Kad me se već proziva (po dobrom doduše

), evo blitz opisa spomenutog drivera - ampa, kako ga tko želi koristiti.
Nekako me proganjala ideja između prvog i drugog triode festa da kako SE amp sa 2a3 triodom nije imao predstavnika, moramo imati za posjetioce bar jedan takav amp. S druge strane, baš 2a3 mi je ostala nenadj.... što se tiče sonike. Jednostavno, usporedno sa 2a3 - svaka 300b se može sakrit', jedino joj 10y i AD primjerci mogu parirati, no sa njima nisam radio, samo sam ih slušao, vrlo su blizu karakterističnom zvuku 2a3, a opet kao da nešto nedostaje... Da li je stvar u samim ampovima sa 10y ili AD1 ili ne, ne bih znao, za sada mi je 2a3 ispred njih.,,,
Slijedeće je razmišljanje bilo da se napravi neko pojačalo neuobičajene topologije, te da isto posluži kao eventualni driver za neke buduće gladnije izlaze, jer od 2a3 jednostavno mi ništa ne zvuči bolje ( u rangu manjih snaga, naravno).
Što se neuobičajenosti tiče, to oni koji su pratili i teme na drugom forumu, vidjeli su da smo dosta postova i vremena
posvetili anodnim prigušnicama, razvili i matematiku za proračun istih te se ukazala i prilika da probam u praksi
upogoniti i Sstrsatovu zgodnu ideju o serijski spojenim prigušnicama (koju su doduše oko 50-tih već koristili Japanci, samo u katodi i za potrebe SE OTL-a slične topologije "SStrsatovim krušnim pećima"

) i ta se ideja u anodi pokazala onako kako ste čuli (koliko se uopće moglo i slušati na TF-u). To, plus odluka da se za sve stupnjeve iskoriste triode direktno grijanih katoda i to mahom zapadne produkcije (da me ne prati stalno marka rusofila, naravno) , plus odluka da se i na zadnjem stupnju iskoristi također LC veza , tj parafeed topologija je produciralo amp o kojem je riječ. Signal sa anodne prigušnice na 2a3 lampi je dakle preko konda osim na primar izlaznig trafoa, moguće izvući i da bude driver za zahtjevnije izlaze.
Kako sam na GO, a shema je u radioni sa točnim mjerenjima i vrijednostima, objavljivanje iste će malo pričekati, a samo još jedna opaska - 26 (ili 226 sa svim mogućim prefiksima su prekrasno zvučeće lampe, imaju svog elek. parnjaka u indirektno grijanim pod nazivom 27,227,327 i preporučam ih (već sam ih x puta i spomenuo ovdje na forumu) za naponska pojačanja.
Specifičnost im je mali napon grijanja (1,5V) koji je dobrim centriranjem prema katodnom otporu moguće izvesti i AC, no ja sam išao ziheraški jer se radi ipak o tri stupnja DHT-a bez povratne, a tu se svaki elektron čuje, pa sam sve izveo DC-om. 1,5V je dobijeno CRCRC ( imam nešto friško nabavljenih 1,5V i 2,5V tronogih regulatora ali bojim se da ću ih koristiti
u nekim budućim projektima, ovo zvuči ovako neregulirano lijepo, a pobjednički se tim ne mijenja....) , 2,5V je isto tako CRCRC , ako se dobro sjećam, napon grijanja je doveden na pinove preko par prigušnica na feritu .
To je to, malo je zeznuto natrpati toliko željeza u standardni 19" okvir, tako da ima i dvije prigušničice ispod haube..
no više o tome po povratku sa GO.
To je ovaj amp sa prve slike (ono mutno nije voda u lampi na sredini ampa nego živa u 83- ki!!)
http://www.triodefestival.com/domace.ph ... id=1&bck=1
I'm too old for this s...