OTL TRS 6S19P

Re: OTL TRS 6S19P

PostPostao/la alfa » 18 stu 2011, 01:04

gdje nestade slika iz prošlog posta (što je nacrtana ručno)?
alfa

PostPostao/la sstrsat » 18 stu 2011, 15:05

Pa red je da i ja kazen koju.

Izuzetno mi je drago da ce ovaj projekt izgleda zazivit i mozda cak postat i malo masovniji (ajmo uc u Guinessovu knjigu da Hr bude zemlja sa najvise OTL-a po stanovniku :lol: ). Projekt je nastal po zamolbi nekoliko ljudi (jos u toku prvog TF-a u Krasnom) da se razvije jedam "mali" OTL koji bi ipak imal sasvim dovoljnu snagu za pogon zvucnika vece ositljivosti a da financijski ne dodje ni blizu tipicnim cijenama OTL-a. Naravno, zahtjev za najvisom mogucom kvalitetom je bil cilo vrime prisutan.
I mislin da se u svim tim zahtjevima uspjelo, jeftine ruske cijevi i koristenje poluvodickih CCSa je dovelo da je cijena ove konstrukcije sasvim prihvatljiva za diyera koji zeli slozit OTLa i pri tome bit bez straha oko pouzdanosti konstrukcije i njezinih zvucnih rezultata. A povrh svega, ovo je OTL u SE konfiguraciji ca automatski znaci da izlazne cijevi rade u klasi A.
Oni koji su pratili ovu temu koja je zapocela na audiofil.net-u, znaju da je u njoj nije samo data finalna shema nego je prikazan i cili razvoj ovoga OTLa i sve je obilato potkrijepljeno snimkama sa ekrana osciloskopa tako da mislin da je tema imala i jako izrazeni edukativni karakter. Ki na to doda ono ca smo i ovdi i tamo obilato iznosili o izboru radnih tocki, taj ima itekakvu predodzbu kako zapravo tece razvoj pojacala.

Ali naravno, put do odredjene masovnosti ne odredjuje samo shema nego i pristup konstrukciji i ovaj nastavak teme ovdi ima teziste upravo na tome. A logicno je da ce svima konstrukcija bit puno atraktivnija za izradu ako vec postoji gotov PCB ili barem njegov nacrt.
Tako da je Zeljko ovdi ucinil odlicnu stvar da se uvatil izrade nacrta PCBa i jos povrh svega je to potkripil detaljnim objasnjenjima o nekim vrlo bitnim stvarima oko razvoja PCBa.

Kako je ovi projekt tipa "diy to diy", podrazumiva se da je svima dozvoljena individualna izgradnja uz koristenje svih materijala koji su objavljeni i tamo i ovdi ali komercijalna izrada nije dozvoljena. Dok je sve u okvirima diy-a, ja necu trazit nikakva autorska prava za shemu a siguran sam da nece ni Zeljko za PCB pa zato trazim od svih koji pomisljaju na izradu ovog OTLa da sve ostane u okviru diy-a.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Dean » 20 stu 2011, 21:38

Evo ti sad Trs.. otkad si zabranio da ljudi prodaju pojačalo, tema je krepala... :lol:
Dean

PostPostao/la ilimzn » 20 stu 2011, 23:45

U proncipu ne razvijam ja PCB nego Bepo, ja sam ajmo rec savjetodavno tijelo :) tako da je, sto se mene tice, PCB 'public domain'. Uskoro slijei nesto bolje promisljena verzija, s popravljenim greskama, odvojenim napajanjem za svaku banku od 5 6X19P, te sopjenim grijanjima i referencom za ista. Moram malo bolje prouciti moze li se u nastavak PCB-a staviti i driver, no vidjet cu koliko mi vrijeme dozvoljava...

