25W OTL

Re: 25W OTL

PostPostao/la sstrsat » 29 pro 2012, 10:31

ilimzn je napisao/la:... mene bi doduse prilicno intrigirala cijev EFL/PFL200, jedina evropska cijev s dvije pentode u istom balonu, jedino sto zahtijeva 10-pinsko podnozje.

Hm, PFL200 je mozda intrigantna samo zbog toga ca ima dvi pentode u istom balonu ali ne bi bas bila pogodna za ovi spoj (ako si mislil na njezinu upotribu u diferencijalu).
Iako bi se mogle kod nje bez nekih vecih problema postic staticki iste struje kod obadvi sekcije, dolaskom signala bi malo ostalo od tipicnog diferencijalnog rada. jako razlicite karakteristike F i L sekcije jednostavno ne omogucuju njezin dobar rad u spoju diferencijalnog pojacala.

Ali ako vec govorimo o evropskim duplim pentodama, nije EFL200 / PFL200 jedina. Postojale su i EFF50 / EFF51 razvijene jos tokom 2, svitskog rata za upotebu u ranim radarima i one sadrzavaju dvi potpuno jednake sekcije. Te cijevi bi jako lipo delale u spoju diferencijala samo je njihova nabavljivost danas dosta upitna.
Postoji i ECLL8000 koja isto ima dvi jednake pentodne sekcije mada ona za ovi konkretni spoj (shema po kojoj Kaligula radi) ne bi bila pogodna jer su joj druge resetke obadvi sekcije zajedno vezane. Isti problem zajednickih drugih resetki bi bil i sa evropskim RF duplim tetrodama (QQE03/12 i slicnima)
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la ilimzn » 29 pro 2012, 13:03

Ideja je bila dvije PFL/EFL200, dvije F sekcije u diferencijalu, dvije L sekcije u driveru. Nesto slicno ja imam u LEX-u i radi jako dobro cak i bez selekcije cijevi. Inace su obje sekcije zanimljive u triodnom spoju.
U principu nema nekog razloga zasto ne rabiti pentode/tetrode sa zajednickom G2, u ulaznom diferencijalu bi ionako bile tako spojene, kao i u driver sekciji, no izbor je vrlo uzak i svodi se na par cijevi koje su ili nenabavljive (spomenute EFF50.51) ili bi bilo bolje da ih se ostavi njihovoj originalnoj namjeri (poput ECLL800/ELL800). xFL200 je jedina koja se lako nabavlja i jeftina je, koristila se masovno u zadnjoj generaciji hibridnih (cijevi + tranzistori) TV-a.
Izbor je nesto veci medju americkim cijevima ali ni one nisu nuzno lako nabavljive. Cak i medju compactron cijevima nije bas lako naci cijev s dvije jednake pentodne sekcije a da je raspoloziva (premda cijena generalno nije problem), ali ima jedan broj cijevi koje bi po evropskoj nomenklaturi imale F i L sekciju u istom balonu.
Alternativa su triode-pentode, tipicna evropska cijev bi tu bila ECL84. Na zalost medju ECF tipovima se bas ne nadje cijevi s triodom s mu oko 70 pa na vise. Medju americkim cijevima ima mnogo vise cijevi slicnih ECL84, a i cijene nisu visoke.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la davorin » 29 pro 2012, 13:31

ilimzn je napisao/la:...Alternativa su triode-pentode, tipicna evropska cijev bi tu bila ECL84. Na zalost medju ECF tipovima se bas ne nadje cijevi s triodom s mu oko 70 pa na vise. Medju americkim cijevima ima mnogo vise cijevi slicnih ECL84, a i cijene nisu visoke.

