le monstre "sklepani"

le monstre "sklepani"

PostPostao/la zendra » 23 lip 2012, 21:27

prije cca 3 g. kupio sam sa ebaja hiragu le monstre za nekih 50 usd. ima kao originalne izlazne tranzistore.
onda sam ja to malo pomalo drndao i lemio, i posložio amp sa hrpom dijelova koji su skupljeni sa strane (čitaj s otpada).
kutija je drveni okvir kombiniran s hladnjakom kojeg sam davno kupio na rasprodaji u elektrokemu u zg. trafo od rasvjete, 2x12 v neznam koliko va,
krdo kondenzatora i ispravljači za 3 faze. zv konektori od nekog starog projekta od frenda.
bez zaštite za zv, bez soft starta.
i spadne to na kraju ovako
slika
slika
a unutra je totalni žičani rusvaj
slika
slika
slika
slika
spojio ja amp, namjestio dc na min, sve radi ali gori
slika
nakon nekih sat vremena gasim amp jer me je frka da se ne rastali. hladnjak je na skoro 60 C.
može li to tako ostati ili moram veći hladnjak, (što nebi) ili nekako smiriti tranzistore da se ne griju tako luđački?
kada je amp uključen u struju, brum u zv je nezamjetan, ali kada uključim cd, brum se poveća. trenutno je cd direktno spojen u amp.
odakle taj brum i kako ga se mogu riješiti?
evo još popis i shema
slika
slika
a kako svira? neznam još, ali snage ima dovoljno na moje 91 dB mordaunt short zvulje, treba mi još slušanja.
hvala na prijedlozima, savjetima...
zendra

Re: le monstre "sklepani"

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 lip 2012, 22:20

Bravo na još jednom novonastalom uređaju u silicijskoj tehnici. Ja mislim ako sada po ljeti hladnjak ima 60 °C i ne grije se dalje od te točke to je ok, moglo bi i manje ali ja mislim da ti neće ništa vrisnuti. Iako ča je je mogao si staviti to na dva hladnjaka,svaki za jedan kanal.

Uglavnom meni se sviđaju drvene stranice, prediva boja i kombinacija. :trophy:
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » 23 lip 2012, 22:29

Hladnjak mi se cini premalen za dva pojacala od 15W u A klasi. Koje su dimenzije tog hladnjaka?

Sto se temperature tice, mozes ici do 60 stupnjeva na hladnjaku, no osiguraj da se unutrasnjost kucista dobro prozracuje. Unutra je trenutno jako toplo... Kod ovakvih pojacala je dosta bitno prostrano kuciste s dosta otvora za hladjenje.

Ja ne bih puno eksperimentirao s tim dok nema zastite zvucnika. Ako ti zvucnici ista znace, pod hitno ugradi zastitu. Dobra je Wellemanova zastita za zvucnike iz Chipoteke za nekih 170 kn. Zvucnici ipak vrijede puno vise...

Da li je kod prikljucenja ulaza problem brum ili shum? Ovo tvoje lici na petlju u masi. Pogledaj kako su spojene mase. Da li su cinchevi izolirani od kucista?

Inace, lijepo pojacalo. Vjerujem da ce to dobro svirati... :clap:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la pinco » 23 lip 2012, 22:39

Trafo od rasvjete, di se raćuna na ohmsko opterećenje, i brdo kondenzatora ne ide zajedno. Trafo za rasvjetu se raćuna sa masimalnon indukcijon radi uštede pa i sa malo kapaciteta ide u zasićenje, a posebno sa brdo kondenzatora iza......
Ima ilimznov tekst ode na forumu o ton problematici. Hladilo mi se ćini malo za A klasu......
pinco

