DENON DVD 2900 - problemčić!

Dogradnja tvorničkih uređaja

Re: DENON DVD 2900 - problemčić!

PostPostao/la ilimzn » 13 pro 2011, 02:26

Zapravo se ne radi o sprecavanju citanja przenih, vec o tome da laseri prve generacije citaju svjetlom valne duljine koje nije posve kompatibilno s przenima. Tehnologija przenaca i stampanih DVD-a je zapravo vrlo razlicita, i kad su ti uredjaji pravljeni, na przence se jos nije ni pomisljalo.
Tu je vrijeme da se sjetimo da postoje dvije glavne tehnologije medija, DVD-R i RVD+R. Najvise ih je u -R izvedbi, iako stariji uredjaji u pravilu rade (bolje) s +R. Upravo u kompatibilnosti i je razlika, +R je davao bolju kompatibilnost ali manji kapacitet. Probajte s oba!
U pravilu se laser bas prve generacije ne moze nikako nastimati da cita jednako dobro originale i przence. Radi se o tamnocrvenom laseru (vidljivom). Problem je u tome sto se fokusira na reflektivni sloj umjesto na 'boju' koja sluzi kao zamjena istom. Noviji imaju vidljiv laser krace valne duljine. Stariji uredjaji su se ponekad mogli natjerati da citaju przene namjernim razdesenjem fokus serva, a u nekim slucajevima se i povecavala struja lasera sto blago mijenja valnu duljinu i povecava kolicinu reflektiranog svjetla, no na ustrb trajnosti (i to ne malo). U nekim slucajevima, postojale su verzije istog uredjaja s laserima prve i druge generacije, pri cemu su ovi drugi citali przence s puno vecom vjerojatnoscu. Ovdje pomaze sakupljanje svih raspolozivih service manuala do kojih se moze doci, ukljucivo i srodne uredjaje onom kojeg se zeli natjerati da to radi. Koji puta se nadje da postoji novija inacica lasera koja je kompatibilna.
ilimzn
Iron Man
 
Postovi: 979
Pridružen/a: 05 svi 2011, 13:39

Re: DENON DVD 2900 - problemčić!

PostPostao/la zmajz » 13 pro 2011, 03:17

Da, izgleda da je ta priča sa + i - medijima vrlo blizu problema. Čak negdje u manualu govori nešto o tome (provjerit ću, te isti materijal spržiti na ta dva različita medija i vidjeti razliku). Vidjet ću i za mogućnost nabave nove verzije lasera ako postoji i nije preskupa.
Šteta mi je tako dobru spravu zanemariti samo zato što imam previše neoriginalnog materijala.
zmajz
 
Postovi: 531
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:52
Lokacija: zagreb

Re: DENON DVD 2900 - problemčić!

PostPostao/la zmajz » 19 pro 2011, 21:34

Vezano uz ovo gore, imao bih zamolbu da mi netko pojasni pitanje veze između samog lasera i ostatka elektronike. Naime, ovaj DVD je univerzalni plejer, što će reći da raproducira CDove, DVDove, SACD i DVD Audio (ne i HDCD), samo ako su originali itd...
Željac mi je objasnio razliku između tih starijih lasera i novijih verzija, i to mi je jasno. Ali obzirom na šupljine u mojoj glavi (znanju), interesira me dali se primjenjuje ista vrsta lasera za čitanje DVDa ovih standardnih koje susrećemo u svakoj trafici, i SACD medija u smislu da uređaji koji mogu reproducirati SACD imaju neki drugačiji laser? To jest, gdje se definira razlika između običnog cedeja i SACDja? Kod same laserske glave ili negdje dalje u elektronici?
Da pojasnim: ako bih našao odgovarajući kompatibilan laser iz nekog DVD uređaja, dali bi on odbio čitati SACD, ili mu je svejedno?
Dali bih mogao čitati materijal na mediju i kasnije logika iza drajva prepoznaje tip zapisa i reproducira ga, ili bi neka interna logika oko samog lasera prepoznala o kojem se tipu zapisa i kodiranja< radi?
Pokušavam se snaći u cijeloj priči, zamjenski laser košta cca 70€, ali ako dobijem isti tip, koji i dalje neće znati čitati pržene dvdje, nisam ništa napravio.
ALI, ako nađem laserski ansambl, koji je u stanju pročitati zapis na mediju bez obzira na tip snimke, mogao bih uštedjeti podosta. Ostaje samo pitanje gdje se definira razlika u tipu snimke (jel to obični DVD, auduo DVD ili SACD), već kod samog lasera, ili kasnije u pratećoj elektronici?
Drugim riječima: iščupam drajv (ili dio) iz nekog DVDja za 200 kunića i uštekam ga na elektroniku ovog Denona i to profuinkcionira! Kao kod graofona - promjeniš pikap, a o ostalome se brine phono dio predpojačala!
zmajz
 
Postovi: 531
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:52
Lokacija: zagreb

Re: DENON DVD 2900 - problemčić!

