TDA1541A DAC

Re: TDA1541A DAC

PostPostao/la ilimzn » 01 pro 2011, 18:31

Bilo je ispravnije prvi puta :)
Ajd malo razmisliti, koja je razlika ako je otpor u + ili - grani ispravljaca, ako je ispravljac posve izolirana crna kutija, mislis da on to zna? :)
Dapace, moglo se savim komotno staviti pi 3.4 ohma u + i u - granu, i bilo bi isto.
Trik je u tome sto na ploci DAC-a promatramo napajanja kao vec formirana +-18V, s direktno spojenom tockom za power ground. Iako je u principu svejedno gdje je otpor, logika gledanja na stvari (jer gledano sa strane DAC-a ispravljac je crna kutija i ne znamo kako su stvoreni naponi 18V nit nas zanima, dok god su unutar specifikacija) je da tocka 'power ground' ima imedanciju 'nula' prema ostalim groundovima (za slucaj da se jos stogod treba na tu masu omasoviti), sto u slucaju da je otpor 8.8 ohma jedne strane napajanja u - vodu, nije istina. To sto smo power ground podijelili u 2 tocke za spajanje ispravljaca je samo pitanje prakticnosti - u principu te dvije tocke su krakovi lokalne zvijezde mase, cije je srediste negdje posred ta dva kontakta.

Edit, postao si dok sam pisao - ovo se odnosi na spajanje +-18V. Prva verzija sheme koja je postana s otporom 6.8 ohma u + i - vodu je ispravna. MASE se spajaju na masama blok kondova, a otpori idu kao na originalnoj shemi, jedan prema + elektrolita za +18V, drugi prema - elektrolita za -18V. To sto je masa negativni izlaz jednog nezavisnog regulatora a pozitivni drugog, to se DAC ploce ne najmanje ne tice.
ilimzn
Iron Man
 
Postovi: 979
Pridružen/a: 05 svi 2011, 13:39

Re: TDA1541A DAC

PostPostao/la tom_hifi » 01 pro 2011, 18:40

Hm, sad si me zbunio :mrgreen: Što nisi rekao da se napajanja (18V jednog i 0V drugog regulatora) spajaju na pločici DACa iza blok kondova? Tako smo i napravili, no, sad sam ostao zbunjen gdi je fulano? :D

Daj pogledaj i one shuntove što sam prepravio i pitao u vezi bipolaraca. :)
Avatar
tom_hifi
 
Postovi: 2087
Pridružen/a: 16 kol 2011, 17:33
Lokacija: Oroslavje

Re: TDA1541A DAC

PostPostao/la ilimzn » 01 pro 2011, 18:40

tom_hifi je napisao/la:Ja bih rekao da si onaj donji 680uF krivo okrenuo, tj. polaritet ti nije dobar, okreni ga.

Edit:

opet sam malo prčkao po TL431 datasheetu i da mi bude duša na mjestu, daj ti to ovako precrtaj, da sve bude "by the book".

slika

Kod shunt regulatora otpornici moraju biti prije samog shunta, pa im zamijeni mjesta. Znači, prvo dolaze otpornici, pa onda TL431.


Kaj god. Spojeno na istu zicu, razlika bi samo bila da je vod izmedju dug valjda par metara. A mora bit cim kraci. Hint: U PARALELU. Dakle, svejedno s koje strane, to je isti 'cvor' i kad bi se moglo svi isvodi svih komponenti spojenih u paralelu bi isli svaki u jednu zvijezdu, samo je to neprakticno.

Također, kondić kod tog shunta je spojen, prema datasheetu ovako kako sam sad nacrtao, a ne kako je i cijelo vrijeme (čitaj. od početka teme) ucrtano.


Krivo. Ispravno je bilo od pocetka teme. Taj kondenzator NIJE izlazni kond za shunt nego nesto sasvim drugo, bolje citaj datasheet. Izlazni kond je onaj 680u.

Moje sljedeće pitanje je, dal ima uopće smisla dodavati taj 10uF kond u shuntu pošto iza njega imamo 470uF elektrolit, 0.1uF blok i 10nF keramiku u paraleli? Mislim da je ovo taman pitanje za ilimzna.


Pitanje nema smisla jer taj 10uF ne ide tamo gdje je sad nacrtano.

I još jedno pitanje. Pošto mene trenutno muče ti polariteti kod negativnih voltaža, može li netko reći gdi će i dal te trebati bipolarni elektroliti, te na kojim mjestima?


Nigdje, ako se sve napravi kako spada.

Ajde malo kocnica, ja tupim i tupim i objasnjavam al ono, Lord give me strength. Nikakve koristi od okretanja elemenata lijevo ili desno na shemi a svi su u paraleli, jos manje ako se to radi bez razumijevanja uloge tih elemenata, sto isto tako mogu reci i za ono nadrobljeno u temi za playstation. (hint: shunt ima 3.6V i iz njega se napaja memorija koja trosi 2uA, a otpori iza shunta trose 50mA?!). Previse se koncentriras na to sto treba postici, a premalo na kako i zasto i da li je to uopce potrebno, i od svih stvari sto je vise a sto manje potrebno. Kad to rijesis, onda cu komentirati dalje.
ilimzn
Iron Man
 
Postovi: 979
Pridružen/a: 05 svi 2011, 13:39

Re: TDA1541A DAC

PostPostao/la tom_hifi » 01 pro 2011, 18:57

Dobro je, treba mi škole .. onda ostavljamo kak je i bilo.

