DAH-PSE-12W

Re: DAH-PSE-12W

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 stu 2011, 12:23

Harkonen je meni rekao da prekidam ispred ispravljača/lampe ili već čega drugoga. Ili drugim riječima staviti prekidač odmah na sekundar trafoa koji je za visoki napon.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Kaligula » 23 stu 2011, 12:40

Tako sam i složio shemu, a sad je upravo ispravljam jer mi je harkonen reka da je bolje da se napunu kondovi prije nego pustim napon na izlazne lampe. Možda je ovo i bolja varijanta jer se neće ono kratko vrime potrebno za punjenje elektrolita čuti distorzije.
Ništa ne radi šta ne znaš kako radi!
Kaligula

PostPostao/la Kaligula » 23 stu 2011, 12:42

Možda nema uopće potrebe odvajati anodni napon od ispravljačica dok se one griju!
Kaligula

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 stu 2011, 12:50

Kaligula je napisao/la:Možda nema uopće potrebe odvajati anodni napon od ispravljačica dok se one griju!

Misliš dok se ispravljačice griju? To ne znam ali po nekoj logici prvo bi se trebala zagrijati a onda pustiš anodni na nju.

Ča se tiče onoga da se kondovi prvo napone pa onda pustiš anodni napon na lampe ako je to Harkonen rekao onda valjda valja. Ja naime imam ispravljač sa FETom koji postepeno diže napon na izlazu pa on služi i kao neki soft start i valjda mi je zbog toga rekao da stavim prekidač ispred svega.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Kaligula » 23 stu 2011, 12:57

A evo, ja predlažem, pošto ću sve relay-e pogoniti PIC-om da stavim prekid i na ispravljačice i na izlazne lampe.
Kaligula

PostPostao/la harkonen » 23 stu 2011, 13:43

..'ba ga ćuk, Harkonen rekao ovo, Harkonen rekao ono. A onda pred istražiteljima, kako ću
opovrgnut da nisam ništa rekao i da se ne sjećam? Ha? Danas treba na sve mislit....

Dakle, puno ovisi i o visini napona, te ukupnoj struji kojom se napaja neki uređaj
preko cijevne ispravljačice tj. o opterećenju same ispravljačice.
Harkonen je rekao da on prekida ispred ako je u pravilu ispravljanje manje struje
poput line stageova, phono preampa itd. Za sve izlazne ampove gdje troši nešto više struje,
prekida iza ispravljačice na mjestu kako je spomenuo Kaligula. Zaštitni otpori dovoljno
ograničuju "čupanje" elektrona sa hladne katode za punjenje kondova....
Uzmite primjer ispravljačice koja napaja neki 6C33 izlazni stupanj sa 250mA struje.
Ona k tome treba i napuniti nekoliko stotina uF, doduše kroz RL, ali ipak treba napuniti.
Meni je logičnije da ću pustiti da se napune kondovi pa tek onda napajati izlaz nego
da šokiram ispravljačicu još i babuškom u istom trenu...

Kod Khadgara, da, klasični mosfet regulator. U principu nema frke za prekidanje niti ispred niti iza,
ali savjetovao ispred jer ako gurne ruku u amp kojem je samo uključeno k'o fol samo grijanje,
a ono regulator ima kojih 400V, mogao bi Khadgar prestat' peći ajvar...
:ugeek:
Zadnja izmjena: harkonen; 23 stu 2011, 13:51; ukupno mijenjano 1 put/a.
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 stu 2011, 13:50

Istina, meni se čini da si mi rekao baš zbog toga jer sam imao onaj "thump" zvuk pri paljenju u zvučnicima. Ali dobro da je ovo razjašnjeno. :)
Khadgar2007

PostPostao/la harkonen » 23 stu 2011, 14:02

Dobro, taj "thump" smo riješili blokom na glavnom prekidaču, ili se varam. Nema veze,
što hoću reći - bitno je paziti na to da kad se nešto servisno radi po ampu da smo oprezni glede visokog napona,
upravo zbog mogućnosti prekidanja napajanja iza ispravljača i toga da nam je jedan dio uređaja pod naponom.
Druga je stvar i probojna čvrstoća samih prekidača i treba pripaziti na to. Isto vrijedi i za releje.
Stoga uvijek ako je ekonomično (nije za male uređaje i snage) planiram dva odvojena trafoa -
grijanje sa eventualnim pomoćnim naponima (bias, npr) i visoki napon posebno.
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 stu 2011, 14:14

Jesmo, ali prije toga je nešto bilo govora i o mjestu prekidača, jer nisam mogao vjerovati da taj prekidač radi tump.
Khadgar2007

PostPostao/la Kaligula » 23 stu 2011, 15:38

Evo sheme Power Suply izlaznog stupnja.

DAH_Power_Suply.JPG
DAH_Power_Suply.JPG (71.78 KiB) Pogledano 4368 put/a.
Zadnja izmjena: Kaligula; 24 stu 2011, 09:45; ukupno mijenjano 1 put/a.
Kaligula

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.