APEX pojačala

Ovdje možete objavljivati vaše radove

APEX pojačala

PostPostao/la 44250 » 06 ožu 2015, 14:01

Mile Slavković - APEX je jedan od audio-konstruktora koji se inače bavi i živi od (koliko znam) izrade razglasnih sistema za različite tipove manjih i većih lokala,za otvorene prostore ali dobar dio svojih interesovanja pokazao je i prikazao u audio sistemima visokog kvaliteta. manji broj konstrukcija je izvedba sličnih konstrukcija poznatih iz nekih komercijalnih rješenja ali najveći dio toga "izbacuje" kombinujući različite dijelove konstrukcija već poznatih iz nekih drugih uređaja ili nekih njegovih radova. za svoje dizajne koristi široko dostupne dijelove,i iz njih izvlači ono što se izvući može. uglavnom prekompenzuje svoje dizajne što i nije za zamjeriti jer , za primjer , u poslednjih četiri-pet mjeseci izbacio je šeme za A9 (pojačalo nevelike snage ali sa jako pozitivnim kritikama),A14,A17,A23,A33,A40,SR150...to bi bilo otprilike to po pitanju broja dizajna u tih 4-5 mjeseci a nismo spominjali predpojačala,RIAA i ostale "igračkice". u poslednje vrijeme radi po principu da postavi šemu a neko od nas uradi pločice,polemi,podesi mirnu struju i simetriju pa baci na mjerenja. SVI redom uređaji pokrenuti su uspješno čim su se otklonile greške koje smo pravili na pločicama :) , čovjek ih radi iz glave i kako kaže za dizajn su mu potrebni ideja,digitron,olovka i papir. simulator mu je ugrađen po rođenju :)

pišem ovo jer je on daleko poznatiji po PA sistemima,mada u poslednje vrijeme stiče i gradi identitet na kućnim uređajima visokog kvaliteta.

od njegovih pojačala radio sam AX11 koje je nikad jednostavnije i izrađeno od najuobičajenijih dojelova (ko god ga je pravio nije ostao ravnodušan a gradi se iz dijelova iz fioka,doslovno!),AX12 (njegova verzija jednog CROWN pojačala),NX16,F100(njegova verzija harrison pojačala,uz par izmjena i u ab-klasi),G100,D200(d-klasa),HV23,A23 i SR150. uradio sam i pločice za A40(38) kao i za jedan hibridni spoj SR150 koji nastaje u saradnji sa Dragan100,čovjekom iz Slovenije. Mile pojačala označava ili po broju korištenih tranzistora (A,AX,NX,FX serije) ili po snazi (SR serije).

prošla dva pojačala koja sam radio su A23 i SR150,po meni do sad i njegova dva najbolja pojačala koja sam do sad pravio. A23 je pojačalo neutralnog karaktera koje ne unosi ništa svoje u zvuk koji dobijamo iz zvučnika,što na ulazu to i na izlazu,čisto i pojačano bez greške.

SR150 je neka druga priča,pojačalo iste snage i radnog napona ali skroz drugačijeg karaktera - pojačalo koje malo malo pa iznenadi pa i zaplaši energijom koju zna da oda u bas područje,to se naročito osjeti kad su filmovi u pitanju.

A23 slikovito doživljavam kao Porsche,a SR150 kao Ferrari iste cjenovne klase,kubikaže i snage: nijemac odmjeren i krajnje upravljiv,a italijan divlji,po malo neobuzdan ali svakako uhvatljiv :)

A23 postoji u dve varijante - sa dual op-amp i sa single op-amp:

slika

slika

a ovako sam ga uradio:
jednostruki op
slika

dvostruki op
slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika


SR150 nije skutijan jer sam odlučio napokon da napravim jednu univerzalnu šasiju sa podesivim napajanjem,hladnjacima,zaštitom,ulaznim i izlaznim konektorima tako da ne moram više za svaki novi par izlaznih stepena da pravim novu kutiju već samo podesim željeni napon,izvadim prethodni i ugradim sledeći izlazni stepen. tako skraćujem vrijeme do uživanja u zvuku novog projekta a i znatno skraćujem troškove i smanjujem potrebni prostor.

na pločici pojačala je zaštita od preopterećenja,klip indikacija i zaštita od proboja pojačala,plus Mute funkcija i odloženo uključenje zvučnika.

slika

slika

slika

ova poslednja dva pojačala najčešće slušam,jako je interesantno porediti ova dva pojačala po meni izuzetnog kvaliteta. ono što je interesantno je da sam prije nastanka SR150 vršio poređenja stabilnosti pojačala koja sam do sad radio pri kvadratnom signalu i 8r sa paralelnim 470nF i tu se od mnogih pojačala A23 jako lijepo snašao,tj najbolje. kod njega je talasanje zaravni bilo daleko najmanje - stabilan kao stijena.

sledeće što će biti na redu jesu hibridna varijanta SR150 koja nastaje u saradnji sa Dragan100,već su urađene pločice koje treba da se popune,kao i pločice za Miletov A40 kojeg sam skratio za jedan izlazni par i sad je praktično A38 (toliko tranzistora po izlaznom stepenu).

hibrid sa lateralnim i "običnim" mosfetima;

slika

slika
slika

slika
slika

u ovom pojačalu sklopljeni su ulazni dio pojačala koje mi izgleda najviše prija ušima,sa izlaznim stepenom koji se jako jako dobro pokazao pri testu četvrtkom. radi se u dve varijante mosfeta sa po opet dve varijante po broju parova u izlaznom stepenu (jedan i dva para).

ono što htjedoh reći,Mile je svojom aktivnošću i djelima daleko zaslužio da se spomene,čovjek je koji mnogo više crta nego što piše i zna mnogo više nego što bi se dalo naslutiti. pa da ga spomenem i ja ovde...
Avatar
44250
 
Postovi: 181
Pridružen/a: 09 ruj 2011, 18:13
Lokacija: Ugrinovci-Zemun-Beograd

Re: APEX pojačala

PostPostao/la 44250 » 06 ožu 2015, 14:15

A38(40)
slika

slika

slika

utiske o radu ovog pojačala kojeg još nisam završio možete naći na diyaudio.com...
Avatar
44250
 
Postovi: 181
Pridružen/a: 09 ruj 2011, 18:13
Lokacija: Ugrinovci-Zemun-Beograd

Re: APEX pojačala

PostPostao/la rankot » 25 sij 2019, 12:09

Znam da je ovo stara tema, ali šta se desilo sa ovim hibridnim SR150? Jeste li ga napravili na kraju? Kako radi?
rankot
 
Postovi: 1
Pridružen/a: 25 sij 2019, 12:07

Re: APEX pojačala

PostPostao/la zbotic » 25 sij 2019, 13:20

ko je nešto bilo potraži na ovom forumu: https://forum.yu3ma.net/index.php
zbotic
 
Postovi: 2024
Pridružen/a: 04 svi 2011, 07:14


Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron