davorin je napisao/la:Izmjerio sam rasipne induktivitete koji su 13,1mH i 13,2mH (trafoi su potopljeni u lak, ali izvodi vire van!).
davorin je napisao/la:Ukupni parazitni kapaciteti primara iznose 874pF (622+252) i 846pF (611+235) što su odlični rezultati, iako očekujem da će u konačnici biti nešto veći (zbog utjecaja lakiranja).
davorin je napisao/la:Između svakog primara i sekundara su namotana prvo 2 sloja parafinskog papira, zatim 2 sloja prešpan papira te ponovo 2 sloja parafinskog papira.
sstrsat je napisao/la:davorin je napisao/la:Između svakog primara i sekundara su namotana prvo 2 sloja parafinskog papira, zatim 2 sloja prešpan papira te ponovo 2 sloja parafinskog papira.
Ako san dobro shvatil, tu se radi o ukupnoj debljini p-s izolacije od cca 0,7 mm i ukupnoj relativnoj dielektricnoj konstanti od nekih 2 puta a to po osnovnoj matematiki za kapacitet plocastog kondenzatora daje da bi kapacitet jedne sekcije primara prema jednoj sekciji sekundara ovakvog trafa dalo punih cca 700 pF. Odnosno na 6 sekcija nekih 4,2 nF. Poprilicno vise od navedenih cca 850 pF
davorin je napisao/la:Da ne bih ispao lijen (i sam sebi), namotao sam par izlaznih transformatora na jezgri EI150x100 (50cm2 bruto, ili oko 45cm2 neto) po već objavljenoj vlastitoj specifikaciji, a za jezgru sam upotrijebio limove iz starog 250W-og razglasnog pojačala ISKRA (sa 8xEL34 u izlazu uz Ua=820V), po 2 kompleta jezgri za svaki trafo. Zračni raspor je 0,40mm, primarna impedancija je 7,5 kOhma, UL ima 40% primarnih zavoja, a sekundar je namotan za 8 Ohma.
bepone je napisao/la:he he odlican razlog!!bravo za trafice i za trud!
davorin je napisao/la:
Takva izračunavanja kapaciteta bi vrijedila samo da se radi o namotanim folijama, ali kada se radi o žici efektivna (kalkulativna za izračunavanje kapaciteta) odaljenost između žica u transformatoru je veća, jer se žica na izolaciju naslanja samo malim dijelom površine.
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.