Jedino onda još trebamo riješiti pitanje tog napajanja (+ - 18V) što isto nije, očito, dobro napravljeno.

A kaj se tiče playstationa, eh, pokušavam i pokušavam i složit ću. Pretpostavljam da misliš na onaj shunt regulator koji je stalno upaljen, al to ćemo u onoj temi.
Avatar
tom_hifi
 
Postovi: 2087
Pridružen/a: 16 kol 2011, 17:33
Lokacija: Oroslavje

Re: TDA1541A DAC

PostPostao/la grunf » 01 pro 2011, 19:28

kond 10uF spoji na ref. na TL431 kako je i bilo na jednoj shemi u temi
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
Avatar
grunf
 
Postovi: 844
Pridružen/a: 05 ruj 2011, 23:51
Lokacija: Šibenik

Re: TDA1541A DAC

PostPostao/la ilimzn » 01 pro 2011, 21:02

tom_hifi je napisao/la:Dobro je, treba mi škole .. onda ostavljamo kak je i bilo.

Jedino onda još trebamo riješiti pitanje tog napajanja (+ - 18V) što isto nije, očito, dobro napravljeno.

A kaj se tiče playstationa, eh, pokušavam i pokušavam i složit ću. Pretpostavljam da misliš na onaj shunt regulator koji je stalno upaljen, al to ćemo u onoj temi.


Dobro je izvedeno to napajanje samo se mislim da ti nije jasno kojim se pravilom treba voditi u kojem slucaju.
Dakle, sa strane DAC ploce, mi u stvari imamo 3 tocke, +18V, -18V i masu = PGND. Zaboravimo sad na cas ispravljac koji nije na DAC ploci.
Lokalno na DAC ploci, taj pin PGND bi trebao ici u neku 'zvijezdu mase', koju, kad bi nacrtali sve komponente, zapravo ne bi mogli ostvariti jer ih je precise koji se spajaju na tu masu. Zato je uzet pristup s plohim mase a tocno odredjena tocka te plohe je onda proglasena 'lokalnom sredinom zvijezde mase' i tu spajamo PGND tocku.
Tocka PGND je nablize nekom 'rubu' plohe mase (sto je ujedno i blizu nekog ruba PCB-a). S obzirom da na PCB-u imamo ulazni RC filter za +-18V napajanja, imamo i 4 pina kondenzatora, po dva za svako napajanje, jedan je folija, drugi je elektrolit, koji bi 'logicki' isto trebali zavrsiti u toj tocki. No, problematika je ista, s toliko vodova u tu jednu tocku, fizicke se dimenzije 'tocke' sve vise povecavaju i to vise nije tocka.
Zato se 'tockom' proglasava mjesto najmanje impedancije za VF, a to ce biti nekako na liniji mase koja spaja masu folijskih kondova u ulaznom filteru. Na sredini te linije se stavi tocka PGND, a na istu se tu tocku na tom mjestu spoji i ostatak plohe mase. Mase elektrolita u ulaznim filterima e onda, ako je moguce, mogu vodovima spojiti takodjer na tu tocku, a ako je neprakticno, mogu se spojiti u njenu neposrednu blizinu na plohu mase.
Zasto tako? Zato jer je impedancija elektrolita najniza na puno nizoj frekvenciji nego ona folijskih kondova, radi ESR/ESL elektrolita. Na tim frekvencijama (cesto reda par stotina kHz) struje kroz plohu mase jos uvijek teku uglavnom u ravnoj liniji do PGND pa ni idealno spojena masa elektrolita u tocku PGND nije presudna. NA visim frekvencijama impedancija elektrolita raste i oni sve manje sluze kao filter, dok tu ulogu preuzimaju folije. I one imaju rezonantnu frekvenciju gdje im je impedancija minimalna, no ona je reda MHz a cesto desetaka pa cak i stotinjak MHz. Na tim frekvencijama struje kroz plohu mase su odredjene induktivitetom koji cini strujni krug. One teku po plohi mase kao 'sjena' vodova na obrnutoj strani PCB-a i radi toga mogu ici i putevima koji su nepozeljni. Zato je masa folija spojena najkracom linijom medjusobno i onda sredina te linije na PGND kako bi put struje bio posve kontroliran.
Ovdje je jos bitno reci da je PGND tocka u kojoj se ocekuje niska impedancija prema napajanju i prema eventualnim vanjskim masama, kao sto bi to npr. bila masa na izlaznim cinchevima. Bit je, da je sto se tice DAC PCB-a, napajanje zapravo elektrolit + folija a ne vanjsko napajanje. Izmjenicna komponenta struje u napajanjima, koja je poslijdica rada DAC-a i jedan njen dio je struja trosila (tj. izlaza DAC-a), koliko je moguce se moraju zatvarati kroz te kondenzatore - to je i cijela poanta njihovog postojanja kao filtera, da se struje drze lokalno, a ne da idu tko zna po kakvim vodovima u tko zna kakve nelinearne impedancije ispravljaca i stabilizatora. Ujedno, otpor u filteru (RC low pass) sluzi da bi jos vise smanjio prodor izmjenicne komponente iz DAC ploce u ispravljac, time sto je za vise frekvencije taj otpor puno veci od impedancije kondenzatora, pa time struje radije idu kroz kondenzator. No, kako ocekujemo nisku impedanciju prema masama na DAC ploci u tocki PGND, otpor u RC ulaznom filteru napajanja mora biti u + ili - vodu, a ne prema nekoj tocki srodnoj PGND, iako bi, na prvi pogled bilo svejedno. Impedancija prema masama na DAC ploci je ono sto diktira njegov polozaj, ne nekakvo pravilo da mora docu u plus izlaz stabilizatora - zasto bi, stabilizator samo zna da je 6.8 ohma u strujnom krugu, njemu je sasvim svejedno jel u plusu, minusu ili negjde izmedju ako je vise elemenata spojenih u seriju. Ovo podsjeca na jednog nedokazanog znalca koji je uporno tvrdio da osigurac mora uvijek biti u plus vodu prije zarulje jer 'kako struja ide od plusa prema minusu' onda prvo dolazi na osigurac a tek onda na zarulju, sto znaci da ako bi bila prevelika, kad bi zarulja bila prva, onda bi ona pregorila umjesto osiguraca jer je na nju struja prva dosla. Na njegovu zalost, struja uopce ne radi tako, i ne postoji nikakva 11. bozja zapovjed da osiguraci moraju biti u + vodu, kao ni otpori u RC filteru. Druga je prica koja je konvencija kako sheme ne bi bile zbunjujuce, no konvencija je u pravilu takva da otpor u RC filteru napajanja ide u relevantno napajanje, zato da ostane sigurno da je svaki vod mase 'kratki spoj' prema tocki od koje se masa vodi.

