Napajanja za SS pojačala.

Napajanja za SS pojačala.

PostPostao/la pinco » 12 lip 2011, 18:03

Otvaran ovu temu u nadi da bi se moglo nešto pametno napisat o napajanjima solid state pojačala.....
Ilimzn je ima više izvarednih testova na audiofil forumu, nebi bilo loše kad bi bacija par tekstova o tamo....
Ima je super tekst o izboru toroidnog transformatora, da konačno demistificiramo one teorije, šta veći trafo i veći kapacitet filterskih elektrolita, daual mono prednosti, srednji izvod ili puni most, itd, razlika kod napajanja AB klase i A klase.... Nisan strućnak, teoretičar ni baš neki majstor iz prakse...
( OT, ako ima neko na jednome mistu ilimznove i strsatove tekstove neka mi se javi PM )
pinco

Re: Napajanja za SS pojačala.

PostPostao/la fixxxer » 12 lip 2011, 18:36

pinco je napisao/la: ... ni baš neki majstor iz prakse...

ne preteruj! :mrgreen:
fixxxer

PostPostao/la harkonen » 12 lip 2011, 19:13

Dobra ideja, što više ovako pametnih tema nam treba. Velika prednost je da se na ovakvim
forumima ti savjeti i primjenjuju i da ne ostaju samo nabacana hrpa teorije.
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Dean » 12 lip 2011, 20:56

pinco je napisao/la:( OT, ako ima neko na jednome mistu ilimznove i strsatove tekstove neka mi se javi PM )

i?

Ionako to kuže samo njih dvojica !! :mrgreen:
Dean

PostPostao/la pinco » 12 lip 2011, 22:28

Dean je napisao/la:
pinco je napisao/la:( OT, ako ima neko na jednome mistu ilimznove i strsatove tekstove neka mi se javi PM )

i?

Ionako to kuže samo njih dvojica !! :mrgreen:

Moš razumit baren uvod, to je moj doseg, i provat ostalo uz aspirin i normabel :lol: :lol: :lol: :lol:
pinco

PostPostao/la pinco » 13 lip 2011, 06:42

Da se malo tema zagrije, dakle uzećemo u ovome slućaju primjer napajanje jednoga kanala, cca 100W pojačala u AB klasi, pretpostavljan za tu snagu da bi tribalo cca +50/-50V napajanje, trafo da ima nekih 2x38Vac, napravija san shemicu za jedan kanal dual mono pojačala, onako kako bi ja uradija, osim onih RC, prije i iza greca, znan da je ilimzn nešto pisa o tome na audiofilu.
Dakle bilo bi zanimljivo da se prokomentira svaki segment od trafa do kondenzatora takvoga napajanja, pa da više nema nepoznanica....., naravno da se nešto doda, oduzme, kasnije bi moga nacrtat pločicu di će se poštivat osnovna pravila itd....
Zanimljiv mi je bija tekst ilimzna, o izboru, tj. naručivanju toroidnog trafa, ka i tekstovi na raćun toga zašto ne prejak trafo sa velikin kapaciteton kondenzatora....
Pritpostavljan da nebi bilo pametno za AB klasu, radit CRC, možda jedino ubacit 0,1R, znan da je savjetova ilimzna common mode choke da se stavi između dva elektrolita, koje dide u ispravljaću, brze, obićne.....
Privitak/ci
psu_100.gif
pinco

PostPostao/la zbotic » 15 lip 2011, 12:37

Zanima me što mislite o ovakvom sklopu za eliminaciju DC komponente iz mreže za slučaj toroidnog transformatora.
Privitak/ci
dc blocker.jpg
zbotic

PostPostao/la Edison » 15 lip 2011, 15:04

zbotic je napisao/la:Zanima me što mislite o ovakvom sklopu za eliminaciju DC komponente iz mreže za slučaj toroidnog transformatora.

Slozio sam slican sklop s jakim grecom i dva kondenzatora od 10.000uF u kucistu s dvije uticnice. Ponekad ima istosmjernog napona u mrezi i toroidi znaju prozujati. Ovakav sklop to eliminira. No zadnje vrijeme to ne koristim jer uglavnom slusam cijevna pojacala, a kod njih su EI trafoi koji imaju zracni procjep pa im malo istosmjernog napona u mrezi ne smeta. Moram napomenuti da je pojava istosmjernog napona u mrezi povremena, ali kad se pojavi i kad pojacala ne sviraju, toroidi bas lijepo zuje. Nisam ispitivao da li ovakav sklop negativno utjece na zvuk kad je postavljen prije pojacala...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la zendral » 15 lip 2011, 15:22

Pozdrav,
dali je vrijednost kondenzatora vrlo bitna ili mogu probati s onim što imam ( mislim, čuj mene mogu probati .... pa naravno da mogu probati) jer mi jedan toroid u Borinom Technu povremeno zuji.
zendral

PostPostao/la Edison » 15 lip 2011, 15:55

zendral je napisao/la:Pozdrav,
dali je vrijednost kondenzatora vrlo bitna ili mogu probati s onim što imam ( mislim, čuj mene mogu probati .... pa naravno da mogu probati) jer mi jedan toroid u Borinom Technu povremeno zuji.

Pa nije bas toliko bitna, ali moraju biti kondenzatori velikog kapaciteta... Kud ces manje od 4.700uF? ;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Sljedeća

Natrag na Tranzistorska tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.