M.M.M. (Moji Mali Monoblokovi)

Re: M.M.M. (Moji Mali Monoblokovi)

PostPostao/la ziki » 28 lip 2012, 16:54

Svaka čast na radu Edison. Iz svih tvojih uradaka se jasno isčitava strpljenje i pedantnost uz naravno znanje. Iz tvojih radova se puno može naučiti.
ziki

PostPostao/la Edison » 30 lip 2012, 18:59

Kolega Kaligula imao je dogovor s majstorom Brankom iz 'Odeona' u vezi izlaznih transformatora za svoje GK-71 i bi-amp projekte. Kad je vec bio u Rijeci, bilo je zgodno naci se kod naseg zajednickog prijatelja, i poslusati njegov hvale vrijedan sistem. Ja sam iskoristio priliku i donio svoje male monoblokove. I tako smo se nasli Kaligula, sin mu i ja kod naseg zajednickog prijatelja, i razgledali i poslusali njegova dva sistema.

Kaligula je dobro razgledao monoblokove, razmotrio nacine spajanja profila i slicne konstrukcijske detalje. Nagovorio sam prijatelja da spoji te male monoblokove u svoj sistem. Odmah sam znao da ce biti problema, jer monoblokovi sa svojih 8W nece moci dobro potjerati velike Bowerse 801. S tim zvucnicima se muci i Passov originalni Aleph 5 sa svojih 2x60W u A klasi. Tek kad im se spoji pojacalo jace od 200-300W Bowersi prosviraju, i to kako prosviraju. Izuzetno neutralan zvucnik, koji moze prenijeti energiju zapisanu u snimci na slusatelje. No izuzetno je i zahtjevan, i trazi zaista snazna pojacala.

Fotografije je snimo prijatelj mobitelom.

OW-001.jpg
Monoblokovi su privremeno smjestani na Naimov svesvirac...
OW-001.jpg (141.35 KiB) Pogledano 9066 put/a.

Nakon spajanja monoblokovi su prosvirali. No odmah se vidjelo da ne mogu kako treba potjerati ove zvucnike, i to u sobi od 35+ kvadrata. Svira, i svega ima i basa i visokih, ali ne moze ostvariti vecu glasnocu i dinamiku. Bowersi su nominalno 8-ohmski zvucnici, no gazda veli da se spustaju i do 2 Ohma. Na tu informaciju spajamo zvucnike na 4-ohmski izlaz pojacala. Sad sve ide puno bolje nego kad su bili spojeni na 8-ohmske izlaze. I dalje to nije kao kad se spoji odgovarajuce pojacalo, no ipak je bolje nego u pocetku, i na momente svira sasvim dobro. No velike uzlete orkestra i dinamiku ne moze ni slucajno prenijeti. Violine, medjutim, sviraju jako,jako lijepo. I tu je nekako bio i kraj probe monoblokova na Bowersima 801.

OW-003.jpg
Kablaza je mnogostruko premasivala vrijednost monoblokova...
OW-003.jpg (140.67 KiB) Pogledano 9066 put/a.

Prijatelj je zatrazio da monoblokovi ostanu kod njega jos neko vrijeme da ih na miru poslusa. I ostali su.
Fixxxeru, nista od fotografije s KT-66, za sad, monoblokovi nisu kod mene...

OW-005.jpg
Bas driver na Bowersima je veci od oba monobloka zajedno... :-)
OW-005.jpg (167.56 KiB) Pogledano 9066 put/a.

