Lampaš no. 2

Re: Lampaš no. 2

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 srp 2011, 09:25

Evo da nakon dva mjeseca se malo vratim na temu. Valjda bi trebao ići na more uskoro pa da pripremim nešto literature i grafova za crtanje i projektiranje ovog pojačala. Možda mi je promaklo ali u Vukušićevoj knjizi nisam nigdje vidio zapravo kojim redom se ide kada se dizajnira pojačalo. Da li da krenem od izlaza prema ulazu ili obrnuto. Onda koliki je pobudni napon dovoljan za recimo u ovom slučaju 6L6 jer nigdje tog podatka u datasheetu nisam vidio ili upravo mi je palo na pamet(možda griješim) da se to vidi naravno pri određivanju radne točke izlaza jer onda se na grafu može fino očitati swing i tako odrediti koliki napon mora dati driver a ako je to tako onda se pojačalo projektira zapravo od izlaza prema ulazu, jelda?
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » 23 srp 2011, 09:32

Nekako je normalnije da pri konstrukciji ides od izlaza prema ulazu.
Pobudni napon za 6L6 je od 20 do 37V, ovisno kako je spojis i koji je tip pojacala. Imas podatak u datasheetu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 srp 2011, 09:35

A kako se taj pobudni napon zove u datasheetu?
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » 23 srp 2011, 09:41

Nije da baš "piše". Treba ga izvući iz grafa.
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 srp 2011, 09:54

E sada imam dvije verzije. Čijoj vjerovati, Edisonovoj ili Tubemanovoj. Traži se treća osoba za presudu. :)

Kažeš izvući iz grafa to je znači ulazni swing koji je Harkonen opisao u ovoj temi odmah u prvom postu viewtopic.php?f=11&t=129 ali na primjeru male ulazne lampice,jelda?
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » 23 srp 2011, 13:25

Khadgar2007 je napisao/la:A kako se taj pobudni napon zove u datasheetu?

General Electric: Grid-Number 1 Voltage

Svetlana: Control grid bias voltage

RCA: Grid Voltage ili DC Grid Voltage

Obicno taj napon ima negativnu oznaku za voltazu, npr. -20V.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la harkonen » 23 srp 2011, 17:30

Khadgar, odgovori si prvo na nekoliko pitanja :
- želim li SE ili PP amp ?
- želim li A ili amp može ići i u AB klasu ?
- ako ne znam koliko mi drivea napona treba, dakle ne mogu kontsruirati amp prema izlazu, nego od izlaza prema ulazu
- čemu mi služi negativni napon na gridu (negativan u odnosu na katodu, jasno) ?
- ako znam čemu služi, neće li dovođenje prevelikog pozitivnog napona signala (plus poluperioda) poništiti taj napon i izazvati struju mrežice i želim li to?
- neće li dovođenje prevelikog negativnog dijela signala (minus poluperiode) prekinuti tijek anodne struje i želim li i to?

Pazi, možda ti nešto od ovog i želiš, ovisno o lampi i topologiji pa se prema tome treba tako i postaviti.
Na moru prouči još malo radne uvjete standardnih ampova iz knjiga, pogledaj malo prednosti i mane raznih verzija splittera (ako ideš na PP), pogledaj malo što dobivaš i kako se izvodi povratna veza kod ampova sličnih topologija tvojoj.
Možda ćeš u predzadnjem stupnju imati sljedilo pa malo zajašiti po struji mrežice, zašto ne?

Neki standardni (da praktično ne uletavaš u struju mrežice) odgovor na tvoje pitanje o potrebnom naponu na gridu (Veff) je kod A klase 80-85% od negativnog napona biasa.
Zadnja izmjena: harkonen; 23 srp 2011, 18:15; ukupno mijenjano 1 put/a.
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 srp 2011, 18:15

Da sada ne odgovaram na sva pitanja koja mi je Harkonen postavio jer nešto od njih ne kužim pa ću ovih dana malo prolistati knjigu i viditi da li ima koji odgovor. Odgovoriti ću na par pitanja:

1. Želim PP amp
2. Ča se tiče A ili AB klase možda bi htio za sada odabrati malo ekonomičniju varijantu a to je AB sa mogućnošću da je u A klasi prvih 2-3W, ali nisam siguran kako bi izgledale radne točke za obe lampe da li bi bile iste ili nekako "zrcalno" okrenute jer jedna lampa obrađuje pozitivni,a druga negativni dio signala. Znam da bi swing bio nejednak za razliku kod A klase.
3.Ako bi išao gledati amp po stupnjevima išao na na driver-splitter-izlaz. Da li je to ok, ili da se doda još jedan stupanj?
Khadgar2007

PostPostao/la harkonen » 23 srp 2011, 18:26

Ok, to je klasičan izbor, izlazni se stupanj postavi da radi (koliko sam skužio ideš na 6L6) u A-AB klasi
i nije ih teško za potjerati, razmisli i o varijanti splitter - driver - izlaz. Neki splitteri ti ostvaruju bolju simetriju sa
manjim ulaznim naponima, ali sve ćeš ti to pomalo dokljuviti već...
Lijepo spakiraj knjige i grafove, ravnalo i kalkulator, blok za pisanje i risanje i računaj... Vrlo zarazno, a i zabavno.
Bit' ćeš glavni :ugeek: na plaži :-)

No baš te briga, oni ionako ne razmišljaju, što je opasna nuspojava nekih krema za sunčanje, u kombinaciji sa sredstvima za depilaciju, sadržajem elektronskih medija i žutog tiska.
Očekujemo hrpu novih cijevnih ideja po povratku sa godišnjeg, kao i objašnjenje što i kako, znaš već.....
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 srp 2011, 22:11

...ja pogledam prvu verziju posta a ti u zadnjih par sati toliko izmrcvariš prvotni post da je to za nepovjerovati. Evo sada opet čitam i gledam tko je ovdje lud, ovo nije više ono ča sam čitao prije par sati.
Khadgar2007

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.