zbotic je napisao/la:Točnost brzine vrtnje je potpuno marginalna u utjecaju na zvuk. Važne su vibracije sustava; motor - tanjur - ručka.
To je jako komplicirana interakcija i za razumjevanje traži popriličan nivo poznavanja fizike. Za jedan ozbiljan doktorat.......
Moguće, ne isključujem da nije toliko kritično, zbilja nemam nešto puno iskustva sa gramofonima. Onako zdravo seljački pojednostavljeno samo na jednu frekvenciju jednog tona (a frekvencija je samo dio priče da ne bi bilo zabune) ja bi ipak radije da je 1000Hz upravo 1000, a ne 990 koliko bi bilo da mi je brzina vrtnje manja recimo za 0,3 okretaja. Onako na plastičnom primjeru.... ako je netko odsvirao gitaru u izvornom standardnom štimu 440Hz, zašto bi ga slušali u standardu 432...

Još bi bila gora ona druga varijanta kada bi u jednom okretaju imao tu nestabilnost od cca 1%, pa bi npr. klavir imao i malo zavijanja (to se čuje sigurno)...
Ne znam, možda sam u krivu, no da sam prisutan u svijetu gramofona mislim da bi mi ovaj parametar točnosti brzine vrtnje bio ipak jako važan. Razmišljam na glas, možda sam u krivu, tko zna, možda sam samo zabrijao na krivu stranu...

S druge strane taj nevidljivi i teško mjerljivi suodnos motor/tanjur/ručka mi je ipak prilično apstraktan, no vjerujem da bi gramofon bez te tri komponente bio zapravo najbolji gramofon. Kakav peh za gramofondžije he he he