ne svidi

lampi imam nešto doma i jedan poveći trafo s pripadajućim ispravljaćem,jedini trošak bi mi bio par izlaznih elektrolita i 4 mosfeta

pošto nisam našao na netu baš nešto puno sastavljenih moskido pojačala,zanima me vaše cijenjeno mišljenje o ovome,naravno na diyaudio.com ima poprilična rasprava o svemu ovome ali ko ih tamo može sve povatati :lol:

http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/102613-moskido-hybrid-aikido-mosfet-amplifier.html
Zadnja izmjena: grunf; 01 srp 2012, 10:37; ukupno mijenjano 1 put/a.
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

Re: Moskido pojačalo

PostPostao/la ilimzn » 20 ruj 2011, 21:31

Trebas procitati Broskie-v 'disclaimer' - sheme koje daje u blogu su vecinom simulirane a ne isprobane. Njegov je princip da daje principe, a ako se radi o gotovom prozivodu, imas ili kit, ili ti jasno pise da je to to.
Shema za IRF je iz simulatora, i ne ocekuj da ce to raditi kako spada samo tako, osim toga je izlaz blago receno nezgodan za praksu - za ocekivati je pozamasni DC offset s obzirom da izlaz ima pojacanje i lokalnu povratnu vezu ali nije staticki posve odredjen. Iako postiji kondenzator, koji offset cini neproblematicnim za zvucnik, pitanje je sto ce biti kod clippinga.
Alternativa BUZ-ovima su ti 2SJ162/2SK1058 Renesas/Hitachi u plasticnom TO3P kucistu koji se generalno mogu nabaviti kod prodavaca rezervnih dijelova za RTV tipa Tevetron, Elektronik centar, Elmatis, i trivijalno je uociti krivotvorine (iako su jako rijetke - originali imaju SOURCE na kucistu, sto je totalno kontra svim drugim MOSFET-ima) - cijena je razumnih 20-30KN po komadu ako se dobro sjecam.
Sto se tice sheme s lateralcima, nacin odredjivanja struje mirovanje je upitan. To ce raditi u simulatoru, ali u praksi su tolerancije napona praga ipak vece, a k tome ne slazu se termicki koeficijenti lateralaca i dioda. Moj bi prijedlog bio dati svakom MOSFET-u set zenerica za zastitu, a serijski spoj 6 dioda zamijeniti najobicnijim trimer potenciometrom izracunatim iz otpora prema + i - napajanju za cca isti pad napona. Zatim, izlaz Aikido stupnja spojiti s dva kondenzatora - jedan od aikida prema P kanalnom, drugi prema N-kanalnom MOSFET-u. Pozeljno je da ti vezni kondenzatoru budu nesto veci od 0.1uF, iako je 'prava' vrijednost pitanje kompromisa radi clippinga. MOSFET-i obavezno moraju imati gate stopper otpore.
Osobno mislim da ti je za eksperiment verzija s lateralcima bolja. Radi se o jednostavnom slijedilu, s kojim ce biti najmanje problema. MOja preporuka: ne stedi na hladilu i na struji mirovanja.
Ako ti se pak vise svidjaju bipolarci u izlazu, za ideju kako to izvesti pogledaj temu o MUGEN hibridu.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la Edison » 20 ruj 2011, 21:41

Grunfe, cijevni dio, Aikido, radi dobro. Za ovaj tranzistorski, izlazni, ne bih znao, ali jednostavan je, ne bi trebalo biti problema. Ulazni dio radje napravi s noval cijevima, nego s oktalkama. Npr. ECC83 i ECC88. Treba ti veliko naponsko pojacanje.