PostPostao/la zendra » 23 lip 2012, 22:56

ma ovo sam htio složiti sa minimalno novaca, prktički sve sam imao doma ili kod frendova, strica...
imao sam i viška slobodnog vremena.
vjerojatno se neki sada hvataju za glavu radi trafa i onih kanti, ali mene je baš zanimalo hoće li to delati.
stignem napraviti modifikacije na bolje jednom.
hladnjak je 300x100x40, činčevi su izolirani, na gornjoj i donjoj ploči je spojeno samo uzemljenje.
čitao sam to o napajanju, ali meni ti je to druga galaksija. mogu samo kada i ako bude vrijeme za promjenit trafo i napajanje, žicat pomoć na forumu :mrgreen:
zendra

PostPostao/la Edison » 23 lip 2012, 23:27

zendra je napisao/la:hladnjak je 300x100x40

Premalen je za oba kanala. Trebao bi biti najmanje 300x150x40, a i veci bi dobro dosao...

Ako ti temperatura ne prelazi 60 stupnjeva, nece biti problema. Mislim, nece nista izgoriti ili se rastopiti, ali ce dijelovi izlozeni visokoj temperaturi krace trajati...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la aparatusonitus » 24 lip 2012, 12:32

zendra je napisao/la:kada je amp uključen u struju, brum u zv je nezamjetan, ali kada uključim cd, brum se poveća. trenutno je cd direktno spojen u amp.
odakle taj brum i kako ga se mogu riješiti?

Koliko se da razabrati iz slika, imaš jedno napajanje za oba kanala što automatski znači potencijalni problem s vođenjem masa ukoliko se to ne izvede kako je ilimzn (pre)često objašnjavao. Na slici dolje je moguće rješenje svih tvojih problema s vođenjem masa za situaciju koju trenutno imaš, a možda ćeš još trebati dodati na svakoj pločici pojačala lijevog i desnog kanala 10R između signal grounda i power grounda, tako da se ground loop zatvori upravo preko tih otpora (nastojat ću pronaći ilimzn-ovu skicu pa da i to bude jasno). Zanemari induktivitete u granama napajanja, ti koristiš RC filtraciju koliko vidim. Ali prije svega pobrini se da izoliraš krajeve sekundara prema greatz-evima...naprosto tražiš nevolju da se desi.
slika

Evo, pronašao pa pročitaj http://audiofil.hr/forum/forum_posts.as ... 981#164981
aparatusonitus

PostPostao/la grunf » 24 lip 2012, 13:28

Edison je napisao/la:
zendra je napisao/la:hladnjak je 300x100x40

Premalen je za oba kanala. Trebao bi biti najmanje 300x150x40, a i veci bi dobro dosao...

Ako ti temperatura ne prelazi 60 stupnjeva, nece biti problema. Mislim, nece nista izgoriti ili se rastopiti, ali ce dijelovi izlozeni visokoj temperaturi krace trajati...

dobro kaže Edison, premalo je to hladnjaka, ja imam na Buzquitu 285x160x40 i temperaturu na njemu od 54C uz disipaciju od 50W za oba kanala, Hiraga koliko znam radi s većom disipacijom pa će i 300x150x40 biti malo za pouzdan rad

drago mi je što se polako budi 'SS' strana foruma,samo napri :D ,ja sam zbog gužve na poslu malo zapostavia K1058/J162 temu,čekam hladnije dane :lol:, ali uskoro ću opet pokrenuti jednu moju zaboravljenu temu jer mi uskoro stiže još K1058/J162
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

PostPostao/la bepone » 25 lip 2012, 07:09

to drazen to! jos vise mi je drago kad napises bez (skoro) ikakvog ulaganja, to je duh!! :)
bepone

PostPostao/la zendra » 25 lip 2012, 23:03

fala svima. prvo ću riješiti ovaj brum, dovesti malo žice od napajanja u red, uplesti ih kao na skici, izolirati žice....
pa zatim zaštita, onda grijanje.
sa kojim kondenzatorima da bajpasiram kondenzatore u napajanju?
zendra

Sljedeća

Natrag na Tranzistorska tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.