bepone je napisao/la:super davorin, za jedno 20tak dana cu dat napravit dva trafica kod Branka- biti ce to onda na EI96x32 jezgri. ako bude trebalo korigirat primar na manje zavoja cemo spustit broj zavoja? ali ni ne treba ako moren pretpostavit, cini mi se da smo zmajz i ja racunali sa cak 1.5T na limovima 0.33 EI96 i da je to radilo jako dobro (trafic 3K primar, racnato 12W, primjenjen na EL156, 300B)!! ako se zmajz sjeti racunica bilo bi dobro
Efektivni presjek EI-96x32 je otprilike jednak presjeku trafa koji ja koristim, pa sam mišljenja da ne treba mijenjati broj zavoja.
Pri korištenju običnih FeSi trafo-limova i većih maksimalno dozvoljenih gustoća magnetnog polja dolazi do izobličenja pri transformaciji nepravilnih valnih oblika, naročito na na rubnim dijelovima frekventnog spektra. Drugačija je stvar kad se koriste FeNi ili amorfne jezgre, ili ako se barata samo sa sinusnim signalima, onda je moguće računati sa znatno višim dozvoljenim gustoćama magnetne indukcije jezgre.
Maksimalna kalkulativna gustoća od 1,5T je primjenjiva za frekvencije od 50Hz (kod običnih trafo limova), a upitna su izobličenja i kod te frekvencije ako se radi o ne-sinusnim valnim oblicima. Pristalica sam konzervativnijeg pristupa proračunu transformatora za HI-FI audio pojačala, a potvrdu toga nalazim kroz literaturu i usporedbu sa gotovim vrhunskim transformatorima renomiranih proizvođača.