E sad, to sto mi imamo dva nezavisna ispravljaca od 18V i spajamo ih tako da ispadne +-18V je nesto sto se DAC PCB-a ni najmanje ne tice. Jedino sto, radi prakticnih razloga, mozemo tocku PGND iz jedne spojne tocke ili lemne usice, pretvoriti u dvije, gdje cemo lakse spojiti dvije zice prema dva odvojena ispravljaca. Pri tome se PGND 'udvoji' po istim pravilima kako je i dobiven - prvo sve u jednu tocku (PGND) iz koje ide izmedju ostalog i masa prema izlaznim konektorima, a onda iz te dvije tocke se posebno izvuku kratki vodovi na cijem je svakom kraju po jedan kontakt na koji se spaja + jednog i - drugog nezavisnog ispravljaca za 18V.

Kad smo vec kod sheme - LED2 i 3 su naopako. I fali spoj kondenzatora s RXN pina CS-a na masu ulaznog konektora.

Jos jedna napomena o interpretaciji datasheet-ova. Sheme u njima NISU optimum vec demo. One sluze kao principijelne sheme da bi se shvatile osnove rada sklopa. Dakle, NE uzima se kao preporuka, vec kao minimum uvjeta. Preporuke i rafiniranije izvedbe se nadju u tekstu i dodatnim shemama, ponekad ih treba izvuci iz shema pojedinih aplikacija.
ilimzn
Iron Man
 
Postovi: 979
Pridružen/a: 05 svi 2011, 13:39

Re: TDA1541A DAC

PostPostao/la Schultz » 01 pro 2011, 21:52

Samo da napomenem da su dva TDA1541A sletila u moje jato i strpljivo čekaju da se iskuhaju pločice, salije olovo i baci grah prebranac te da se isti utaknu u to pa da se vidi da li su fake ili ne...
Malvazijski tigar
Avatar
Schultz
 
Postovi: 510
Pridružen/a: 06 ruj 2011, 20:36
Lokacija: Pećine, Sušak, Rijeka

Re: TDA1541A DAC

PostPostao/la s@ki » 01 pro 2011, 21:53

a meni ? :D
Budimo UNIVERZALNI
Avatar
s@ki
 
Postovi: 1465
Pridružen/a: 05 svi 2011, 14:39

Re: TDA1541A DAC

PostPostao/la Schultz » 01 pro 2011, 21:54

Doleće još 4 komada... :lol: :lol: :lol:
Malvazijski tigar
Avatar
Schultz
 
Postovi: 510
Pridružen/a: 06 ruj 2011, 20:36
Lokacija: Pećine, Sušak, Rijeka

Re: TDA1541A DAC

PostPostao/la Khadgar2007 » 01 pro 2011, 22:01

Od kuda i po koliko? =)
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Avatar
Khadgar2007
 
Postovi: 2488
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:44
Lokacija: Sisak

PrethodnaSljedeća

Natrag na Digitalni izvori zvuka

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

cron