Fire in the Hole - Krellocid ili samo.....GM100

Fire in the Hole - Krellocid ili samo.....GM100

PostPostao/la harkonen » 09 srp 2011, 16:59

Malo je zahladilo danas, pa da prigrijem malo..... :-)
A vruće mi i ribama...

ribe2.JPG

a i cucku....

grom.JPG

Pa upalih rusku tešku artiljeriju.
Rekoh, stigli switcheri za grijanje ovih lampica pa da probamo i gle čuda,
troši to prema očekivanom, tope se kablovi.
Da, da i da - dobro se vidi - 17V i 16A! Očekivao sam i 19A ali
recimo da je ovo unutar tolerancije.

potrosnja.JPG

a što tek svijetli

osvjezenje.JPG

Radler sam morao staviti i u njega zapikuti anodu, a i meni malo, da ne bude overheat....

osvjezenje2.JPG

A kad se stavi sve to teško topništvo na hrpu, onda to zgledi ovako:
...malecka je 6n23p, bucmasta 6c33, sexy GM70, trnovita GK71....

tesko-oruzje.JPG

Daklem, uskoro bude veselo, odnosno kad zaista malo zahladi (jesen) , ide se u realizaciju,
testovi drivera (na stolu, samo da upalim), testovi SE trafoa spojenih u seriju (trebaju ipak
isporučiti više od 120W i to kvalitetno), mehanička konstrukcija ampa koji će biti preko 80kg itd..itd..
Kako sada stvari stoje i prema nekim konzultacijama sa Sstrsatom, idem na trostepeni drive ,
zadnji stupanj strujno jako katodno sljedilo DC na mrežicu sa velikim amplitudnim hodom jer ovo se čudo u odabranoj zimskoj radnoj točki (bit će dvije radne točke, eko ili ljetni mod, i full gas ili zimski mod) goni sa strujom mrežice u pozitivnom dijelu periode i sa 90-100 Veff...
6n23p - 807 u triodi i 2xEL34 sljedilo u paraleli će nadam se, zadovoljiti ovu glad. Vidjet' ćemo,vidjet ćemo.

Ukoliko se trafoi pokažu dobri u tom konceptu - primara u seriju, sekundara u paralelu, ne trebam ni reći što to
znači za izvedbu i smanjeni parazitni kapacitet i za neke druge jače SE projekte...
A i red je da u RH imamo nešto sa GM100, raduckaju se nekakvi SE projekti sa Eimacovim lampama u našem
susjedstvu i neka, ali mi ćemo pak imati veću i jaču zverku. A iza toga radim samo ampove za slušalice. :-)
Ako preživim.....
I'm too old for this s...
harkonen

Re: Fire in the Hole - Krellocid ili samo.....GM100

PostPostao/la Edison » 09 srp 2011, 17:43

He, he... to pojacalo nece ni criss moci ponijeti... :lol: :lol:

Koliki je anodni napon za tu cjevcicu?
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la harkonen » 09 srp 2011, 17:46

Ništa posebno, samo 700V više od tvoje nove slatke "male" lampice.
Može ona i još više, ako bude trebalo. Recimo za Extreme u seriju :-)
A ima još i nekih negativnih napona i svašta nešto. A što se tiče dizanja ampa, eeee, pa
dovoljno dugačka poluga miče svijet, ha?
Da, kad smo već kod Crissa, gdje je ta ljudina?
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 09 srp 2011, 18:00

harkonen je napisao/la:Daklem, uskoro bude veselo, odnosno kad zaista malo zahladi (jesen) , ide se u realizaciju,
testovi drivera (na stolu, samo da upalim), testovi SE trafoa spojenih u seriju (trebaju ipak
isporučiti više od 120W i to kvalitetno), mehanička konstrukcija ampa koji će biti preko 80kg itd..itd..
Kako sada stvari stoje i prema nekim konzultacijama sa Sstrsatom, idem na trostepeni drive ,
zadnji stupanj strujno jako katodno sljedilo DC na mrežicu sa velikim amplitudnim hodom jer ovo se čudo u odabranoj zimskoj radnoj točki (bit će dvije radne točke, eko ili ljetni mod, i full gas ili zimski mod) goni sa strujom mrežice u pozitivnom dijelu periode i sa 90-100 Veff...
6n23p - 807 u triodi i 2xEL34 sljedilo u paraleli će nadam se, zadovoljiti ovu glad. Vidjet' ćemo,vidjet ćemo.

