Kako lemiti

Kako lemiti

PostPostao/la branet » 17 lis 2018, 13:54

Pozdrav. Ako može malo jasnije objasniti kako lemiti. Imam lemnu stanicu ZD-912. Dakle na vrući zrak i kalasično. Gledao sam po youtubu kako lemiti ali nikako mi neispadne dobro lem. Prvo jako brzo mi se zacrni vrh od lemilice. Da li je bolje lemiti na vrući zrak? Da li ima neko pravilo kolko je debila žica kolku temperaturu podesiti? Kolko smijem dugo držati lemilo na pločici? Uglavnom malo pojasniti sve. Da li ima kvalitetnijihi vrhova za lemilice?
branet
 
Postovi: 40
Pridružen/a: 14 sij 2012, 08:16

Re: Kako lemiti

PostPostao/la zbotic » 17 lis 2018, 20:43

Imaš na netu miliju tutorijala kako lemiti, ali evo u par rečenica kako ja to radim već 35 godina uspješno.

Trenutno imam neku Conradovu lemnu stanicu od cca 200 kuna, koja se regulira prko triaka, dakle 230VAC, a kojoj je sonda nakon par dana riknula pa sam na osnovu s regulatorom montirao običnu utičnicu i uključio Wellmanovo najjeftilije lemilo od 40-ak Wata tek toliko da mogu malo smanjiti temperaturu. Ispod lemilice je komad žice za čišćenje (ribanje) u domaćinstvu, a koja služi da se na njoj očisti vrh lemilice. Lemim isključilo sa lemnom žicom marke "Lux" koju kupujem u trgovini "Color", a mislim da je bilo i u "Peveca". Naime, ta lemna žica mi je ključ dobrog lema i kad nađeš jednom onu koja ti odgovara onda tu koristiš do kraja života tj. dok je ima za kupiti. Ta je debljine 1,0mm. Za fino fino lemljenje i SMD komponente imam i neku lemnu žice debljine 0,5mm, Vrući zrak probao jednom i odustao do daljnjeg dok mi ne zatreba, a to se u ovih 35 godina dogodilo samo nekoliko puta. Važnije od lemljenja je odlemljivanje, a za to postoji uz razne pumpice i čudotvorna Chem-Wik žica iz Chipoteke, jer druga nijedna ne valja.
Prije lemljenja ozbiljnijih stvari dobro je po datasheetovima naći podatke o temperaturi i vremenu grijanja, posebno to vrijedi za razne chipove, styroflex kondezatore, prastare plastične diode i slične stvari,
Za lemljenje buksni na pojačalu, debelih kablušina za posvećene audiofile :) i sličnih stvari imam i jedno lemilo "za oluke" (što izgleda poput kuke) od 120W. :) Za to imam i pastu.

Kako mi je oslabio vid, a modene komponente su sve manje, imam i povećalo, urarski okular montiran na cvike, komad plastelina koji mi drži ono što lemim na okupu itd. :lol:


Pomalo, doći će do rutine s vremenom, memoj se obeshranriti..... :thumbup:
zbotic
 
Postovi: 2024
Pridružen/a: 04 svi 2011, 07:14


Natrag na Za početnike

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.