Pasivno "pretpojačalo"

Stalci, kabeli, podloge...

Pasivno "pretpojačalo"

PostPostao/la domagoj » 15 lip 2016, 01:19

Ekipa par savjeta bi dobrodošlo.

Uglavnom trenutno, i do daljnjega, zvuk mi ide ovim putevima:

Osobno računalo PC - X-Fi Bravura (dac na njoj na linijskim izlazima je CS4382, za slušalice AK4396) - aktivni zvučnici.

E sad, na brzinu sam sklepa potenciometar linearni sa par otpornika (po ovom projektu -> http://sound.westhost.com/project01.htm), ali vidi vraga ne valja.
Na nekih 50% pomaka potenciometra, iz zvučnika se čuju nekakvi šumovi, koji nestaju u potpunosti kad se odvrti do maksimuma.
Nakon toga sam isproba stvar sa drugim pojačalom + pasivni zvučnici, pa prominija još par potova (oba log) i ista stvar, samo na drugačijim pozicijima se javlja.
Također isprobano spajanje preko sony-evom kazetofona, regulirao glasnoću preko "rec level" i nema šuma (osim šta ovaj "setup" unese svoj šum blizu makismuma).

Gleda sam shemu od sony-a, i potenciometar balansa i rec level je jedna od prvih komponenti koja je na ulazu signala, prije njih su jedino u seriji otpornici 22kOhm.
(Iako u kazetofonu signal nakon potenciometara prolazi kroz cilu silu elektronike i opampova).

To mi je dalo ideju za moje "pasivno pretpojačalo", dali bi stavljanje otpronika u seriju rješilo ove šumove što "dolaze i odlaze"? Ili je ovaj moj problem nakon potenciometra? Drugo pojačalo je testirano sa kablovima potenciometar - pojačalo dužine 15cm, tako da dužina kabla čini se nema utjecaja.
Inače Lineout impedancija na kartici je 150 Ohm, max. 3.0Vrms, operacijsko pojačalo koje mi je trenutno na front speaker out je LME49720HA.


Također ne znam ima li smisla spajat zvučnike na izlaz za slušalice, na njega se isto može ubacit opamp gore spomenut, trenutno je tamo NE5532, izlaz za slušalice nema kondenzatore na izlaz, već nakon opampa je nekoliko malih tranzistora na izlazu, izlaz je deklariran za slušalice impedancije od 16 - 600 Ohm (iako meni za AKG K240 slabašno mi je to).

Ovo "pasivno pretpojačalo" bi volio složit tako da ima mono/stereo prekidač i balans, eventualno ton kontrole (skoro pa nebitno). Radim sa zvučnim efektima, mono/stereo i balans su mi posebno bitni. Iako i glazba se sluša na istom "sistemu".
domagoj
 
Postovi: 11
Pridružen/a: 25 svi 2016, 18:44

Re: Pasivno "pretpojačalo"

PostPostao/la zbotic » 15 lip 2016, 07:22

Pokušaj malo pomicati ožičenje pa vidi ima li razlike, Vjerojatno je u pitanju nekakav ground loop.
Druga opcija je da ti treba potenciometar niže impedancije. Kućište potenciometra najčešće treba spojiti na ground..... itd. itd.itd........

Fotografiraj uradak dobiti ćeš bolji odgovor. Vidovitost i telepatija ne rade....
zbotic
 
Postovi: 2024
Pridružen/a: 04 svi 2011, 07:14

Re: Pasivno "pretpojačalo"

PostPostao/la domagoj » 15 lip 2016, 13:54

Sramota me to fotografirat :)
Kad sam napisa nabrzinu sklepano, doslovno sam mislija. Pot zalipljen za stol sa hrpom žica, zalipljen za probu da ne bižu tamo amo.
Al ono šta me muči je da i u pojačalu preko njegovog potenciometra ista stvar...
Proba sam micat kabele, i doista šum se anjuje, pogotovo kad ih odmaknem od strujnih kablova
domagoj
 
