Lampaš no. 2

Lampaš no. 2

PostPostao/la Khadgar2007 » 05 svi 2011, 23:06

Evo da nešto napišem i u temi vakuumskih cevuljaga, jedan post u SSu,drugi u vakuumu. :)

Ovako, već me neko vrijeme muči pomisao da si napravim jednog lampaša za dnevnu sobu tako da mogu malo slušati jednu i drugu tehniku. Plan za izradu ovog pojačala je jedna petoljetka tako da se ima sve pomno isplanirati,naći ili napraviti shema i onda krenuti u nabavku dijelova malo po malo,kako ča naleti pod ruku od love ili se nađe negdje na nekim tavanima,podrumima.

Za početak osnovni uvjet oko kojega bi ovo gradio je da može ganjati neke zvučnike slabije osjetljivosti znači ispod 90dB,snaga jedno 20-30W, po mogućnosti da se to uspije utrpati u neku kutiju poput Edisonovog 300B.

Ono ča nije određeno je sljedeće a toga ima napretek:OTL ili sa trafom, SE ili PP. Zahtjev za lampe bi bio da su relativno "lako" dobavljive, ne pretjerano skupe,po mogućnošću da imaju gabarita nešto tipa 807 ili možda 6c33, prijedloge za dodatne lampe koje bi se mogle uzeti u obzir itekako prihvaćam. Ispravljač naravno da bi bio sa nekom lampom.

Već sam poslao par poruka na par mjesta, Sstrsat mi je predložio da idem na PP jer znam i sam da je jednostavnije za dobiti veću snagu a i sama izrada izlaznog trafoa je jednostavnija.

Evo toliko od mene za sada.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

Re: Lampaš no. 2

PostPostao/la harkonen » 05 svi 2011, 23:52

I dobro ti reče SStrsat, za traženu snagu u SE varijanti ćeš ipak morati malo više uložiti i u cijev i u napajanje i u izlazni trafo. A ta SE snaga, ako ideš u triodu, traži i dobar driver.
No kod PP-a je sve to lakše, jeftinije. Uzmi samo što se može napraviti sa parom 6l6 (ili 6p3s po ruski), Za šakicu dolara imaš sve cijevi, snagu oko 30W u A klasi, trajnost, malu impedanciju u trafou, lako drajvanje. Milina što to fino može raditi...
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Khadgar2007 » 06 svi 2011, 00:25

Baš sam pogledao na ebayu i našao nekih osam komada 6p3s za jedno 40$. Također sam malo googlao 807 i našao na DIYaudio forumu par shema http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... se-pp.html . 807 sam našao na ebayu za 30$ četiri komada.

P.S.
Da li kod tebe ima išta ča ne može "milina raditit"? ;)
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la harkonen » 06 svi 2011, 08:14

Ako se sve dobro posloži, većina će stvari milina radit'.
Vjerovati u nešto (jer je to neko tako radio) je recimo put tome da neće.
Tako da je moj dobronamjerni savjet da ako već ideš u tom smjeru, pokušaj potpuno sam, sam ,sam konstruirati cijeli PP amp.
Vremena imaš, literature će se naći. Pitaj, odgovoriti će ti se ili ukazati na što treba. Na greškama se i dalje najbolje uči, ali svojim.
Na tuđim se uči samo u poslovici.... :-)

807-ce ti jesu možda jeftinije u startu, ali pogledaj razliku za sockete i plate capove. 30USD za 4 para? I? Što je onda povoljnije?
Jest da je to meni najdraži amp (807 PSE u triodi), no čisto dobronamjerne savjete navodim.
Od poslovica u cijevnoj priči možda jedna od onih koje funkcioniraju je - jeftinije je skuplje. :-
Sa 6L6 lako prebaciš amp na EL34, pa na KT itd...u svim varijacijama.
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 06 svi 2011, 08:34

harkonen je napisao/la:Tako da je moj dobronamjerni savjet da ako već ideš u tom smjeru, pokušaj potpuno sam, sam ,sam konstruirati cijeli PP amp.
Pitaj, odgovoriti će ti se ili ukazati na što treba. Na greškama se i dalje najbolje uči, ali svojim. Na tuđim se uči samo u poslovici.... :-)

Ovo je odlican stav i u potpunosti ga podrzavam.
Kako virujen da je svakom diyeru cilj ne samo da sastavi spravu koja dela nego i da cim bolje shvati kako ona dela, onda se potpuno slazem da forsiramo upravo ovakav pristup.

