bepone je napisao/la:grunf je napisao/la:da se osvrnem malo na ovo , uglavno radi bez ikakve AC komponenete na izlazu, hladnjaci su premali ,na njima se sve skupa troši oko 10W u mom slučaju kako sam ja štelao struje tako da za pouzdani rad trebaju puno veći hladnjaci, znači kroz shunt sam pustio 25mA i 30mA sam ostavio za lampe
cin se razvila takva toplina i to na tako maloj struji ovakav regulator nije dobar.. dozvoljena disipacija mora biti ispod 5W za stabilan rad..
npr. na 470V mosfet reg, cca 170mA, toplina je bila jedno 10V pad napona na mosfetu pomnozena sa strujom.. znaci ispod 2W.. radio je sa jako malim hladnjakom, pouzdano
kod mene je u pitanju shunt regulator,znači na IRF840 imam 300V i struju od 25mA šta daje 7,5W samo na jednom mosfetu,na struji izvor opada puno manje, DN2540 je ima oko 3W disipacije jer je na njemu bia pad napona od skoro 50V i struja od 7OmA i to ti je skupa 10,5W šta ipak nije malo,u biti IRF treba puno veći hladnjak
u tvom slučaju je serijski regulator koji je puno povoljniji šta se tiče iskoristivosti,ali lošiji šta se tiče karateristika
u simulator sam ubacio oba tipa, serijski pušta uvik nekakvu AC komponentu, dok je kod shunta izlaz ravna crta šta god mu dovea na ulaz