Kaligula je napisao/la:TUBE-TAM
Moze i TriodAM

Khadgar2007 je napisao/la:Ček ček, kandidat za ča? Zar nije gu50 ispravljačica?
Sada vidim da je to pentoda, ali skinuo sam jedan datasheet na kojemu lijepo piše gu50 mercury rectifier tube
sstrsat je napisao/la:Khadgar2007 je napisao/la:Ček ček, kandidat za ča? Zar nije gu50 ispravljačica?
Sada vidim da je to pentoda, ali skinuo sam jedan datasheet na kojemu lijepo piše gu50 mercury rectifier tube
E sad ti gledas neke americke oznake. Ca nisi znal da kod rusa GU50 znaci Gurni Unutra tih 50 a npr GM100 znaci Gurni Maloga![]()
harkonen je napisao/la:Đe ste to vas dvojica zabrijali tamo? Mislim na Ilimzna i Sstrsata. Ima tih tema koje nažalost budu nestale u backupima servera, a onda jednog dana i u kvantnim bespućima......
harkonen je napisao/la:Đe ste to vas dvojica zabrijali tamo? Mislim na Ilimzna i Sstrsata. Ima tih tema koje nažalost budu nestale u backupima servera, a onda jednog dana i u kvantnim bespućima......
A baš dok ste pisali ove postove sam sa na PM komentirao bypasse i simetriju sa uvaženim forumašem koji već i gradi ovo
ali sa 6L6, pa sam usput i pricrtao verziju sa bypassima, a koja će trebati 3 x 2 prekidač po kanalu za prebacivanje, a mali otpor na trimeru za simetriranje
( i na malim mjernim otporima oko njega ) će biti podnošljiva degeneracija....
sstrsat je napisao/la:Inace, kod takvih pristupa di se oce izbic zracni raspor na trafu ima zapravo puno nacina. Osim ovoga u toj iskrecojtemi, bil san u jos jednoj temi "tamo" stavil nacin da se krug grijanja iskoristi za istu stvar. Tamo je ideja bila da se cijev grije sa DC konstantnom strujom koja bi usput tekla kroz opozicijski namotaj trafa i delala ponistenje predmagnetizacije. Naravno da bi u tom slucaju katodna struja cijevi tribala bit pilotirana strujom grijanja i da joj neka vrsta DC serva ne bi dozvoljavala da se mrda od zadane vridnosti.
Iako bi ovakav pristup virovatno postigal i bolje rezultate nego samo pretvaranje PP-a u SE jer bi kod njega paraziti trafa bili manji zbog manje zavoja u tom pomocnom namotaju, problem je u tome ca bi takav trafo moral bit totalno custom i virovatno ne bas jednostavno motan. Iako bi kod takvog pristupa tribala samo jedna cijev a ne dvi ka ovdi, ipak je u praksi jednostavnije uzet vec gotovi PP trafo i igrat se sa njime nego motat custom trafo.
ilimzn je napisao/la:Kvaka tog pristupa je opet u tome da u AC smislu taj namotaj mora predstavljati otvoreni krug inace predstavlja opterecenje, sto znaci da bi grijanje islo preko nekakvog CCS-a, sto opet povecava gubitke (jer treba uracunati i 'fleksibilnost' CCS-a na transformirani napon primara koji se pojavljuje na tom istom pomocnom namotaju)
ilimzn je napisao/la:Zanimljivo je da jedna od starijih referentnih knjiga po pitanju cijevi (autor je Norman Crowhurst) sadrzi shemu u kojoj se koristi anodni i katodni namotaj u odnosu 1:1 da bi se ponistilo DC polje. Na prvi pogled ideja je zanimljiva dok se malo bolje ne pogleda i ustanovi da se jednako tako ponistava i AC polje - dakle, totalni fail. Cini se da gosp. Crowhurst nije imao bas dobar dan kad je to crtao
ilimzn je napisao/la:Problem koji i dalje nije rijesen je drugaciji iznos Ra / Raa koje cijevi vide u SE u odnosu na PP mod.
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.