Znaci, tocno tako kako je harkonen rekal. Svaki od manje iskusnih koji postavlja upit o izradi sprave ce imat "obavezu" da prvo slozi i posta svoju vlastitu shemu. I nitko se ne mora bojat da ce u ovom diy okruzenju bit ismijan zato ca je eventualno nesto falil na shemi. Desi se itkako i nama sa vise iskustva da na shemama naprosto previdimo neke stvari. A na bazi tako postanih shema ce se razvijat dalnja diskusija, savjeti, konkretni problami itd.

Mislin da ce na taj nacin forum dobit jos puno edukativniji karakter. A kako je ovi forum novi i neopterecen proslosti, virujen da ce se vecina slozit da idemo sa otprilike takvim pristupom.

Zato Khadgar, bez straha. Postaj shemu ili skicu ampa kako si ga barem ugrubo zamislil pa ce se kroz dalnju diskusiju doc do optimalnog rjesenja. I viruj mi da ces takvim pristupom stec daleko vecu korist za svoje iskustvo ( i buduce projekte) nego da ti netko sa malo vise iskustva servira gotovu shemu.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Khadgar2007 » 06 svi 2011, 12:27

Za sada baš nemam neke literature di bi mogao škicnuti malo teoriju i praksu. Da čitam knjige na monitoru baš i nisam za to pa ću pokušati malo naći neke pisane literature i to malo prolistati i onda staviti neku shemu.

Zanima me di je on horda iz Varaždina da stave koji prijedlog,nešto su tihi? hehe
Khadgar2007

PostPostao/la elvis » 06 svi 2011, 15:13

Sumnjam da ti treba pojačalo jače od 10W po kanalu. To je dovoljna snaga da pokreneš veliki broj zvučnika, a opet olakšava izbor projekta, olakšava odabir i nabavku dijelova, ne udara previše po novčaniku, a u konačnici dobivaš iznimno upotrebljiv uređaj. Ako se složiš da je 10W dostatno, onda nema smisla ići na PP varijantu pojačala. Ako postoji 10 cijevnih zapovjedi (mogli bi ih jednom nabrojati ), onda zasigurno jedno od njih glasi "ako može proći SE onda zaobiđi PP", pa ga se probaj držati, na kraju krajeva treba ti duplo manje lampi :). Čitajući tvoju namjeru, želje i uvjete, usuditi ću se predložiti pojačalo SE ustroja sa KT88 lampama u izlazu. Obzirom da su ovo tek prva razmišljanja, neka se ovo shvati kao moje glasovanje za odabir izlazne cijevi, a ne nekakva „must“ isključiv stav. Drugi dio priče bi bio odabir dobre driver lampe što u ovom slučaju ne bi bio veliki problem, no neka ide sve po redu. Na ovakvom jednostavnijem primjeru pojačala može se dosta toga naučiti korak po korak. Prvo svakako bi bilo odabiranje radne točke izlazne lampe uvažavajući OT koji će biti upotrijebljen. Tu je i pitanje da li ćeš raditi sam OT (jer to daje više prostora za definiranje ampa) ili ćeš kupiti nešto gotovo pa karakteristike trafoa moraš uzeti zdravo za gotovo kod prvih izračuna.
Eto znači prvo bi trebalo odrediti koliku snagu ampa želiš, pa poslije toga topologiju (SE/PP), a nakon toga ide odabir izlazne cijevi, pa driverice ….. pa načina napajanja, pa SS ili cijevni ispravljač… ima toga ohoho…. :)
Slažem se sa harkonenom, malo skuplja cijev na početku, u konačnici znači značajnu uštedu.
elvis

