Prenosni zvucnik za mobitel

Prenosni zvucnik za mobitel

PostPostao/la Klokan » 07 srp 2012, 12:24

Imam u planu napraviti prenosni zvucnik za mobitel u kojemu mi kao pojacalo sluzi chip VMA2012 koji pita 2,7-5,5V za napajanje. Testirao sam ga na protoboardu sa stabiliziranim izvorom od 5V tocnije voltmetar mi je pokazivao 5,1V. Uz takvo napajanje pojacalo ne radi najbole pa dosta krci. Jedan prijatelj mi se sto sluzi s tim pojacalom za prenosne zvucnike i kaze da ako uspijem postic da napon bude konstantno 5.5V odnosno da ne pada ispod 5.4-5.3V a da ne raste iznad 5.6V nece krcati i to je provjereno.

Ja bi u zvucniku koristio Li Po bateriju od 7,4V pa bi trebao shemu nekakvog napajanja koje bi zadovoljavalo kriterije....
----------------------------------------------------------------------------------------------
Real Radios Glow in the Dark!
Klokan

Re: Prenosni zvucnik za mobitel

PostPostao/la ilimzn » 07 srp 2012, 12:44

Znaci u prevodu zakljucili ste (ti i tvoj prijatelj) da su ovi koji su projektirali chip totalni tumpleki jer im samo dobro radi na apsolutnom maksimumu napajanja, bez da ste provjerili sto se zaista dogadja sa signalom na ulazu i izlazu.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la Klokan » 07 srp 2012, 12:55

Pa to sigurno ima svoje zasto je to tako...Ima li neko drugo kompaktno rjesenje za smanjenje krcanja?
----------------------------------------------------------------------------------------------
Klokan

PostPostao/la Klokan » 07 srp 2012, 14:03

a signal bi vrlo rado provjerio sta se desava s njim da imamo ja ili on osciloskop i generator funkcija...ali evo obecajem cim skola pocne iskoristit cu skolsku opremu da vidim sta se desava...
Klokan

PostPostao/la ilimzn » 07 srp 2012, 15:50

Klokan je napisao/la:Pa to sigurno ima svoje zasto je to tako...Ima li neko drugo kompaktno rjesenje za smanjenje krcanja?

A sto znaci 'krci'? Ajmo malo razmislit, ako se napon povisi pa prestane (ili se smanji) u cemu bi mogao biti problem. Ja bi recimo razmislio o tome nije li ulazni signal (ili pojacanje) preveliko, tako da dolazi do clippinga, bilo vec na ulazu, ili na izlazu. Buduci da napon napajanja limitira i maksimalni ulazni i izlazni napon, nekakvo bi rijesenje moglo biti jednostavno smanjiti dolazni signal iz mobitela na razinu prije clippinga, da li postavkama mobitela ili jednostavno ulaznim dijelilom.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la Klokan » 07 srp 2012, 15:58

Ocete reci da stavim nekakav otpor na ulaz i da eksperimentiram s njegovom velicinom kako bi smanjio neugodne pojave?
Klokan

PostPostao/la ilimzn » 07 srp 2012, 22:40

Skini datasheet s neta i vidjet ces tamo da serijski s ulazima ide otpor u kiloohmima. To ces morati po potrebi povecati ako se ispostavi da pojacalo ide u clipping, a to ces vrlo lako probati - jednostavno smanji glasnocu slusalica na mobitelu. Ili, mozes probati na neki drugi izvor, PC, CDP sto li vec, s nekakvim potenciometrom za glasnocu, tako da smanjujes ulazni signal do razine gdje sve normalno radi.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la black coffe » 08 srp 2012, 11:02

Lijepo je vidjeti (što pokazuje nesebičnost i kvalitet osobe ) kako na ovom forumu dečki s velikim iskustvom educiraju mlade snage,ali odprilike točno toliko da bi i sami uključili mozak. Jer ono kaj sam zakljućiš ostaje za uvijek,a ono kaj ti neko pokaže nakon izvjesnog vremena zaboraviš. Kad osobnim iskustvom dođeš do spoznaja za koje su ti neki iskusni dali elementarne podatke poćinje istraživanje (shvatio si materiju)te se vremenom javljaju meštri tipa Imiznim,S trsat ,Edison,Kale, Harkonen... ispričevam se koga nisam naveo. Uglavnom veoma pozitivna i uspješna zajednica odličnih osoba ne škrtih znanja. Iako ni sam samograditelj (ko zna)? moram odat poštovanje na strpljivosti i razumjevanju prema postavljenim pitanjima.Hrabro se upustiti u posel u kojem nisi baš doma i očekivati da će ti neko odati "tajnu" od koje možda živi. :hail:
black coffe

Natrag na Tranzistorska tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.