sstrsat je napisao/la:davorin je napisao/la:Zbog relativno velikog ulaznog kapaciteta EML520B, između vrlo linearne C3m i izlazne elektronke ću ubaciti FET (2SK2700 npr.) u spoju SOURCE-FOLLOWER-a koji ima vrlo mali ulazni kapacitet (neće bitno teretiti C3m u pentodnom spoju), a sa malim izlaznim otporom spriječiti utjecaj ulaznog kapaciteta na frekventnu karakteristiku.
Izdajico vakumskog plemenaPa zar mosfet u cijevni amp kojim ciljas najvise domete?
![]()
Ca ne bi bilo lipse stavit kakvo slidilo sa 807, EL34, EL156 itd itd itd umisto tog mosfeta
Moja prvobitna namjera je bila staviti elektronku 7695 koja ima vrlo mali unutrašnji otpor, napravljena za rad pri malim naponima A-K, jako linearna je i ima dovoljno veliku strminu za rad u spoju katodnog slijedila, ali sam od nje odustao jer nije razvijen tip koji bi radio jednako dugo kao i C3m u pobudi (barem po podacima tvornice). Zatim sam eksperimentirao sa 12GT5A (koja bi trebala trajati barem kao i C3m ili duže!), pa nakon toga sa 12GN7A, F2a11 i sa E235L! Sve elektronke su isprobane u praktičnim spojevima na probnoj šasiji, i radile su sa odličnim rezultatima i razlikovale su se (na slušanju) u nijansama.
Budući vlasnik pojačala se ipak odlučio za FET, ponajprije zbog manjeg ukupnog grijanja pojačala, a manje zbog zvučne superionosti FET-a nad elektronkama.
U samom početku sam u ulazu imao elektronku 56 sa D3a kao izvorom konstantne struje u anodi, i to mi se činilo kao zvučno najbolja (ili barem vrlo slična ovoj sa C3m), ali pojačanje je bilo puno manje, te bi se od predpojačala tražili puno veći izlazni naponi od uobičajenih 1Veff+4dB (+10dB max).
Da, Fet?