PostPostao/la Khadgar2007 » 06 svi 2011, 16:41

Elvise, itekako bi se složio sa tobom, ali ipak veća snaga je jedini uvijet oko kojega nema dileme(već sam rekao na početku teme 20-30W). Čuo sam ja pojačala od 2,5W koja "trešte" na pravim zvučnicima(pogled u smjeru Harkonena) ali također znam da je bitno da su onda zvučnici više osjetljivi. Već imam lampaša od 6W sa EL34 i lijepo svira i meni je to osobno sasvim dosta snage za lagano slušanje,ali htio bi nešto jačega pa da sam miran. Znam za to pravilo "ako može SE zaobiđi PP" ali ovdje kao ča je Ssrtrsat rekao bilo bi itekako love ulupano u SE pojačalo kada se može ono napraviti jednako kvalitetno u PPu za manje love. Ča se lampi tiče već sam radio sa EL34 pa bi ovaj puta uzeo nešto malo "egzotičnije". Nisam osoba koja će napraviti svake godine po jedan amp,a niti se nema love na bacanje pa da mogu eksperimentirati sa raznim cijevima,a izrada bi ovoga trajala sigurno oko dvije godine pa ne trebaju biti u igri konvencionalne cijevi jer će biti vremena za razradu sheme,radnih točaka i svega ostaloga.
Khadgar2007

PostPostao/la sstrsat » 06 svi 2011, 17:12

Khadgar2007 je napisao/la:Znam za to pravilo "ako može SE zaobiđi PP" ali ovdje kao ča je Ssrtrsat rekao bilo bi itekako love ulupano u SE pojačalo kada se može ono napraviti jednako kvalitetno u PPu za manje love.

Ma nisam bas govoril o "jednakoj kvaliteti"nego ponajvise o tome do cega je lakse stic za neki prihvatljiv iznos soldi. A u kontekstu trazene izlazne snage bi SE zahrjeval daleko vise sredstava.

I samo pitanje kvalitete je uvik prilicno relativna stvar pa moramo bit svjesni da su manje vise uvik neki kompromisi u igri. Tako je i ovdi, postizanje snage od 20 do 30W u SE topologiji zahtiva ili vise paralelno vezanih cijevi ili pojedinacnu jaku cijev. Kako god se okrene, nije jeftino. Vise paalelnih cijevi ce cjenom virovatno nadmasit jednu jaku cijev ali je problem ca takva jaka cijev (osim cijene) uglavnom zahtjeva i napone napajanja reda 1kV ca vec samo po sebi znaci skuplji ispravljac.

Ca se tice drivera, i jedna i druga topologija mu postavljaju velike zahtjeve. Vise paralelnih izlaznih cijevi trazi strujno mocniji driver radi jako povecanih kapaciteta a jedna jaka izlazna ciijev generalno pita driver koji mora dat visoku neizoblicenu amplitudu signala.

Tako da kad se sve zbroji i oduzme, za postizavanje tih snaga je PP ipak puno laksi i jeftiniji put. U PP topologiji ce jako puno cijevi ostvarit tu snagu a zahtjevi za driverom jos uvik nece bit preveliki.

Stoji to da ce mnogi dat prednost zvucnim rezultatu koji bi se ostvaril sa SE topologijom ali isto tako triba bit svjestan da SE trafo koji ce omogucit vrhunske rezultate pri tim snagama nije nimalo naivna stvar. A ca vridi sve drugo u ampu storit i najbolje ako se ne moze doc do kvalitetnog trafa.

Sad, ne triba odbacit ni Elvisovu sugestiju i stvarno bi bilo dobro isprobat sa nekim ampom od 10-ak W da li je to dosta snage sa tim zvucnicima i u tom prostoru. Ako bi se pokazalo da je ipak dovoljno onda bi se otvorile i SE opcije
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Khadgar2007 » 06 svi 2011, 17:19

Onda ajde trebam dobrovoljaca da donese neki amp od 10W u Sk, ima se u kištri krutih komponenti a iz Splita su jučer došle tekuće komponente, sa svime time zvuk će sigurno biti daleko bolji od očekivanog. hehe

Istina je da bi se jednog dana rado riješio Alto Linea pa sa nekim drugim zvučnicima bi pazio da se mogu okačiti na nekog lampaša uz SS tehniku, jer jednostavno im fali jako puno srednjetonskog područja ali za sada sam zapeo na njima i sumnjam da će u skoro vrijeme otići iz kuće.
Khadgar2007

Sljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.