Gosha je napisao/la:Hvala Ilimzn. Nego me sstrsat napalsio sa oscilovanjem ampa sa tim cevima pa sam stoga hteo da cujem vasa iskustva.
S' obzirom da su to cevi prvenstveno namenjene za VF ( mada u datasheet-u stoji da si i z AF amplikacije) sta ste preduzeli po pitanju smirivanja nezeljenih samooscilacija?
Evo, Davorin je spomenuo kasnije izvedenice s ugradjenom neutralizacijom jer su se te cijevi rabile u VHF-u, dok su GU29/829 ipak bile limitirane na nesto nize frekvencije. Nepostojanje neutralizacije u GU29 je u ovom slucaju mala prednost. Cijev se pokazala relativno lako ukrotiva cak i u point-to point izvedbi s dugim vodovima, no neke predostroznosti su ipak potrebne:
1) Pozeljno je (pogotovo ako se misli rabiti QQE06/40) staviti nekakav ground plane oko cijevi u visini 'oklopa' u cijevi, koje se moze vidjeti kroz staklo, radi se o oklopu oko donjeg liskuna na 829. Za 829 to nije apsolutno neophodno, sa QQE bi bilo vrlo pozeljno.
2) G2 treba bypasirati na katodu na samom podnosju neinduktivnom keramikom, IZA zastitnog otpora, znaci doslovce izmedju G2 i K izvoda. Kod mene je 2.2nF/2kV jer sam takve imao

3) Dovoljno veliki grid stopperi... u mom konkretnom slucaju su u kiloohmima, sto je izmedju ostalog nuzno radi sprecavanja grubih bloking izoblicenja kod pokusaja guranja G1 u pozitivne napone. Ne zaboraviti da se radi o pentodi pa je ulazni kapacitet malen, tako da ta velika vrijednost G1 otpora nije problem.
4) Vjerojatnost oscilacija radi rezonancije u vodu anode nije velika s obzirom da je tu ipak spojen izlazni trafo cija je vlastita rezonancija na vrlo niskoj frekvenciji u odnosu na ono sto bi ta cijev ocekivala u svojoj regularnoj namjeni. Opet, u mom slucaju radi topologije pojacala obavezno je bilo staviti Zobel mreze na svaku polovicu primarnog namotaja izlaznog trafoa, sto u nekim slucajevima moze cijevi dati opterecenje slicnije njenoj VF namjeni, pa je pozeljno da zice od anoda do zobela budu cim krace, pri cemu ne mislim na neko pretjerivanje u tome, vec ono... da ne bude pola metra, radije 15cm.
Zaboravio sam napisati u radnim uvjetima Ug2 je 225-230V, sto je nominalno maksimum za GU29/829, siguran sam da ce Davorin znati da moze to i puno vise

Inace ta radna tocka nije 'optimum' za snagu, nego kompromis s barem pola snage u klasi A. QQE06/40 ima radi veceg dozvoljenog napona Ug2 i vecu maksimalnu struju anode s Ug1=0, sto rezultira u nesto strmijem radnom pravcu i vecoj snazi (sto se jasno vidi iz Davorinovih podataka). QQE06/40 je pin-kompatibilna (zajedno s jos nekoliko podvarijanti), i sasvim je moguce izvesti pojacalo da prima sve njih, pri cemu je bez izmjene napona napajanja ali s smanjenjem struje mirovanja moguce dobiti par W vise iz QQE06/40, no s manjim postotokom snage u klasi A.
Jedna bitna napomena: obavezno staviti odvojene kapice za anode. Ovo sto ja imam na iverici je tako radi toga sto u izradi nisam imao kapice pa sam slozio zajednicke kontakte, koji MORAJU biti elasticni. Ne samo radi rastezanja i skupljanja materijala radi grijanja, vec i radi toga sto se na GU29 svako toliko nadje cijev kod koje je anodni izvod zataljen malo u koso pa ga zajednicki kontakti napinju - imao sam slucaj da je radi toga puklo staklo i naravno doslo je do instant gubitka vakuma i jos ponesto poslijedicnih problema.
Druga bitna napomenaL jako cesto se prodaje GI30 pod GU29. To NISU iste cijevi!!!! iako tako izgleda na prvi pogled. GI serija je za impulsni rad i nema hladila na G2 kao ni tretman anode radi cega je maksimalna disipacija manja, a vjerojatno postoje i druge razlike. Dakle, oprez prilikom kupnje.
Kao i kod svih vecih ruskih cijevi, cest je slucaj da su stajale desetlijecima i kvaliteta vakuma nije vise na visini zadatka, uputno ih je staviti u pecnicu i 'ispeci' na 160-ak stupnjeva prije testiranja.