15W-SE-ClassA-No limit!

Re: 15W-SE-ClassA-No limit!

PostPostao/la davorin » 22 srp 2012, 16:53

sstrsat je napisao/la:
davorin je napisao/la:Zbog relativno velikog ulaznog kapaciteta EML520B, između vrlo linearne C3m i izlazne elektronke ću ubaciti FET (2SK2700 npr.) u spoju SOURCE-FOLLOWER-a koji ima vrlo mali ulazni kapacitet (neće bitno teretiti C3m u pentodnom spoju), a sa malim izlaznim otporom spriječiti utjecaj ulaznog kapaciteta na frekventnu karakteristiku.

Izdajico vakumskog plemena :lol: Pa zar mosfet u cijevni amp kojim ciljas najvise domete? :lol:

Ca ne bi bilo lipse stavit kakvo slidilo sa 807, EL34, EL156 itd itd itd umisto tog mosfeta

Moja prvobitna namjera je bila staviti elektronku 7695 koja ima vrlo mali unutrašnji otpor, napravljena za rad pri malim naponima A-K, jako linearna je i ima dovoljno veliku strminu za rad u spoju katodnog slijedila, ali sam od nje odustao jer nije razvijen tip koji bi radio jednako dugo kao i C3m u pobudi (barem po podacima tvornice). Zatim sam eksperimentirao sa 12GT5A (koja bi trebala trajati barem kao i C3m ili duže!), pa nakon toga sa 12GN7A, F2a11 i sa E235L! Sve elektronke su isprobane u praktičnim spojevima na probnoj šasiji, i radile su sa odličnim rezultatima i razlikovale su se (na slušanju) u nijansama.
Budući vlasnik pojačala se ipak odlučio za FET, ponajprije zbog manjeg ukupnog grijanja pojačala, a manje zbog zvučne superionosti FET-a nad elektronkama.
U samom početku sam u ulazu imao elektronku 56 sa D3a kao izvorom konstantne struje u anodi, i to mi se činilo kao zvučno najbolja (ili barem vrlo slična ovoj sa C3m), ali pojačanje je bilo puno manje, te bi se od predpojačala tražili puno veći izlazni naponi od uobičajenih 1Veff+4dB (+10dB max).

Da, Fet? :lol: Hereza! :lol: Nisam niti sanjao na što ću se morati srozati u ovom projektu! :lol: Ali kako kaže stara poslovica: Vežeš konja gdje ti gazda kaže, pa makar i na prugu! :lol:
davorin

PostPostao/la sstrsat » 23 srp 2012, 09:27

davorin je napisao/la:Da, Fet? :lol: Hereza! :lol: Nisam niti sanjao na što ću se morati srozati u ovom projektu! :lol: Ali kako kaže stara poslovica: Vežeš konja gdje ti gazda kaže, pa makar i na prugu! :lol:

A je, tako je to. Ali jeba ja kriterije takvog gazde :lol: , umisto da dobije vrhunski full tube amp on oce nekog hibridnog bastarda. OK, nece to ni sa poluvodickim slidilom radit lose ali da ga jebes, psiholoski je odbojno :lol: :lol:

A da ga ipak provas uvirit da se stavi cijevno slidilo? Pa kvragu, ako ga vec brine trajnost cijevi stavi mu npr 2A3 u to slidilo. I ona bi tribala dozivit nekih 40000 uri.
Ili mu reci da su SL i RC uveli nove poreze na hibridna pojacala pa mu digni cijenu bastarda na duplo. :lol: :lol: Ako je domoljub onda bi tribal pristat na takvo punjenje (drzavnog??? :lol: :lol: ) proracuna
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la davorin » 23 srp 2012, 14:45

sstrsat je napisao/la:
davorin je napisao/la:Da, Fet? :lol: Hereza! :lol: Nisam niti sanjao na što ću se morati srozati u ovom projektu! :lol: Ali kako kaže stara poslovica: Vežeš konja gdje ti gazda kaže, pa makar i na prugu! :lol:

A je, tako je to. Ali jeba ja kriterije takvog gazde :lol: , umisto da dobije vrhunski full tube amp on oce nekog hibridnog bastarda. OK, nece to ni sa poluvodickim slidilom radit lose ali da ga jebes, psiholoski je odbojno :lol: :lol:

A da ga ipak provas uvirit da se stavi cijevno slidilo? Pa kvragu, ako ga vec brine trajnost cijevi stavi mu npr 2A3 u to slidilo. I ona bi tribala dozivit nekih 40000 uri.
Ili mu reci da su SL i RC uveli nove poreze na hibridna pojacala pa mu digni cijenu bastarda na duplo. :lol: :lol: Ako je domoljub onda bi tribal pristat na takvo punjenje (drzavnog??? :lol: :lol: ) proracuna

Na samom početku sam mu predlagao da u pobudu stavimo 300B ("običnu", odnosno onu sa PaMax=36W) i prilično ga je to zainteresiralo! Na žalost jedan naš zajednički prijatelj je imao integrirano pojačalo sa po dvije protufazno spojene 300B("Svetlana") koje su dosta često bez osobitih razloga otkazivale (spoj G sa K-žarenjem!). Naknadno smo ustanovili da su i tuđa iskustva sa "Svetlana"300B elektronkama bila slična, odnosno da je to bila neka vrsta tvorničke konstrukcijske pogrške, ali bilo je kasno! Prijatelj nam je na kraju kupio kvartet "Western Electric" 300B od domaćeg uvoznika koji je platio oko 11000 kuna, pa ga je to i odbilo od njih.
Nakon toga smo naručili 4 komada 6S4S (Ruska varijanta-zamjena za 6B4G) koja je 6 voltna verzija 2A3 elektronke, ali 2 komada su stigla sa prekinutim žarenjem! :lol:
Kad je vidio probleme sa tim kvalitetnim elektronkama (slučajno?), morao sam potražiti alternative u indirektno grijanim elektronkama (nakon što je odbio da radimo sa 4P1L, na žalost!) ili FET-ovima.
Moram priznati da pobuda sa 2SK2700 radi dobro, barem toliko dobro da se ne čuje prisustvo poluvodiča, ali za moj ukus je najbolje radila 7695 ( i njezin 50v-ni ekvivalent 7754), ali kao što sam rekao sve su to bile nijanse ili možda čak subjektivnost slušatelja.
davorin

PostPostao/la bata bane » 03 kol 2012, 21:31

Svaka cast za projekat, svaki put se prijatno iznenadim kad pogledam sta ima novo. :hail:

Gde god nadjes zgodno mesto (na cevki), ti FET posadi! :D

Mislim da bi Zen bio zadovoljan izborom :lol:

Kutije za amp koliko vidim su zajedno sa nogarima i posebnom kutijom napajanja. Pretpostavljam da je sa tom filtracijom i tolkim gvozdjem tesko kao tuc. No kako kazu ko cevki "gvozdje svira" ;)

Jos jednom bravo!
bata bane

Prethodna

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.