LIGHTCELL je napisao/la:ja nisam prvi krenuo oštro , to je bio g.Ilimzn :
"Tvrdnja da OTL s CCS-om nece ni raditi kao i pitanje otkud struja kad je (jedna od dvije) lampe u zapiranju, pokazuju na nepoznavanje elementarnih karakteristika elemenata, poglavito lampi."
g. alkar bepone u sridu, neće biti struje
g.sstrsat i g.ilimzn ova zadnja crtarija je NEDOBRO rješenje jer ta dva Ud + Uled mogu odlučit finale ..
mene je moj šef uvjek pilao s "za strujne izvore preduvjet je NAPON"
al kako hoćete , mene taj otl i tako ne tangira
hvala onima koji su bili dobronamjerni ali doć amo mi je sve manje napeto, mogao bih još i batina popit
Oprostitc ces ali struje ce biti. Samo nece biti ona predvidjena, dakle radit ce kao losi strujni izcvor, tocnije neka vrsta mnozitelja otpora. Pod uvjetom da je beta tranzistora pri zeljenoj struji dovoljno vece od 100 (recimo reda 150) cak ce i raditi kao strujni izvor samo nece biti dovoljno ujednaceni. Jedini je problem sto je takvo pojacanje kod MJE340 na tim strujama malo vjerojatno.
Naravno da je za strujni izvor preduvjet napon, to je zato jer se ne radi o strujnom izvoru u teoretskom smislu.
Iz gornjeg mogu zakljuciti da tvrdis da struja uopce nece teci kroz strujni izvor. Ako je tako, onda sam tada imao, i dalje imam pravo kad kazem da se radi o nepoznavanju osnovnih karakteristika elemenata, konkretno trioda. Jer, struja ce itekako teci, samo ne ona koja bi trebala, pa ce sklop po tom kriteriju raditi lose ili ne posve ispravno. E sad, ne razumijem zasto bi to bilo uzimati nekog 'na noz' - nitko se jos nije rodio pa da je poznavao elementarne karakteristike svakog elektronickog elementa, a primijetit ces da sam u nastavku i objasnio zasto ti je tvrdna netocna. Ako stvari i dalje nisu jasne, mogu pokusavati dalje objasnjavati do trenutka kad jos jedino mogu reci da to spojis na kup i uvjeris se sam, zar ne?
No dobro, ajmo onda u detalje analizirati nedobro rijesenje ne bi li pokazali da je DOVOLJNO dobro. U krajnjoj liniji ne postoji element koji ce biti dobar strujni izvor do napona preko njega =0 (premda bi se uz nesto truda moglo naci par kandidata ako je na raspolaganju dodatni izovor napona).
Kod OTL-a je glavni faktor raspoloziva struja, a u ovom slucaju, s obzirom da se radi o SE OTL-u, s strujnim izvorom, struja strujnog izvora je ujedno i maksimalni strujni hod u (ovom slucaju) negativnom smjeru. Zadatak je cijevnog dijela da da barem dvostruko vecu maksimalnu struju kako bi ukupni zbroj bio pozitivan strujni hod jednak negativnom (dvostruko je potrebno jer struja kroz cijevi treba moci nadvaladati i konstantnu strujku kroz CCS-ove). U ovakvim konstrukcijama se cijevi smatraju dotrajalima kada ne mogu dati struju iznosa Iccs *2.
Drugim rijecima, maksimalna izlazna struja je po definiciji odredjena strujnim izvorima, u praksi se mogu gledati kao jedan CCS s 15x vecom strujom.
Svaki CCS je racunat na ~100mA po cijevi, sto ukupno daje maksimalnu izlaznu struju od 1.5A. S obzirom da je predvidjen rad na impedancijama reda 8 ohma, lako je izracunati koliki je pad napona na opterecenju uz struju od 1.5A, sto ce dakle biti 12V. Tih 12V je ujedno i maksimalna promjena napona na CCS-ima, i dodaje se ili oduzima na napon preko CCS-a u statickim uvjetima, a taj staticki napon je u slucaju ovog nedobrog rijesenja iznosi gotovo dvostruko vise. Da bi sve skupa radilo, taj visak mora biti barem toliki da pokrije minimalni pad napona potreban za rad CCS-a. Koliko bi to bilo? Barem Vled + Vd, teoretski, s obzirom da je teoretski Vce tranzistora moguce dovesti bizu nula iako je Vbe uobicajene vrijednosti (preklapa se za NPN i PNP tranzistor). U praksi naravno treba vise, parem par V s obzirom da radi Early efekta na malim Vce pojacanje tranzistora znacajno pada, na granice ispod brojki koje nalazimo u dokumentaciji. No, jedan dio tog napona Vce se preklapa s Vbe, tako da to ispada reda velicine Vled + Vbemin + Vd, tipicno reda velicine 5V. Drugim rijecima, sve skupa ce prilicno linearno raditi dok god su CCS-i 'tu negdje', buduci da je pad napona na njima reda velicine 20-ak V, a 5V je neki upotrebljivi minimum, dozvoljen nam je maksimalni hod od 15V, koji se nece doseci ako je impedancija opterecenja manja ili jednaka 10 ohma. Nije zgorega napomenuti da ovo moze itekako biti problem, s obzirom da kod nekih zvucnika postije frekvencije pri kojima je impedancija mnogostruko veca od nominalne.