Edit: evo izlaznog stupnja s gornjim korekcijama i dodacima.
Dakle:
- greske popravljene (osim dva detalja, PGND i SGND nisu spojene na plohu mase no to ce se dodati na kraju kad vidim sto s driver stupnjevima)
- Prikljucni kontakti su oznaceni logicki:
PGND - power GND iz izpravljaca
VBA, VBB, VBC - anodni napon za sekcije A, B, C
CS1A..CS5A, CS1B..CS5B, CS1C..CS5C - spoj na CCS 1 do 5 za sekcije A, B, C
OUT - izlaz prema zvucniku
FFR - istosmjerni referentni napon za grijanje 6S19P ('lift' napon za grijace)
FFA/FFa, FFB/FFb, FFC/FFc - spoj napona grijanja za sekciju A, B, C
G1A, G1B, G1C - spon na resetke sekcije A, B, C
SGND - signal ground za izlaznu sekciju (ako se dodaju i driveri na PCB ovaj kontakt ce biti power GND za driver sekciju)
- Dodani su otpori s G1 prikljucaka na masu
- Popravljene su vrijednosti elemenata
- Izlazni kondenzatori i decoupleri su promjenjeni u komponente normalnijih dimenzija za date vrijednosti
- Sada su dva lokalna elektrolita za napajanje po svakoj sekciji, po jedan na svakoj strani sekcije
- Dodano je ozicenje za grijanje i relevantni kontakti. Kontakti su na sredini ozicenja (na cijevi br. 3 u sekciji) kako bi se smanjila struja i pad napona po kratkospojnicima. Uz to je raspored elemenata tako slozen da je ozicenje grijanja najblize niskoimpedantnim vodovima a najdalje od resetki cijevi.
- Anodno napajanje za svaku sekciju je sada odvojeno za slucaj da se implementira stedni mod rada
- Dimenzije PCB-a su optimizirane (malo smanjene po visini)
- Dodane su dodatne rupe za pricvrscenje PCB-a
- Ploha mase je maknuta od ispod podnozja cijevi. OStaje jos par nepravilnosti u konstrukciji plohe oko pinova komponenti u obliku pravokutnika s zaobljenim kutevima (one oznacavaju + elektrolita te generalno neki indeks pin, npr pin br. 1, osim za cijevi kod kojih je radi asimetrije podnozja samo po sebi jasno kako se stavlja).
NAPOMENA - desna strana PCB-a jos nije finalna, ako se dodaju driveri bit ce produzena na desnu stranu. Isto tako treba prebaciti sve relevantne komponente na ispravnu stranu PCB-a kao i vodove. Buduci da su po zrcaljenju samo kriticne cijevi (sve su ostale komponente simetricne), ovo cu srediti na kraju. Ovako kako je nacrtano sve komponente ukljucivo cijevi idu na istu stranu (prema promatracu), a bakar je s kontra strane PCB-a (dakle od promatraca). Ispravno bi bilo cijevi i bakar prema promatracu, ostale komponente od promatraca.

6S19P_OTL_4.gif
6S19P_OTL_4.gif (161.84 KiB) Pogledano 9404 put/a.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la bepone » 21 stu 2011, 17:25

dok sam rjesavao probleme s kompjuterom ilimzn je vec sve napravio... :|
bepone

PostPostao/la sstrsat » 21 stu 2011, 18:47

Dean je napisao/la:Evo ti sad Trs.. otkad si zabranio da ljudi prodaju pojačalo, tema je krepala... :lol:

Slabo krepala, :lol: :lol: OTL-izacija gre nezaustavljivo. A ca se tice prodaje, mozda nije nemoguce da ce se plocice moc dobit preko (jos neosnovane :lol: :lol: ) udruge "Triode Festival". O takvoj udrugi san vec porazgovaral sa nekim ljudima i mozda uskoro bude njezino osnivanje ali da ne gren ovdi u offtopic o tome cu uskoro otvorit temu u TF podforumu

bepone je napisao/la:dok sam rjesavao probleme s kompjuterom ilimzn je vec sve napravio... :|

Di je nestala tvoja turbo brzina? :lol: Da to nisu africki obicaji poceli dilovat na tebe? :lol: :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la bepone » 22 stu 2011, 00:09

sstrsat je napisao/la:Di je nestala tvoja turbo brzina? :lol: Da to nisu africki obicaji poceli dilovat na tebe? :lol: :lol:

na brodu? je iman je i dalje, usmjerena je u potragu za najblizin wecejon nakon sta probas neki specijalitet od ovdasnjih "kuhara" (salata od ananasa) :lol:
bepone

PostPostao/la bepone » 23 stu 2011, 19:52

slika
izgled plocica (lampe su na rasteru 5 cm) i sasije 400x300 u mjerilu, sve se montira "na gornju" plocu osim hladila za CCS-e koje ce na zadnju stranu, ako sekoristi deanova kutija koja ima okolo drvo, onda ce se na neko drugo mjesto CCSi morat zatuc
bepone

PostPostao/la harkonen » 23 stu 2011, 21:25

Gdje ste mislili sa trafoima ? Ide tu dosta željezinja....
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la bepone » 24 stu 2011, 14:22

ja u svoje mislim u one poklopce sta ce bit sa vanjske strane, vertikalno zatuc 4 toroida (3x150W i jedan od 75-100w).
ako se layout plocice zakrene, i lampe se pomaknu u jednu stranu onda na drugu stanu 2 veca trafa pa se more proca sa dva..onda mogu biti i ispod jer ima mjesta..
bepone

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.