još jednom nedavnom pohvalom o ovom dobrozvučećem phono tube stageu, evo ga onda na uvid graditeljima.
Ništa revolucionarno, bezbroj puta korištena topologija dva RC stupnja sa pasivnom RIAA ekvalizacijom, doduše iznova preračunata
i podešena, ali možemo reći standardna. No zvuči vanstandardno.
MM stupanj ima pojačanje 38dB i dovoljan je da se spaja direktno na integrirane izlazne stupnjeve osjetljivosti 0dB.
Koristi Ecc88 ili neku od njezinih varijacija, ja naravno kao ruskolampofil koristim 6n23p-ev.
Za RIAA kombinaciju sam stavio tablicu, točne vrijednosti treba postići serijski-paralelnim spajanjima, i kako
sam zaokružio, preporučam kombinaciju koja počinje sa R1- 68K ili R1-75K.
Kombinacije sa nižim R1 imaju nešto ravniju karakteristiku, ali normalno u granicama RIAA krivulje, veće
vrijednosti malo izdižu bas područje.
Niti najmanja R1 vrijednost neće previše opteretiti prvi stupanj sa ovom lampom.
Anodne struje su korektne i pomažu detaljnosti zvučne slike, da ne idemo sad u basne i bajke....
MC je opcionalni stupanj pojačanja 20dB koji se po želji može dodati - uključiti ispred MM stupnja, a prilagodbu ulaznog otpora
prema specifikacijama raznih proizvođača zvučnica možete napraviti sa npr DIP switchem pa raznim kombinacijama postići
univerzalnost ulaznog otpora.
Specifikum je korištenje space charghe lampe malog anodnog napona ( http://www.junkbox.com/electronics/lowv ... ubes.shtml )
i opet ruska verzija ECC86 lampe 6n27P.
Napon napajanja MM je malo viši jer je ovaj phono dio jednog većeg projekta pa se koristio isti izvor napajanja,
jasno, Vi možete ići i na nešto niži uz prilagodbu anodnih otpora, no ova je radna linija optimalna za postizanje potrebnog pojačanja.
MC dio se napaja sa 24-25V, koji bi trebao biti stabiliziran, a može se napraviti recimo iz zajedničkog izvora pa kroz RC član na LM317, pa
još jedan RC član sa obveznim blokovima... o DC grijanju, brumu i konstrukciji da se ne priča.
I naravno, tantali za katodne bypasse dobrodošli....