PostPostao/la ilimzn » 20 pro 2011, 22:24

SACD je format a ne medij. Medij za njega je zapravo DVD. Mehanizam u SACD citacu je upravo DVD mehanizam, najcesce s dva lasera, jednim infracrvenim za CD medije i jednim vidljivim crvenim za DVD/SACD.
No, drajvova, i lasera imamo raznih, i ne mogu se samo tako prebacivatiiz jednog uredjaja u drugi iako su zapravo dosta slicni. Ono sto se isplati pogledati je sto je sve bilo u toj seriji kao i u uredjajima koji su bili nasljednici tvoga, sasvim je moguce da postoji kompatibilan laser, a mozda cak i cijeli mehanizam. Firme vec dugo ne polazu velike novce u posebno razvijene mehanizme za premium segment, to se nekad radilo, sad se i ti baziraju (osim stvarno samog vrha ponude i to ne kod svih) na visem komercijalnom segmentu.
ilimzn
Iron Man
 
Postovi: 979
Pridružen/a: 05 svi 2011, 13:39

Re: DENON DVD 2900 - problemčić!

PostPostao/la zmajz » 23 pro 2011, 20:42

Prije svega bih se zahvalio Željcu na pojašnjenjima nekih detatalja oko funkcioniranja same sprave. Sad su mi neke stvari jasnije u smislu da je netko kompetentan potvrdio moja skrivena razmišljanja. Hvala još jednom.
Mislim da smo riješili problem, na slijedeći način (naravno, uz intenzivno guglanje po svim mogućim interesantnim forumima isl.):
- čišćenje/pranje lasera - nije dalo rezultata
- propuhivanje lasera zrakom iz kompresora - malo, ali nebitno poboljšanje, nije vrijedno spomena
- odlazak u španjolski dućan El Matiz, i gle čuda, imaju točno takav laser i to Made in Japan! Bez veze. Ipak je to DENON! Nemre se takva roba kupit u svakom španskom selu. Izgleda da ipak može.
- zamjena s novim laserom, i stvar funkcionira. Radi. Ali... ne baš sto posto, recimo 97.4 posto. Hm!
- lagano kuham, 117 kunića ipak nije za bacit! to je skoro pa 10 panova u Grmu (dodaš još 3 kunića, i to je 10 panova)! To su dvije dnevne doze, čovječe!
- no, moj glavni radio mehaničar srećom nije kao ja, taj se neda zbuniti, niti se da odljepiti od nekog poblema u koji ga ubaciš. Artur ne odustaje samo tako, stara pokvarena škola. Nema fušanja i odustajanja. Il sa štitom, il na štitu, što bi rekli stari slaveni iz Sparte.
- i tako on šćapavi dva mala imbusića, utakne ih gdje treba i počne fino uštelavanje, ja to naravno nisam u stanju gledati (reko' ode još 117 kunića), i lijepo se povučem na rezervni položaj u Grm, da riješim dnevnu terapiju. Šta ću, živci su mi tanki u zadnje vrijeme.
- i taman se ja počnem na pola terapije nabacivati dragoj medicinskoj sestri koja mi dozira lijekove, kad evo Artura i onako mrtav hladan izjavi: radi, ideš vidit?
- ma ne, vjerujem ti na riječ, ali pričaj...
I ispriča on meni i kako i zašto i što, i da je ostavio spravu da vrti DVD koji prije nije htio ni u ludilu, i koji smo prepržili itd... I radi.
Onda smo ga ostavili, već sad je to više od 24 sata u repeat modu, nek radi. I radi.
I onda smo analazirali cijeli problem, onako logički (ipak nemamo sve potrebno za sva moguća mjerenja) i uz pomoć guglanja, te je jedini logičan zaključak:
- zdošel se je! Ipak mu ima 6-7 godina intenzivnog korištenja, i najvjerojatnije je u pitanju starenje plastičnog nosača/ansambla na kojem je sam laser. Vjerojatno se vremenom i od temperature lagano spigao i tu je dolazilo do greške kod čitanja prženih DVDja (na taj je detalj negdje na mreži netko upozorio kao na moguć problem). Eto, jednostavno da nemre jednostavnije.
I, onda smo otišli na dvije dnevne doze. Svaki. I nebu nam to zadnje!! Mi nismo ljudi koji odustaju od terapije. Nikad!
zmajz
 
Postovi: 531
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:52
Lokacija: zagreb

Re: DENON DVD 2900 - problemčić!

PostPostao/la zbotic » 06 sij 2012, 11:54

Je li znaš koja je oznaka ovog lasera kojeg ste kupili u Elmatisa i ima li još koji?

Edit: pronašao sam koje imaju. Sve OK.
zbotic
 
Postovi: 2024
Pridružen/a: 04 svi 2011, 07:14

Prethodna

Natrag na Tweak

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

cron