Literatura

Re: Literatura

PostPostao/la joe dalton » 26 tra 2012, 23:16

Ocito nas ima dosta zainteresiranih 8-)
joe dalton

PostPostao/la tubeman » 18 svi 2012, 16:56

Da pogasim malo silnu žeđ za znanjem ;) ;) ;)
Možda sam na TF propustio one silne gigabajte HI-End literature, pa ću "prisloniti" svoj mali prilog u obliku knjižice koja se može pronaći na internetu relativno lako.
Sken nije baš nešto, PDF je još i gori, a nisam se niti trudio previše jer ću uskoro dobiti istu takvu knjižicu u originalu vrlo skoro.

Knjižica je jako dobra jer u par deset stranica pruža gotovo svu mudrost po pitanju cijevnih pojačala koja (čak i današnjem) cijevnom DIY-eru može zatrebati, na vrlo jednostavan način. Ništa se značajno u zadnjih 65 godina tu nije puno promijenilo, osim možda tehnologije i kvalitetnijih pasivnih komponenti, po kojima se "nova" pojačala najčešće i razlikuju od "starih".
"topologije" su više-manje ostale iste, radne točke pogotovo ( ;) ).
Zato su ovakve knjižice pravo blago u usvajanju znanja i ideja.

Daklem:
slika

Amplifier builder's guide / Editors of Radio Craft, 1947

Ima toga još poprilično, ali nekako nemam baš inspiracija za upisivanje, a kamo li za objavljivanje ;(
tubeman

PostPostao/la Gosha » 20 svi 2012, 09:24

Evo jedne knjizice koju sam relativno skoro nabavio.
Odusevio sam se kako je gospodin Jelakovic do detalja razmotrio
problematiku projektovanja transformatora (pogotovo tonskih).
Mislim da bi svaki ozbiljniji konstruktor( u sta sebe ne ubrajam)
cevnih pojacala trebao imati primerak ove sjajne knjige.
slika
Gosha

PostPostao/la harkonen » 20 svi 2012, 10:19

I tu si u pravu.
Samo da napomenem da je gdin Jelaković mlađi bio kod nas na TF-u u subotu. I sam se iznenadio
koliko se toga u Hrvatskoj događa. MIlivoj je, tko ga je upoznao, čvrsto inženjerski nogama
na zemlji što se audio tehnike tiče.
Od gdina Jelakovića su sve inače knjige za preporuku.... i nabavku.
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Gosha » 20 svi 2012, 20:43

Nadam se da ce sin dostici oca (mislim da je dovoljno samo da ga dostigne ne mora ga prestici).
Upravo sam u fazi nabavke jos jedne knjige od pomenutog autora koju vec duze vreme trazim
a to je: "negativna reakcija u tonfekventnoj tehnici".
Nadam se da ce stici za koji dan.

Moj predlog je da sledeci triode festival bude opet negde na severu ili severo-istoku hrvatske
da nama iz srbije bilo sto blize. Hehehe :)
Gosha

PostPostao/la tubeman » 01 lip 2012, 12:22

Prema planu, evo knjige koju smo spominjali, za koju vjerujem da će mnogima (koji će htjeti uložiti malo truda), pomoći kod projektiranja i izrade transformatora i prigušnica.
Ništa značajno (osim nešto željeza ) nije se u ovih pedesetak godina promijenilo, pa sam siguran da će biti jako korisno.
Ako stignem, napraviti ću i on line kalkulator po tim formulama iz knjige.

slika
Transformatori i prigušnice / prof. dr. Tihomil Jelaković, 1960

U uputama o korištenju može se otkriti kako se slika zumira, zaokreće itd.....
Ako treba, mogu postaviti nekakav tutorial.

Slijedi "Negativna reakcija u tonfrekventnoj tehnici" (1957) koja će biti nekima još zanimljivija.

