2A3 SE

2A3 SE

PostPostao/la zendral » 08 kol 2011, 15:48

Pozdrav svima,
U subotu sam imao priliku slušati ovo pojačalo u posebnoj izvedbi, tj. Full DHT 2A3 SE. Sve lampe su triode s direktno grijanom katodom ( osim ispravljačice ), driver su američke NOS 26, a prvi stupanj 26 globe, a izlaz 2A3.
Sve cijevi umjesto Ra imaju dvije serijski spojene prigušnice. Projektirano je da može istovremeno biti amp i driver za jači izlaz ( npr. GM70 ). Ispravljaćica je direktno grijana dupla dioda američka NOS 83.
Kak svira ? Izuzetno uspavljujuće ( primjećeno od svih prisutnih ), mekano i čisto. Detaljnost i mirnoča Vas tjeraju na dugo slušanje ( dva tri sata slušanja su prošla u hipu ).
Neznam kako je izveden izlazni stupanj, zašto se autor odlučil za full DHT i kako je izvedeno grijanje jer unutrašnjost nisam vidio.
To će nam morati opisati autor, . . . a autor je naravno Harkonen.
Bravo.
zendral

Re: 2A3 SE

PostPostao/la harkonen » 08 kol 2011, 21:29

Kad me se već proziva (po dobrom doduše :-) ), evo blitz opisa spomenutog drivera - ampa, kako ga tko želi koristiti.
Nekako me proganjala ideja između prvog i drugog triode festa da kako SE amp sa 2a3 triodom nije imao predstavnika, moramo imati za posjetioce bar jedan takav amp. S druge strane, baš 2a3 mi je ostala nenadj.... što se tiče sonike. Jednostavno, usporedno sa 2a3 - svaka 300b se može sakrit', jedino joj 10y i AD primjerci mogu parirati, no sa njima nisam radio, samo sam ih slušao, vrlo su blizu karakterističnom zvuku 2a3, a opet kao da nešto nedostaje... Da li je stvar u samim ampovima sa 10y ili AD1 ili ne, ne bih znao, za sada mi je 2a3 ispred njih.,,,
Slijedeće je razmišljanje bilo da se napravi neko pojačalo neuobičajene topologije, te da isto posluži kao eventualni driver za neke buduće gladnije izlaze, jer od 2a3 jednostavno mi ništa ne zvuči bolje ( u rangu manjih snaga, naravno).
Što se neuobičajenosti tiče, to oni koji su pratili i teme na drugom forumu, vidjeli su da smo dosta postova i vremena
posvetili anodnim prigušnicama, razvili i matematiku za proračun istih te se ukazala i prilika da probam u praksi
upogoniti i Sstrsatovu zgodnu ideju o serijski spojenim prigušnicama (koju su doduše oko 50-tih već koristili Japanci, samo u katodi i za potrebe SE OTL-a slične topologije "SStrsatovim krušnim pećima" :-) ) i ta se ideja u anodi pokazala onako kako ste čuli (koliko se uopće moglo i slušati na TF-u). To, plus odluka da se za sve stupnjeve iskoriste triode direktno grijanih katoda i to mahom zapadne produkcije (da me ne prati stalno marka rusofila, naravno) , plus odluka da se i na zadnjem stupnju iskoristi također LC veza , tj parafeed topologija je produciralo amp o kojem je riječ. Signal sa anodne prigušnice na 2a3 lampi je dakle preko konda osim na primar izlaznig trafoa, moguće izvući i da bude driver za zahtjevnije izlaze.
Kako sam na GO, a shema je u radioni sa točnim mjerenjima i vrijednostima, objavljivanje iste će malo pričekati, a samo još jedna opaska - 26 (ili 226 sa svim mogućim prefiksima su prekrasno zvučeće lampe, imaju svog elek. parnjaka u indirektno grijanim pod nazivom 27,227,327 i preporučam ih (već sam ih x puta i spomenuo ovdje na forumu) za naponska pojačanja.
Specifičnost im je mali napon grijanja (1,5V) koji je dobrim centriranjem prema katodnom otporu moguće izvesti i AC, no ja sam išao ziheraški jer se radi ipak o tri stupnja DHT-a bez povratne, a tu se svaki elektron čuje, pa sam sve izveo DC-om. 1,5V je dobijeno CRCRC ( imam nešto friško nabavljenih 1,5V i 2,5V tronogih regulatora ali bojim se da ću ih koristiti
u nekim budućim projektima, ovo zvuči ovako neregulirano lijepo, a pobjednički se tim ne mijenja....) , 2,5V je isto tako CRCRC , ako se dobro sjećam, napon grijanja je doveden na pinove preko par prigušnica na feritu .
To je to, malo je zeznuto natrpati toliko željeza u standardni 19" okvir, tako da ima i dvije prigušničice ispod haube..
no više o tome po povratku sa GO.
To je ovaj amp sa prve slike (ono mutno nije voda u lampi na sredini ampa nego živa u 83- ki!!) :ugeek:

http://www.triodefestival.com/domace.ph ... id=1&bck=1
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Edison » 08 kol 2011, 22:24

Mene cijelo vrijeme nesto vuce napraviti 2A3 SE pojacalo. Nije da mi treba, nego cisto zelja da i to slozim. No ne bih isao na sve DHT stupnjeve kao harkonen. Radje bih nesto jednostavnije, dvostupanjsko. Na netu je puno shema u kojima 6SL7 pogoni 2A3, bilo sama, bilo obje sekcije u paraleli, bio u SRPP spoju. Neki idu i s ECC83, a neki s ECC81. No svi ti driveri su s jako malim strujama. Ima li kakav prijedlog za dvostupanjsko pojacalo s malo ozbiljnijom drivericom, a da ima dovoljno pojacanje? Znam da moze sa 6c45p, ali zanima me ima li jos sto? Cijevi tipa D3A i C3G nemam, a i teze su nabavljive pa mi to nije opcija. Da li bi mogla 6j52p u triodi? S prigusnicom ili RC? Ima li kakav prijedlog?