Broskie preferira BUZ tranzistore nad IRFP... No shema izlaza je elementarna i ne znam da li je uopce probana u praksi. Mozda ce trebati kakvih dorada. Projekt s DIY-audija je proban u praksi i napravljeno ih je nekoliko. Korisnici su uglavnom zadovoljni...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la grunf » 27 ruj 2011, 16:47

nije me bilo par dana,ali sam uspio izračunati koliki troška imam za moskida i nije mi baš draga računica za ovaj naš RH standard tako da ću zasad ipak malo pričekati s izradom, elektroliti koje imam su u knap s napajanjem,možda za testnu verziju ali bi mi onda bilo ža ako dobro svira ne slušati ga,a oni su mi najveći trošak trenutno + trafo za visoki napon

ilimzn ima pravo šta se tiče verzije s IRF ,čak je i naglašeno na stranici da je testirano samo u simulatoru,ali se i kunu da su modeli za IRF točni i da bi trebalo raditi,ali ko im vjeruje dok ne vidimo gotovu verziju, 2SJ162/2SK1058 u Elmatisa koštaju približno koliko i BUZ900/905 u Farnela tako da t nema baš uštede

uz sve trenutne novčane probleme ipak će mi ovo pojačalo biti sljedeće koje ću napraviti,nadam se da će žena dati blagoslov sljedeći mjesec za narudžbu djelova :roll:

usput negdje sam pronašao verziju o kojoj je ilimzn pričao ,s dva kondezatora od aikida do mosfeta,ali je korišten drugi bias sklop mislim s LF411 ili TL072,okačiti ću shemu kad budem na drugom kompu
grunf

PostPostao/la ilimzn » 27 ruj 2011, 17:31

To s LF411/TL072 ti je verzija s DC servom, sto ce sasvim OK raditi za ovu jednostavnu BUZ varijantu, pod uvjetom da se odaberu dobre vrijednosti veznih kondova (da servo ne 'poludi' kod clippinga).
Sad kad razmislim, mozda bi se dala napraviti neka jednostavna verzija slijedila s IRFP-ima ali po pitanju izoblicenje mislim da ce rezultat biti nesto losiji od 2SJ/2SK premda su neki drugi parametri bolji (npr. damping faktor). Jos jedna kvaka je sto je par IRFP-ova koji su najbolje komplementarni (IRFP240/IRFP9140) limitiran na napajanja do nekih +-40-ak V. Ako je 50-60W dosta izlazne snage to je sasvim OK.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la grunf » 27 ruj 2011, 17:40

ilimzn je napisao/la:To s LF411/TL072 ti je verzija s DC servom, sto ce sasvim OK raditi za ovu jednostavnu BUZ varijantu, pod uvjetom da se odaberu dobre vrijednosti veznih kondova (da servo ne 'poludi' kod clippinga).
Sad kad razmislim, mozda bi se dala napraviti neka jednostavna verzija slijedila s IRFP-ima ali po pitanju izoblicenje mislim da ce rezultat biti nesto losiji od 2SJ/2SK premda su neki drugi parametri bolji (npr. damping faktor). Jos jedna kvaka je sto je par IRFP-ova koji su najbolje komplementarni (IRFP240/IRFP9140) limitiran na napajanja do nekih +-40-ak V. Ako je 50-60W dosta izlazne snage to je sasvim OK.

meni je i 30-40W sasvim dovoljno jer s ALEPH3 koji je nekih 25W imam sasvim pristojnu buku u dnevnom :crazy: :crazy: , imam i trafo dovoljne snage za +/-30V tako da i to odgovara,

e sad kad bi se smislila neka pametnija verzija s IRF bilo bi super,jer IRF imam doma u dovoljnoj količini i eto uštede da žena bude sretna i lemilica zagrijana :D
grunf

PostPostao/la ilimzn » 28 ruj 2011, 11:25

Sto imas od IRF-a?
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la grunf » 28 ruj 2011, 14:52

ilimzn je napisao/la:Sto imas od IRF-a?

imam IRFP240,IRFP9140 i IRFP9240
grunf

PostPostao/la ilimzn » 28 ruj 2011, 19:45

Imas koji IRF5xx, 6xx? Budem malo posimulirao pa ako ti se da probati, slobodno. Jedino ocekuj da ce tu trebati dosta velika struja mirovanja, pa zato i vece hladilo...
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la grunf » 28 ruj 2011, 21:33

imam samo IRF9640 u većoj količini i možda koji korišteni IRF540,ali nisu skupi pa se da lako nabaviti

na koliku struju bi išao?
grunf

Sljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.