Postovi: 11
Pridružen/a: 25 svi 2016, 18:44

Re: Pasivno "pretpojačalo"

PostPostao/la zbotic » 15 lip 2016, 15:35

Za početak, malo prouči......

viewtopic.php?f=21&t=914
zbotic
 
Postovi: 2024
Pridružen/a: 04 svi 2011, 07:14

Re: Pasivno "pretpojačalo"

PostPostao/la pinco » 15 lip 2016, 18:17

Pošto je pasiva moguće da imaš problem izlazne impedance, kad je pot na nekih 50% onda je izlazni otpor najveći, dakle oko 25% vridnosti pota, kad je na min onda izlazni otpor nizak, tada bi šumovi tribali bit najmanji. Isto ka i kad je na max. jel onda je izlazni otpor zapravo otpor prethodnoga stupnja koji je vjerovatno nizak. Ako se najviše šumova ćuje na nekih 50% šta neznaći da je to sredina radi loga karakteristike onda je to možda problem.
pinco
 
Postovi: 210
Pridružen/a: 09 svi 2011, 09:59

Re: Pasivno "pretpojačalo"

PostPostao/la Mate » 16 lip 2016, 16:02

domagoj je napisao/la:.......... dali bi stavljanje otpronika u seriju rješilo ove šumove što "dolaze i odlaze"? Ili je ovaj moj problem nakon potenciometra? ........

šumovi koji dolaze i odlaze su posljedica neispravnih potenciometara, lemova, ali i aktivnih elemenata, naročito tranzistora.
Kako tvoji opisi nisu baš precizni, npr, da li se to javlja u oba kanala jednako?. Jesu li to šumovi dok vrtiš pot ili kad isti miruje (iako pot može proizvesti šumove i pucketanja i kad miruje).
Kod povezivanja stupnjeva, tek zaista drastična nesukladnost u impendacijama eventualno može dovesti do izobličenja. Ali to nije šum.
Provjeri još da ne štrca neki DC između stupnjeva. Probaj u seriju staviti neki kondenzator oko 4uF. Za početak možeš i obični elektrolitski bipolarni radnog napona cca 25V ili više.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Pasivno "pretpojačalo"

PostPostao/la domagoj » 16 lip 2016, 19:59

Provat cu sa kondenzatorima, iako zvučna na izlazu ima kondenzatore.

Šum se doslovno lagano pojačava prema nekih pola raspona pota (nije isto za sve koje sam testira), te se lagano smanjuje prema kraju rotacije i na maksimumu nestaje. Najviše podsjeća na zujanje napajanja, ali sa dosta viših elemenata, nije samo hum na 50hZ već definitivno ima toga i više.
Nije šuškanje i krčanje dok se pot vrti, već je konstantan, jednak na oba kanala.

Kad uhvatim vremena sljedeći tjedan ću probat složit sve u neko kućište sa boljim ožičenjem i kraćim kablovima.
Od potenciometra do zvučnika će ići nekakav polubalansirani kabel (napravljen od mikrofonskog oklopljenog sa dva vodiča) pa ćemo vidit šta će bit.
Evo ovo unbalnced to balanced cable
https://www.presonus.com/news/articles/ ... unbalanced

Inače da napomenem,
Sa pojačalom jvc a-x2 imam istu situaciju, ono je po shemi pasivno sve do "iza" volume controla. S tim da na njemu je šum se moga čut samo na slušalicama, i to jedva. Iako na njemu je ground na šasiju na više mjesta i po onome topicu šta je zbotic linka izgleda ko loša taktika, ako sam to povata :p

Po svemu čini mi se da je ovo neki ground loop, pc je ipak izvor brda raznih šumova i zujanja.
domagoj
 
Postovi: 11
Pridružen/a: 25 svi 2016, 18:44


Natrag na Pomagala

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

cron