Evo nekoliko bitnih stvari na makro razini. Znači kao okidač za izradu tube testera bio je ovaj projekt od g. Stefana. Tu je zapravo sve bitno.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren-Geschichtliches/Roe-Pruefer/Stefans-Einfach-Pruefer/Steffs_Pruefer.htmSpecifikacija onog što je ključno:
1.) 2 x regulacija 0 – 300V (cca 300mA) najbolje izvesti sa IRF 840 (to je znači za Ua i Ug2) Može ići na isti sekundar od 260V. Vidi shemu na linku.
2.) 1 x regulacija -1,25 do - 30V, najbolje izvesti sa LM337 (ovo je za Ug1) (vidi shemu na linku)
3.) 1 x regulacija 0 – 20 V, 5A, najbolje izvesti sa LM338K (ovo je za grijanje) (shema je u dana u datasheetu LM-a, raditi verziju sa zaštitom, nastojati ne koristiti kineske verzije LM-a ako je to više uopće moguće, puno je lažnih koji ne podnose tu struju)
Što se tiče mjernih instrumenata trebalo bi:
2 x 0 – 500V (nije potrebna decimala) – za Ua i Ug2
2 x 0 – 100V (minimalno jedna decimala) - za Ug1 i grijanje
1 x 0 – 1000 mA (minimalno dvije decimale) – za mjerenje struje (Ia)- ja za to koristim kao što se na slikama vidi klasičan mjerni instrument koji priključim na predviđene buksne
1 x 0-50 mA (za mjerenje struje g2). Ja sam tu stavio analogni mjerni instrument na gornju ploču i prekidač kojim ga uključujem ili premostim.
Što se tiče napajanja mjernih instrumenata (panel metri) uglavnom su svi AC 9V, mada nije pravilo, na ebayu je izbor velik pa pripazite na to.
Vrlo važno je da svaki panel metar ima svoj trafo (ili zaseban sekundar na trafu, no bolje ovo prvo), znači nema zajedničkog napajanja svih panel metara. Malo komplicira stvar, no ne ide drugačije.
Potencimetri:
2x 500K linearni (metalno kućište) (Ua i Ug2)
1 x 3K lin – multi-turn (metalno kućište) (Ug1)
1 x 5K lin – multi-turn (metalno kućište) (grijanje)
Za mjerenje duplih trooda kao npr ECC81. 82, 83, 85, 88, 6SN7, 6SL7, 6EM7… i njihovih ruskih izvedenica predlažem da se ugradi switch od tri pozicije, dva preklapanja.
Prva pozicija – mjeri unit 1
Druga pozicija – prazno
Treća pozicija – mjeri unit 2
Prekidaju se anodni napon Ua i Ug1, katoda je na massi i ne treba je prekisdati. Ova metoda nudi super brzo mjerenje obje triode unutar jedne lampe.
Toliko za sada.
Pozdrav