rekondicioniranje NOS lampi

rekondicioniranje NOS lampi

PostPostao/la Sanjin K. » 15 ožu 2013, 13:09

poštovanje svima,
novi sam na grupi.Nisam se ranije susretao sa lampama, ali bavim se amaterski elektronikom. Želio bih polako ući i u to područje cijevne tehnike, pa me zanima s obzirom da kupujem Ruske NOS lampe koje su dugo stajale uskladištene, da li među vama u grupi ima onih koji imaju provjerene načine za "kondicioniranje" lampi. Nisam baš siguran da su Ruske lampe loše, već jednostavno mislim da nakon 30~40 godina treba malo "getter" zagrijati da bi pokupio ostatke plinova prije nego što lampa bude uključena u puni režim rada. Naime ima par načina za kondicioniranje koje sam našao na internetu; kao pečenje u pećnici na 200C preko noći, ostavljanje lampe na grijanju katode bez anodnog napona 48 sati ili grijanje katode sat vremena a nakon toga spajanje svih rešetki sa anodom i uz mali regulirani anodni napon postavljanje struje toka na max dopušteni za tu lampu dok se struja toka ne stabilizira . Riječ je o tome da lampa radi u režimu diode sa anodnim naponom do 30-tak volti.
Ni sam nisam siguran što bi tu bilo dobro. Treba mi savjet. Hvala unaprijed.
LP
Sanjin K.

Re: rekondicioniranje NOS lampi

PostPostao/la davorin » 15 ožu 2013, 16:00

Na forumu je već bilo rasprava o tome, ali se ne mogu sjetiti točnog posta.
Temperatura od 200°C bi definitivno bile prevelika za većinu elektronki, pogotovo ako se uzmu obzir podaci za njihovu maksimalnu temperaturu skladištenja.
Moja iskustva govore da se s višim temperaturama dobiju pozitivni rezultati za kraće vrijeme, ali postotak elektronki koje tim postupkom prestanu funkcionirati je velik.
Temperature od 130°C do 150°C kroz 24-48 sati daju dobre rezultate uz prihvatljiv postotak neispravnih elektronki nakon toga.
Neke elektronke se i ne smiju uopće izlagati temperaturama višim od 140°C (s bakelitnim bazama!), a i poznata 6S33S ne dozvoljava više temperature "pečenja" od 130-140°C.
Ostali postupci služe za slučajeve kad i nije došlo do slabljenja vakuma, već su plinovi koji dugim skladištenjem izađu iz metalnih sastavnica uzrokovali ionizaciju. U takvim slučajevima je uglavnom dovoljno duže stavljenje na grijanje bez ostalih napona na elektrodama.
davorin

PostPostao/la Sanjin K. » 15 ožu 2013, 17:01

hvala,
znači NOS lampe bi bilo dobro samo ostaviti 24~48 sati na grijanju katode bez ostalih napona. Možda malo glupo pitanje, ali elektroni se kreću vakumom iz užarene katode bez obzira da li postoji anodni napon, dakle, da li to nekontrolirano kretanje elektrona ima kasnijeg utjecaja na rešetke i njihovu daljnju funkciju pri punom režimu rada?
Sanjin K.

PostPostao/la davorin » 15 ožu 2013, 18:39

Sanjin K. je napisao/la:hvala,
znači NOS lampe bi bilo dobro samo ostaviti 24~48 sati na grijanju katode bez ostalih napona. Možda malo glupo pitanje, ali elektroni se kreću vakumom iz užarene katode bez obzira da li postoji anodni napon, dakle, da li to nekontrolirano kretanje elektrona ima kasnijeg utjecaja na rešetke i njihovu daljnju funkciju pri punom režimu rada?

Ne radi se potrebi za emitiranjem elektrona, već dugotrajnim djelovanjem povišene temperature zbog skupljanja slobodnih iona u balonu i njihovog kemijskog vezivanja. Postupak je dobar samo za elektronke koje imaju ionizirane manje količine plinova, uglavnom oslobođenih iz metala od kojih su sastavljene elektrode, a za veće količine plina se mora izvor topline doveti izvana te time jače zagrijati cijelu elektronku (i naravno aktivni element na GETER- elektrodi).
davorin

PostPostao/la Sanjin K. » 15 ožu 2013, 20:01

ok, jasno. hvala.
LP
Sanjin K.

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.