Imam izlazne trafoe Audio Note od 2k5 i od DAH kita od 3k. 2A3 jos nisam nabavio, a nije mi taj projekt ni jako hitan... samo zelja...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la kela » 08 kol 2011, 22:28

Pozdrav,
Imao sam priliku slusat navedeni amp u subotu kao i veceras i sto rec? Dovoljno je samo napomenuti da sam u oba slucaja nakon sat vremena pao u hibernaciju i sleep mode :D
A to nisam imao prilike da mi se pogodi na mnogim sustavima. Necu sad opisivati subjektivno dozivljaje, upravo zato sto su subjektivni.
Ali samo ukratko: slatko, svileno, detaljno, opustajuce i smireno...... Bravissimo za Harkonena!!!
Privitak/ci
08082011004-640.jpg
amp + bafflica (dobro znana spera topola 8mm + Riz + Blaupunkt)
08082011002-640.jpg
amp....
kela

PostPostao/la harkonen » 08 kol 2011, 22:39

Edison je napisao/la:....... Da li bi mogla 6j52p u triodi? S prigusnicom ili RC? Ima li kakav prijedlog?

...

Kakvo je to uopće pitanje oko 6j52p, Edison? :lol: :D

No, nije niti fora :-) sve ampove imati sa njom, jes' da je to lijepa mala lampetina, ali uvjerit ću ja tebe na ako ne već
26-ce (DHT), onda na nešto klasično, ali pritom ne mislim na ECC, pa čak niti nešto iz ruskog arsenala, a opet
prekrasno zvučeće, no prvo da se ove bebice(!) koje sad radiš usviraju....

A dečkima iz Vž zahvaljujem na komentarima, drago mi je da Vam se sviđa
ono što slušate...baš mi je drago. Čovjek tako odmah dobije volju da radi još bolje i još više.
Ako može, naravno. :ugeek:

Usput da ne zaboravim (kad smo već kod Varaždinaca) - zaista vrijedi skoknuti tamo - ove godine mi Špancir fest radi još veću muku
jer od 19-tog počinje na 4-5 pozornica po gradu sa toliko izvođača da mi je muka kako da izaberem
što želim poslušati kad su odlične stvari istovremeno na više mjesta ?? http://www.spancirfest.com
harkonen

PostPostao/la kela » 16 kol 2011, 21:38

Nakon nekoliko dana isti bazni setup samo nova baflica sa istim driverima (starim pairima kako iz zove nas predsjednik). Sasvim druga prica, ima fundamenta ko u prici cak se pod potrese tu i tamo. Ovo je sasvim novi sustav sa jos vise detalja i prostora i zraka....Necu puno filozofirat, tko nije slusao neka mu bude zao :lol:
Privitak/ci
13082011001-640.jpg
Desni okvir: Van Gogh Starry Night
13082011-640.jpg
Lijevi okvir: Picasso Guitarist
kela

PostPostao/la zendral » 17 kol 2011, 12:33

Da dodam,
zbog nedostatka vremena samo sam na kratko čuo nove bafle s Riz papirima i Harkonenov SE 2A3. Prvi utisak je močno, detaljno i duboko, te se nadam da ću naći vremena da čujem ponovo u duljem trajanju. Naravno da autor zaslužuje pohvale za amp, a i gazda baflića daje puno truda da bi ovo tako dobro zvučalo.
zendral

PostPostao/la zendral » 03 ruj 2011, 22:27

Pozdrav svima,
Danas sam u svom ambijentu imao priliku isprobati pojačalo iz ove teme sa OB i mono blokove sa 300B zahvaljujući Harkonenu i prijatelju Borisu. Sve to sam probao i na svojim sasvim prosječnim zvučnicima ( Athena LS 500 ). Moram priznati da sam prvi puta sada slušao SE 300B u svom prostoru i da je to sound koji bih mogao svrstati u premium klasu, a također i 2A3 me iznenadio svojom snagom i dinamikom na mojim sasvim prosječno osjetljivim boksovima ( 90 db ). SE 300 B je dovoljno za moj pojam potrebne dinamike za svakodnevno slušanje.

12.jpg

11.jpg
Privitak/ci
13.jpg
Zadnja izmjena: zendral; 04 ruj 2011, 15:26; ukupno mijenjano 1 put/a.
zendral

PostPostao/la zendral » 03 ruj 2011, 22:31

A ovo je Techno pojačalo koje je služilo za uspoređivanje.

Techno.jpg

i Athena LS 500

LS 500.jpg
zendral

PostPostao/la harkonen » 04 ruj 2011, 14:00

Oho, opet novi driveri na ovim uspravnim baflima, o čemu se sad konkretno radi?
harkonen

Sljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.