Schultz je napisao/la:Prije jedno desetak a možda i više godina, iz baje sam spasio kutiju punu lampi...
Očigledno neki TV servis se je oslobađao "smeća"...
Radi se o sljedećem:
PL83 5
ilimzn je napisao/la:AZ21 TUNGSRAM
Klasicna ispravljacica
davorin je napisao/la:ilimzn je napisao/la:AZ21 TUNGSRAM
Klasicna ispravljacica
Mala nadopuna:
Konstruirana kao ispravljačica za audio pojačala sa izvodnom sredinom žarenja kojom se minimizira utjecaj izmjenične struje žarenja ispravljačice na ispravljeni napon. Kod većine (>99%) ispravljačica se utjecaj izmjenične struje žarenja na brujanje ispravljenog napona(kao i na nejednako trošenje katode /žarenja zbog minimalnog, ali nejednakog, utjecaja istosmjerne polarizacije kod spajanja "+"pola na jedan kraj žarenja) riješavalo sa bifilarnim namatanjem napona žarenja, te uzimanje "+"napona sa izvodne sredine. AZ 21 je imala "izvodnu sredinu" na spoju sredine napona žarenja iz balona, te time i riješene problebe nejednakog trošenja izvoda žarenja (katode), kao i minimiziran "brum"50/100Hz(150-200-300... itd. Hz-a) u ispravljenom naponu. Potreba za takvom ispravljačicom se pojavila nakon izuzetno uspješne konstrukcije izlazne pentode EBL21 (usavršene varijante EBL1, a vjerojatno najlinearnije pentode male snage konstruirane uopće, ako pentodu 4654 uvrstimo među one "srednje" snage!), koja je u protufaznom spoju izlaznog pojačala zbog niskih izobličenja, tražila bolju ispravljačicu od do tada uobičajene AZ1.
ilimzn je napisao/la: Zanimljiv je da se rijetko vide konstrukcije s njom, vjerojatno zato jer nije bilo jeftinog ruskog ekvivalenta (doduse, koliko se sjecam, i Poljaci i Madjari su je radili...)
Vidis totalno mi je promaklo da je to iz iste serije, loktali su inace rijetki na ovim prostorima. Inace mi imaju jednu posebnu svoju estetiku, bas su nekako lijepe za vidjet
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.