[edit]
Dodajem u isti post kako se tema ne bi razvodnila, a smatram da su sve ove knjige vrijedne da ih se nekako posebno izdvoji kako bi bile uvijek dostupne bez puno traženja po bespućima foruma ;)

slika
Negativna reakcija u tonfrekventnoj tehnici / Ing. Tihomil Jelaković, 1957

Sljedeći tjedan će biti dostupno još nekoliko knjiga prof. Jelakovića, pa će moći integralno pretraživati sadržaj svih njih odjednom, u posebno izdvojenoj zbirci.
.
Zadnja izmjena: tubeman; 02 lip 2012, 12:15; ukupno mijenjano 1 put/a.
tubeman

PostPostao/la Gosha » 01 lip 2012, 13:38

Nedavno pristigla:
Privitak/ci
Negativna reakcija.jpg
Negativna reakcija.jpg (68.62 KiB) Pogledano 8939 put/a.
Gosha

PostPostao/la tubeman » 13 lip 2012, 11:51

Prema obećanju od prije dva tjedna, mogu diobar dio djela dr. Jelakovića uobličenog u ,zasada, jednostavnu zbirku u kojoj se nalazi 6 knjiga.
Nedostaju još dvije, pa bi bilo dobro da i to uključimo jer se bave osnovnom temom - akustikom.
Postoji mogućnost da se postavi i niz radova dr. Jelakovića koji se isto tako bave nama zanimljivom temom.
Link na zbiku:
slika

Sustav podržava full tekst pretraživanje pa se tu može upisati traženi pojam.
Za kvalitetan odgovor potrebno je postaviti i dobar upit.
Budući se tražena riječ može naći u raznim oblicima i padežima, dobro je tako formirati i upit.
Npr za "pretpojačalo" najbolje ne upisati što je moguće svedeniji oblik (npr "pretpojač")
REZULTAT

Ako se pronađe traženi pojam, prikazati će se djela u kojima je pronađen, a s njihove lijeve strane biti će broj pronađenih rezultata.
Klikom na to dobiti će se pobliži rezultati preko kojeg možemo doći do tekstualne ili slikovne stranice.
Kod pregleda djela uvijek (gore lijevo) postoj i sadržaj s direktnim dostupom stranice.

Budući se radi o fulltext pretraživanju (prisjetimo se Googla), rezultati možda neće biti posve savršeni, ali će nam sigurno dati odličnu orijentaciju.

Za više elektrotehničkih sadržaja priprema se posebna zbirka (trenutno pedesetak djela) koja će kroz ljet značajno narasti (vjerujem za barem stotinu naslova).
Tu imamo neke dogovore s nekim držateljima WEB stranica oko suradnje.
tubeman

PostPostao/la davorin » 13 lip 2012, 12:00

Nisam uspio niti sa "print screen" isprintati barem 1 stranicu za probu!?
Postoji li ikakva mogućnost da se barem pojedinačno isprinta neka stranica?
davorin

PostPostao/la tubeman » 13 lip 2012, 12:46

Uvijek postoji.
Međutim, morati ćemo konzultirati gosp. Milivoja slaže li se s time.
Postoje još tri načina koji omogućuju punu kontrolu.
-Jedan je onaj, zdravo seljački: enabliranje PDF-ova za skidanje,
- drugi je davanje kontroliranih korisničkih ovlasti (username i password)
- treći je poseban programski preglednik koji među inim ima bookmarke, HI-res slike, formiranje vlastitog PDF sadržaja i sl.

Naša "filozofija" je maksimalno štititi autorska ili bilo koja druga prava involviranih (ako ih ima).
Osjećaj poštovanja prema bilo kojem autoru i njegovom djelu mi nekako ne dozvoljava da se omogućava nepotrebno i bjesomućno skidanje svega i svačega, što će najčešće imati namjenu samo "da se ima" bez stvarne svrhe.

Bez Milivoja ovo ionako ne bih stavio na internet, pa neka njegova odluka bude i način dostupa ;) ;)
tubeman

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.