PSE+SE=BiAmp

Re: PP+SE=BiAmp

PostPostao/la Kaligula » 15 pro 2011, 00:54

I mjerenja su gotova. I grunf i ja se slažemo da IKON-i mogu progutati puno više nego im aleph 3 može dati.
Očita je kvaliteta kod alepha naspram Pioneera u ćistoći i prostornosti, ali Pioneer bolje drajva IKON-e.
Istina, osjeti se muljavost Pioneera, ali vidno je da Ikonima treba snage. Bez obzira šta proizvođać navodi
osjetljivost 91,5dB Aleph ih nije mogao potirati kao Pioneer. Proizvođač kaže da im je otpor cca 6 ohma.
Aleph je tu ispoljija barem 25W ako ne i više. A bilo je malo.
Ja znam da se mjuza ne sluša na tuta forca, ali, ako ne drajvam Ikone malo jaće (i sa Pioneerom) onda mi je
zvučna slika jako mršava. Nema uopće dinamike.
I grunf i ja zaključujemo da će 17W PP-a i 6W SE-a sigurno biti malo. Ja bi jednostavno sve udupla.
Ne znam koliko je suludo ići sa po dvije babuške u SE i po 4 u PP po kanalu!
I ne zaboravi, ako je istina šta piše proizvođać, a sigurno istina nije, Pioneer je deklariran kao:
Power Per Channel - Stereo (RMS) 110 W @ 0.06%
Power Per Channel - Surround (RMS) 110 W @ 0.06%
a spojen je u BiAmp. Bas i Mid na 110W, te soft dome i ribbon na 110W.
Uvjeren san da bi IKONI mogli još progutati, ali na potu Pioneera bilo ješ 10-ak dB force, mislim više nepotrebno.
U ovim granicama su IKONi često svirali i sve je bilo OK.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la grunf » 15 pro 2011, 01:13

dobro Kaligula veli,Ikon zbilja može progutati snage,Aleph3 tu svira dobro ali mu fali malo snage

po mom onako odoka nakon par :pint: pioneer ima nekih 50W koji mogu dobro napuniti Ikone,ali to je samo sirova snaga bez ikakvog prostora,zvučna pozornica je svedena u jednu crtu,visoki kidaju srce(bar meni) :D
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

PostPostao/la grunf » 15 pro 2011, 01:30

mislim da nije kvaka u snazi već u osjetljivosti Ikona,kod mene doma Aleph3 i mali AR bookshelf sviraju poprilično glasno,AR15 ima osjetljivost 90dB .a čini mi se da Ikon ima dosta manje nego što je deklarirano u specifikaciji
grunf

PostPostao/la Kaligula » 15 pro 2011, 01:36

grunf je napisao/la:mislim da nije kvaka u snazi već u osjetljivosti Ikona,kod mene doma Aleph3 i mali AR bookshelf sviraju poprilično glasno,AR15 ima osjetljivost 90dB .a čini mi se da Ikon ima dosta manje nego što je deklarirano u specifikaciji

A moga bi ja slijedeći put doniti Pioneera kod tebe, pa da opet mjerimo! :pint: :D
Kaligula

PostPostao/la grunf » 15 pro 2011, 01:43

Kaligula je napisao/la:
grunf je napisao/la:mislim da nije kvaka u snazi već u osjetljivosti Ikona,kod mene doma Aleph3 i mali AR bookshelf sviraju poprilično glasno,AR15 ima osjetljivost 90dB .a čini mi se da Ikon ima dosta manje nego što je deklarirano u specifikaciji

A moga bi ja slijedeći put doniti Pioneera kod tebe, pa da opet mjerimo! :pint: :D

ko nam brani, dobra su ova mjerenja :thumbup:
grunf

PostPostao/la Edison » 15 pro 2011, 10:22

Zadnje vrijeme nemam bas previse volje za pisanjem, no vidim da Kaligula samo sto nije startao s projektom. Bilo bi mi zao da se istrosi, naradi, i na kraju ne bude zadovoljan, stoga evo i moje dvije lipe...