Tu je i ruska 6F12P, koja je prilično jeftina i relativno lako dobavljiva, a triodni sistem ima Mu=100!
davorin

PostPostao/la davorin » 29 pro 2012, 14:03

Vrlo interesantna bi bila američka(GE) dvostruka pentoda 6BV11 (COMPACTRON), kojoj se pobudni signal može dovesti na G3 (Mu=70 sa pobudom na G3!).
Preko eBay-a se može kupiti za manje od 3$ po komadu, što je jeftinije i od bilo kakve dobre evropske ili ruske elektronke, pogotovo ako se uzme u obzir dugovječnost i ujednačenost COMPACTRON elektronki.
davorin

PostPostao/la Kaligula » 20 sij 2013, 16:26

Edisone, hvala! Dobra škola! :hail:
Divim se sam sebi! :D
A moga bi me i za šegrta sad primiti! :lol:
Još je ostalo probiti velike rupe, a to je na redu sutra popodne na presu.

2013-01-20 13.40.27.jpg
2013-01-20 13.40.27.jpg (131.21 KiB) Pogledano 5390 put/a.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la Kaligula » 20 sij 2013, 17:00

audio kutak je napisao/la:kako si radio ove rupe okolo, imao si neki nacrt ili proizvoljno?
čime si ih bušio?
jel to aluminij ili nešto drugo?

Ne treba na PM!
Edison mi je uzor sa vanjštinom njegovih uradaka. Jednom smo bili zajedno u Rijeci, pa sam sagleda njegovog Malog Monobloka.
A i njegov GM-70 me tira da se uhvatim u koštac sa čeličnim limom.
Kod ovog OTL-a koristim @deanovu kutiju od mahagonija, a za ploće sam se odlučija na čelični lim.
Ali tribalo mi je kuraže prvi put se upustiti u to. NINO.S mi je jednom reka da nije nikakav problem bušiti čelični lim, pa je i on jedan
koji me gurnija u ovo. Kupija sam 1m2 lima 1,5mm debljine za 320,00 Kn i navalija.
Rupe sam radio tako da sam najprije u Acad-u sve nacrta. Kasnije sam iz Acada ručno prenosija mjere na lim, crtajući na poleđini i naravno, uz upotrebu šestara. Precizno bulina i uhvatija se bušenja. Ide bez problema.

Još ostaje poliranje, a možda i sitotisak. Mislim da će lipo izgledati.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la audio kutak » 20 sij 2013, 17:27

Kaligula je napisao/la:
audio kutak je napisao/la:kako si radio ove rupe okolo, imao si neki nacrt ili proizvoljno?
čime si ih bušio?
jel to aluminij ili nešto drugo?

Ne treba na PM!

žurba stari moj, žurba..... tako mene i strefne 220v... jer žurim... :mrgreen: :mrgreen:

edit: eto opet žurba.... tražim nekog tko bi mi nacrtao rupe za moj preamp i pošalje kao neku sliku ili pdf pa si ja to nalijepim
na svoj lim i iskoristim kao šablonu po kojoj točkam i bušim?
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » 20 sij 2013, 17:47

Kaligula je napisao/la:Edisone, hvala! Dobra škola! :hail:

2013-01-20 13.40.27.jpg

:hail: Bravo, nema se što više reći.
tom_hifi

PostPostao/la Edison » 20 sij 2013, 21:28

Kaligula je napisao/la:Edisone, hvala! Dobra škola! :hail:

Super si to izbusio, Kaligula. :clap:
Ja i velike rupe busilicom (u krug puno malih rupica, jedna do druge), izbijem sredinu i onda navalim turpijom...

Velis da si crtao u aCadu i onda prenosio na lim. Ja nacrtano printam na A3 prozirnu foliju i onda to zalijepim na lim pa bulinam (otockavam). Brze je i jednostavnije tako, a manja je i mogucnost greske.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Klokan » 21 sij 2013, 17:03

Edison je napisao/la:Velis da si crtao u aCadu i onda prenosio na lim. Ja nacrtano printam na A3 prozirnu foliju i onda to zalijepim na lim pa bulinam (otockavam). Brze je i jednostavnije tako, a manja je i mogucnost greske.

Pametno, pametno.....zapisati cu si to u glavi :)
----------------------------------------------------------------------------------------------
Real Radios Glow in the Dark!
Klokan

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.