240W-4kOhma-PP-trafo

Re: 240W-4kOhma-PP-trafo

PostPostao/la cappucino » 16 vel 2013, 13:35

Davorine, svaka TURBO čast za uradak.
S obzirom da radim u marini s plovilima imam nešto iskustva s epoxiem i smolom...
OBAVEZNO PRIMER. Govorim iz iskustva.
No i prije primera dobro očistiti odnosno odmastiti,u protivnom uzalud trud.
i normalno pridržavati se uputa o nanošenju slojeva svih tih premaza. ( međupremazni intervali,uvjeti - vlaga...itd )
cappucino
cappucino

PostPostao/la davorin » 18 vel 2013, 11:40

Konačno, nakon 6 etapa je završilo zalijevanje! Zbog relativno niske temperature (a dodavao sam i malo manju količinu aktivatora-učvršćivača) bi morao čekati 6-8 sati da se novo-naliveni sloj stisne, ali na ovakav, spor i postupan način smole ne pucaju s vremenom.
Poslušat ću slijedeći puta cappucino-a i premazati PRIMER-om stjenke kutije, ovako sa epoxidom je puno skuplje i sporije.
Privitak/ci
014b.jpg
014b.jpg (165.16 KiB) Pogledano 8748 put/a.
davorin

PostPostao/la LesFaul » 18 vel 2013, 13:42

davorin je napisao/la:Poslušat ću slijedeći puta cappucino-a i premazati PRIMER-om stjenke kutije, ovako sa epoxidom je puno skuplje i sporije.

Davorine, mislim da je doslo do nesporazuma i da se premazivanje PRIMER-om odnosi iskljucivo na epoxidne premaze i boje. Kad se radi sa smolama bilo koje vrste u svrhu zalijevanja, plastificiranja, izljevanja i sl., idu izravno na ociscen i odmascen, pozeljno i ohrapavljen bazni materijal bez ikakvih međupremaza. Ovo s epoxy-em prije poliestera je super ideja, buduci znam da poliester nece "uhvatit" bas na sve. Zar nebi onda u tvom slucaju trebao PRIMER izmedju epoxy-a i poliestera? Razmisli malo...
Hebeš ampa ak' je bez lampa!
LesFaul

PostPostao/la davorin » 18 vel 2013, 14:02

LesFaul je napisao/la:
davorin je napisao/la:Poslušat ću slijedeći puta cappucino-a i premazati PRIMER-om stjenke kutije, ovako sa epoxidom je puno skuplje i sporije.

Davorine, mislim da je doslo do nesporazuma i da se premazivanje PRIMER-om odnosi iskljucivo na epoxidne premaze i boje. Kad se radi sa smolama bilo koje vrste u svrhu zalijevanja, plastificiranja, izljevanja i sl., idu izravno na ociscen i odmascen, pozeljno i ohrapavljen bazni materijal bez ikakvih međupremaza. Ovo s epoxy-em prije poliestera je super ideja, buduci znam da poliester nece "uhvatit" bas na sve. Zar nebi onda u tvom slucaju trebao PRIMER izmedju epoxy-a i poliestera? Razmisli malo...

Toga sam se i bojao!
Htio bih svakako izbjeći upotrebu epoksidnih smola (vrlo kvalitetne se prodaju po cijeni od 969,00 kuna za ~1,8kg, barem u Zadru!)!
Jako je teško dovoljno "ohrapaviti" unutrašnjost kutije od INOX-a, koji je jako tvrd, pa tragam za bojom/premazom/primerom/metodom da tu površinu napravim "ljepljivom" za jeftini poliester.
Prilikom uljevanja poliestera u kutiju, pazim da ne dođe do potpunog završetka postupka s epoksidom, tako da sama površina epoksida ostane ljepljiva.
Bio bih jako zahvalan netkom tko bi mi ukazao na kemijski postupak kojim bih glatku površinu INOX-a napravio pogodnom za direktno ulijevanje poliestera.
Vrlo slično poliesteru se ponašaju i ARALDIT i ostala bitumenska/asfaltna sredstava za zaljevanje VN-transformatora i VN-kabelskih spojnica.
davorin

PostPostao/la LesFaul » 18 vel 2013, 14:07

davorin je napisao/la:Toga sam se i bojao!
Htio bih svakako izbjeći upotrebu epoksidnih smola (vrlo kvalitetne se prodaju po cijeni od 969,00 kuna za ~1,8kg, barem u Zadru!)!

Probaj vidjeti kako se krece cijena "gradjevinskog" epoxy-a koji se koristi za "lijepljenje" celicnih rebrastih ankera u izbusene rupe u betonu/kamenu prilikom (na)dogradnji zgrada, zidova, kuca i sl. Ima toga za kupiti u ducanima s gradjevinskim materijalom i/ili bojama i lakovima. Mislim da je povoljnija cijena, mislim oko 200kn/kg. kazem MISLIM jer je proslo bar 5 godina kad sam zadnji put na cijenu navedenog obratio paznju....
Hebeš ampa ak' je bez lampa!
LesFaul

PostPostao/la davorin » 18 vel 2013, 14:49

LesFaul je napisao/la:
davorin je napisao/la:Toga sam se i bojao!

Probaj vidjeti kako se krece cijena "gradjevinskog" epoxy-a koji se koristi za "lijepljenje" celicnih rebrastih ankera u izbusene rupe u betonu/kamenu prilikom (na)dogradnji zgrada, zidova, kuca i sl. Ima toga za kupiti u ducanima s gradjevinskim materijalom i/ili bojama i lakovima. Mislim da je povoljnija cijena, mislim oko 200kn/kg. kazem MISLIM jer je proslo bar 5 godina kad sam zadnji put na cijenu navedenog obratio paznju....

Taj (i takve cijene! :lol: ) bi mi zapravo i trebao (trebam u balkonsku betonsku ploču postaviti željezne šipke za dimnjak!), ali nisam siguran gdje se može kupiti?
U Zadru sa na spomen epoxida, svi vežu za popravak/izradu brodova od stakloplastike, pa su i cijene primjerene vrijednosti plovila!
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » 18 vel 2013, 14:53

Nešto je S@ki spominjao da ima u Zg nekog epoksija koji je tu negdje po cijeni koju je LesFaul rekao.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la sonny » 18 vel 2013, 16:16

Ja sam u Ri u Kalini kupio 750 ml epoxi + 250 ml utvrđivača ( dakle 1 litra svekupno ) za cca 200 kn...
Brand Veneciani...

http://www.venezianiyacht.it/com/docume ... 000_en.pdf
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la s@ki » 18 vel 2013, 16:32

previše :) javljeno davorinu :)
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la micro » 18 vel 2013, 16:32

Ja sam ove godine nesto sprejao prajmerom i koliko sam procitao (taj sto sam koristio) je u biti nesto na bazi epoxy smola, prilicno stetno za zdravlje.
micro

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.