A ca cemo sa razvojem i realizacijom kariole za vozit Krellocida? Ocemo i to po diyerski ili nec iz Bauhausa? :lol: :lol: :lol:

OK, pustimo zajebanciju, lipo je vidit da su GM100 zasvitlile, nima veze ca je to zasad samo grijanje. Do 3. TFa bit ce i sve drugo ca triba. A ako koja GM100 strada tokom razvoja, znas di ces ju poslat. Bas se mislin da zapren Vfet u staklenu bacvicu i hladin ga destiliranom vodom ili trafo uljem :lol: :lol: A bacvica od GM100 bi bila lipa za vidit.

Driver bi tribal zadovoljit gladnu resetku GM100 (cilu + poluperiodu ce jadnica vuc struju - zero bias). U slucaju da se EL34 sljedila pokazu nedovoljna uvik moze u igru uc i EL156. Ako zelis, mogu ja dat neka objasnjenja clanstvu zac je u igri zero bias ali kako je ric o tvom ampu onda se necu gurat. Nece ni tebi bit problem dat objasnjenje.

Oce li ovi projekt uspjet? Ja virujen da hoce jer ga inace ne bi niti podrzal. Pobuda mu je zahtjevna ali je jos uvik u sferi dohvatljivog bez nekih ekstremnih bravura. Izvor napajanja za GM100 je isto tako prodiskutiran i zakljuceno je da je sasvim dohvatljiv. Trafi ce naravno bit najveci problem i pitat ce puno razvoja i mjerenja ali na to si se siguro vec psiholoski spravil. Zato iskoristi lito za dobro napunit baterije (vinom i ribom :lol: )

Vec mogu zamislit drugi dio DHT filma nakon uspjesne prezentacije Krellocida na 3. TFu :lol: :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la harkonen » 09 srp 2011, 18:56

Kutija, konstrukcija ili kako to već budemo nazvali će također biti DIY. Potpomognut majstorima od zanata.... :-)

Već i prvi pogled na anodne krivulje kaže da je ova ruskinja izgleda i napravljena da radi u zero-bias načinu rada,
kada su i mrežica i katoda na istom potencijalu, prilikom + dijela periode (bias u plus) lampa radi sa strujom rešetke,
- dio periode ( bias u minus) radi bez struje rešetke. U radnoj točki 1,75Kv/300mA sa otporom 5,2K pokazuje optimalnu linearnost što se na prvi pogled kad čovjek gleda graf i ne bi reklo. Zašto se tako odabralo?
Naime, unutar razumnih napona napajanja i očekivane postignute snage u rangu 20-25% disipacije ne može se
postići ostanak u radu bez protoka struje mrežice makar samo u dijelu pozitivnog dijela periode.
Probajte ucrtati radnu liniju drugačije, pogledajte koliko napajanje Vam treba, kolika je ukupna disipacija i kolika je
ostavrena snaga, pogledajte distorziju i odustanite.....
Kad je već tako, onda imamo obvezu staviti sljedilo pred ovu lampu i to obvezno DC vezano zbog izbjegavanja
pomaka radne točke do čega bi došlo zbog naboja na koji se puni/prazni vezni kond....

gm100graph.JPG
gm100graph.JPG (49.41 KiB) Pogledano 10031 put/a.
harkonen

PostPostao/la Khadgar2007 » 09 srp 2011, 19:49

Ma svetli ko u betlehemu. A tih 16A, jel to vuče samo jedna? :shock:
Zadnja izmjena: Khadgar2007; 09 srp 2011, 19:52; ukupno mijenjano 1 put/a.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » 09 srp 2011, 19:51

Hoće li joj 1700 V biti dosta ?
Nekak mi 2400 izgleda "normalnije" ;)
Takvim cijevima treba dati da dišu jer u suprotnom to nije to.
Znam da problemi eksponencijalno rastu s naponom, ali to tako ide.