Imam nekoliko cijevnih pojacala, raznih topologija i snaga. Imam i Aleph 3 monoblokove, samogradnja. Moji imaju po 30W. Imam i Sonus Faber zvucnike koji nisu bas najlaksi za potjerat, i nisu bas veliki prijatelji s cijevima, ali idu kad se sve slozi kako treba. Soba mi je 15 kvadrata pa nisu potrebne velike snage. Kaligulini Ikoni su sigurno tezi za tjeranje, iako nominalno imaju vecu osjetljivost.

Evo mog razmisljanja o tom bi-ampingu. 6W SE je sasvim dovoljno za tjeranje visokog dijela. Bilo bi dovoljno i 3-4W s 2A3 pojacalom. Ako Aleph 3 ne moze dobro tjerati donji dio tih Ikona, nece moci ni cijevno pojacalo snage do 50W. Kako znam? Kod mene Aleph 3 jako dobro tjera Sonuse i vrlo je cvrst i zategnut donij dio. A tvornicko Cayin pojacalo, 2x40W PP s KT88 cijevima ne moze to obaviti tako dobro. Ima basa, ali je meksi, nekontroliraniji... Inace, taj Cayin nije lose pojacalo, ima dobre recenzije i dobre ocjene u Stereophileu, sto mi i nije toliko bitno, nego je i prema mojoj ocjeni to dobro pojacalo...

Odmah da napomenem da sam u Karlovcu svojedobno kod kolege audiofila sluasao bi-amp sistem koji je pogonio Emerald Physics zvucnike preko Bheringer skretnice/procesora. Donji dio je tjeran snaznim MOSFET pojacalom od 150W, a gornji Vukusicevim 2A3 cijevnim pojacalom. Odlicno je to sviralo.

Moj ti je prijedlog da za visoke napravis SE pojacalo, 4-6W bit ce dovoljno. Ja bih isao na puni opseg da se to kasnije moze koristiti i kao samostalno pojacalo. Za donji dio bih isao na gradnju jakog tranzistorskog pojacala, ili nasao neko takvo. Ovdje je jedini problem kako natjerati tranzistorsko pojacalo da se sto vise priblizi cijevnom zvuku, da bi dobio sto ujednaceniji zvuk kroz cijeli spektar. Ako ces i donji dio rjesavati s cijevima, morat ces raditi prilicno jako cijevno pojacalo...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la s@ki » 15 pro 2011, 10:41

donji dio može ganjati i nekim hibridom, primjerice Mungenom kakvog je sonny bio predstavio na forumu..
On je ako se ne varam deklariran na 70W/8 Ohm - 110W/4 Ohm tako da bi snage trebalo biti.
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la Roko » 15 pro 2011, 11:07

Edison je napisao/la:
Imam i Sonus Faber zvucnike ...

Koji točno model Sonus Faber zvučnika imaš?
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Roko » 15 pro 2011, 11:24

Kaligula je napisao/la:I mjerenja su gotova. I grunf i ja se slažemo da IKON-i mogu progutati puno više nego im aleph 3 može dati.
Očita je kvaliteta kod alepha naspram Pioneera u ćistoći i prostornosti, ali Pioneer bolje drajva IKON-e.
Istina, osjeti se muljavost Pioneera, ali vidno je da Ikonima treba snage. Bez obzira šta proizvođać navodi
osjetljivost 91,5dB Aleph ih nije mogao potirati kao Pioneer. Proizvođač kaže da im je otpor cca 6 ohma.
Aleph je tu ispoljija barem 25W ako ne i više. A bilo je malo.

Trebalo bi od Zokija (zbotica) posudit Aleph5 ;)

A kolika je soba (širina, dužina, visina, plus susjedna prostorija ako su vezane dosta velikim otvorom ili su pregradni zidovi napr.od knaufa pa to utječe na ukupnu akustiku prostora)?
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Kaligula » 15 pro 2011, 11:41

Ja razmišljam i o varijanti 17W PP + 17W PP + 6W SE.
Kaligula

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.