Bilo mi je izuzetno drago sto sam se sreo s Kaligulom i njegovim sinom. Raspravili smo tekuce i neke buduce projekte... Lijepo se nacakulali... pravo audiofilsko i DIY druzenje... :D
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tom_hifi » 30 lip 2012, 23:00

Bome kvalitetno druženje :)
tom_hifi

PostPostao/la grunf » 01 srp 2012, 10:25

a jeste se lipo nauživali uz dobar zvuk,vidim da je slušaona napravljena kako spada,svaka čast 'gazdi' i 801 je zbilja gladan zvučnik,treba njega dobro nahraniti snagom,vidn još tu nešto lipih komponetica,,svaka čast
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

PostPostao/la Kaligula » 01 srp 2012, 10:57

grunf je napisao/la:a jeste se lipo nauživali uz dobar zvuk,vidim da je slušaona napravljena kako spada,svaka čast 'gazdi' i 801 je zbilja gladan zvučnik,treba njega dobro nahraniti snagom,vidn još tu nešto lipih komponetica,,svaka čast

To što vidiš na slici! MA NE VIDIŠ TI NIŠTA!!! :lol: :lol: :lol:
O tom po tom, naprićat ćemo se kad se vidimo.

ALI!

Nemojte u ovoj Edisonovoj temi podlijegati maštarijama oko opreme sa ove dvi fotke! Međutim, na fotkama su i edisonovi monoblokovi. Ovaj put sa KT88. Na kraju lipe većeri i oni su doćekali da potiraju 801-ice. Malo apsurdno očekivati da će 8W potirati one grdosije. Takav je utisak i bija u startu. Bowersi su muzli iz monoblokova sve šta su oni mogli i nisu mogli dati. Pala je odluka da ih spojimo na izlaz 4 ohma i već je bilo puno bolje. Slušajući i nisam iša za tim da traje neko usviravanje, zagrijavanje,
a stislo me pa sam mora do WC-a. Kad sam se vratija svi su me dočekali sa "A sad, ha! Čuješ sad!" To je toliko dobro sviralo da sam iša viditi kako su spojeni kabeli jer sam mislija da su mi namistili kajlu pa da su nešto drugo spojili a monoblokove ostavili ka' fol sviraju.
Nije, zaista su svirale 88-ice, a ja sam cilo vrime u čuđenju razmišlja "Jeli to moguće!"

Edisone, pohvalija sam ti monoblokove radi vizuelnog efekta, a ovaj put evo hvale jer sam ih i čuja! Čista petica. Ma ne petica, desetka! :D
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la bepone » 01 srp 2012, 15:16

ne spajaju se lampadine nikad na strujeno zahtjevne zvucnike.. to je hereza i nemoguc spoj..tu se ponapred znaju rezultati :P
bepone

PostPostao/la Edison » 01 srp 2012, 17:10

bepone je napisao/la:ne spajaju se lampadine nikad na strujeno zahtjevne zvucnike.. to je hereza i nemoguc spoj..tu se ponapred znaju rezultati :P

Bepo, pa svi smo mi unaprijed pretpostavljali sto ce se desiti, i kako ce se stvar ponasati.
No htjeli smo probati, herezi usprkos...
Neke stvari bile su odlicno odsvirane, no, naravno, ovo nije spoj koji bih bilo kome preporucio kao rjesenje.
Edison

PostPostao/la tom_hifi » 01 srp 2012, 23:34

Edisone, a koje zvučnike imaš ti doma? Ili, imaš li samo jedne? :)
tom_hifi

PostPostao/la Edison » 01 srp 2012, 23:54

tom_hifi je napisao/la:Edisone, a koje zvučnike imaš ti doma? Ili, imaš li samo jedne? :)

Nemam samo jedne... :)

Glavni zvucnici su mi Sonus Faber Concertino Home na originalnim SF stalcima. Zvucnici osjetljivosti 88dB i prilicno ravne impedancije od 6 Ohma (sluzbeno su 8-ohmski). Soba je od 15 kavdrata pa veci zvucnik od toga i tako ne bi stao, i radio kako treba. Ovi zvucnici nisu bas pravi izbor za cijevnu amplifikaciju, ali soba je malena pa zadovoljavaju, a meni se svidja njihov zvuk.
Edison

PostPostao/la tom_hifi » 02 srp 2012, 07:27

Lijepi su to zvučnici :) Frend ima Sonus Faber Minima Amator na originalnim stalcima.
tom_hifi

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.