Šteta da nisi to prije oglasio. Odgovarajući mrežni trafo (trofazni) sam prije par mjeseci poklonio (cca 120 kg) ;)
Ima još nešto filtarskih kondova, ali ih je šteta trošiti na tak niske napone.

Ja sam od takvih sistema odustao, jer za krajnji rezultat uložiš puno vremena i truda, a onda to možeš koristiti samo po zimi, kad je vani ispod nule a grijanje isključeno (ako sve to uopće imaš kuda staviti) :) :)
Ali Harkonen ne bi bio Harkonen da ne probao.....

Evo ti par konkurentnih cijevi za promišljanje sljedećeg projekta:

slika
za usporedbu veličine slikana s EF40
slika
Ima se koji par.
Ima i 3cx3000f1 (low mu)
Na žalost, treba im dobro prisilno hlađenje, ali ništa nije nemoguće.

Ovima ispod ne treba hlađenje ali su slabije (samo 3KW disipacije) ;(
Ali zato svijetleee, skoro ko GM100 ;)
slika

Ovo već nije konkurencija, ali.....
slika

Na žalost, sve to je ipak tek druga kategorija u svijetu u kojem je veličina važna :(
tubeman

PostPostao/la harkonen » 09 srp 2011, 20:11

Khadgar, a jesi negdje vidio da sam zasvijetlio i drugu?
Naravno da samo jedna toliko vuče.
Pa nismo od juče :-)

A što se tiče napajanja i zašto ne više?
I ja naravno volim da slične lampe idu na viši napon, no spomenutih 2,4kV mogu ići sa max 0,4A (1kW)
pa da opet nismo na nultom biasu, što znači da bi pri cca jednoj četvrtini-petini
pozitivne periode prešli u rad sa strujom mrežice što bi vjerovatno (čak i sigurno) dovelo do
preskočnih izobličenja ali ne na prolazu kroz nulu vala nego na samim bokovima vala, a vrlo vjerovatno
i do mogućih oscilacija i harmonički bi bilo u najmanju ruku neuredno. Povećala bi se potreba za još
kvalitetnijom izolacijom i kod mrežnog dijela i kod izlaznih trafoa, dodatni pritisak na ispravljač,
a dobitak na snazi relativan. A drivera se nisam još ni dotakao.
Kompromisi, kompromisi, kompromisi... ali to da ovakvi projekti nemaju svrhu, paaaa, ako već ima
svog budućeg vlasnika i svrha mu je opravdana, ne? .-)
Kao i to da ti imaš lepe žarule ...... :-)
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 09 srp 2011, 22:52

Ova metalo keramicka cudovista nima nikakvog smisla koristit u audiu. Iz vise razloga.

- Prisilno hladjenje im je neophodno, zracno stvara debelu buku a vodeno pita propisno demineraliziranu vodu sa stalnim monitoringom njezinog konduktiviteta.

- Napon grijanja in triba odrzavat u vrlo uskim granicama ako se oce postic specificirana zivotna dob

- podnozja za njih su generalno visestruko skuplja od njih samih a neophodna su jer bez propisnog koaksijalnog podnozja se uglavnom nemoguce izborit sa samooscilacijama

- Linearnost im generalno nije najjaca strana a nije in ni toliko potribna jer su namjenjene za rezonantna pojacala koja vrlo cesto rade u C - klasi.

- Bez struje resetke (u negativnom biasu)su generalno izrazito nelinearne a ta struja kod njih nije uopce mala. Jadan driver

- Faktor pojacanja im je generalno vrlo velik (za ovu konkretnu ne znam napamet) ca uz generalno dosta prosjecne vridnosti strmine vodi do prilicno velikog unutrasnjeg otpora

- Zbog velikog faktora pojacanja im je i Miller efekt jako izrazen pa driveri moraju bit u stanju gonit velike kapacitivne terete

- Pitaju debelo previse kilovolti. A to znaci i striktnog postivanja propisa o radu sa visokonaponskim instalacijama

-
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la harkonen » 09 srp 2011, 22:58

Inače, kako stoji uporaba lampi na uređajima na platformi? Ima li toga u još kod tebe?
harkonen

Sljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.