Ribbon (quasi ribbon) & planar magnetic loudspeakers

Re: Ribbon (quasi ribbon) & planar magnetic loudspeakers

PostPostao/la zmajz » 14 lis 2015, 11:07

Mini DSP bi bolje poslužio od Beringera, mislim. Što se tiče traka, mislim da u dućanima s umjetničkim potrepštinama ima samoljepljiva Al traka širine 5mm ili manje, moram provjeriti u kad dođem u Zg. Meni je u toj priči najveći problem ljepilo. Koje, kako se aplicira itd.
zmajz
 
Postovi: 531
Pridružen/a: 05 svi 2011, 16:52
Lokacija: zagreb

Re: Ribbon (quasi ribbon) & planar magnetic loudspeakers

PostPostao/la elvis » 14 lis 2015, 11:40

ajmo sada malo forenzike... koliko vidim po slikama i specifikacijama magneplanar 1,7 ima panel oko 120 cm, i na tom panelu je oko 25 provlačenja alu žice. To je u konačnici oko 30 metara žice. Ako pogledamo specifikacije bakrene žice u smislu otpora po metru, idealna se čini žica diametra 0,42 (bez laka), a sa lakom je to oko 0,45. DC otpor po jednom metru žice diametra 0,42 je 0,129 oma i to je u konačnici ukupno 3,9 oma DC otpora na bass dijelu. Rekao bi idealno, no ne znam kakva je impedansa sve gatoga, ali DC otpor je OK. Na slikama mi se čini da je žica i deblja od ovoga (hebiga to je Al sa većim otporom). Magneplanar svoje zvučnike štiti tromim osiguračem od 4A, pa svakako u dizajnu skretnice ne treba ovo zaboraviti ugraditi.

Koliko znam magneplanar koristi aluminijku žicu (bar u jednom djelu novije proizvodnje, sada se to sve "utiskuje" na membranu), pitanje je gdje to nabaviti. U tom slučaju mogla bi ići i deblja žica, stavlja se koliko sam shvatio alu promjera 0,64mm što je dosta deblje od onih skromnih 0,42 mm bakra koje gore spominjem. To je dakako strujno moćnije, no velim kako nabaviti AL žicu, lakiranu po mogućnosti mada nije nužno.

Za visokotonac se koristi dosta tanja žica... ako je AL obnda je to 0,16mm ili bakrena 0,13mm .. tu je otpot dosta veći po metru pa vjerujem da se rade 8-omske verzije.... jedno 7 provljačenja žice dole gore...

Što se tiče ljepila opet je 3M u igri...

Navodno se žica prislonjena na foliju prvo pospreja sa ovim:
https://www.youtube.com/watch?v=8W-qRBB5PaY

A onda se nakon toga sve dobro betonira (ali zankim slojem) sa ovim:
https://www.youtube.com/watch?v=lR0LGkbS9_w

Znači ne treba možda ići baš sa ovim ljepilima no treba vidjeti što je to i pronaći domestic zamjenske stvari.

Manje više sve se može naći na velikom DIY forumu pod "Planars & Exotics ESL's, planars, and alternative technologies"

Drugim riječima praktično nema više tajni, neke kompromise treba pronaći, ostaju po meni magneti kao ključan problem u smislu nabave. Bojim se da su te magnetne savitljive trake koje spominješ ipak preslabe, osjetljivost sa njima bila bi zbilja skromna.

Treba provjeriti kolika je realna razlika u težini bakra i aluminija... naravno uzeti u obzir razlike u debljini žice... tj. koliko se toga ukupno "kači" na membranu. Ako se koristi bakar zbog težine bi se trebala koristiti nešto tanja žice, loše u strujnom smislu, no eto kompromisa... hebiga bakar se lako nabavi a alu žica baš nikako.
Avatar
elvis
 
Postovi: 1484
Pridružen/a: 04 svi 2011, 14:38

Re: Ribbon (quasi ribbon) & planar magnetic loudspeakers

PostPostao/la elvis » 14 lis 2015, 11:56

......... a možda je najbolje kupiti polovne magnepane i stisneš play i uživaš bez muke :). Magneplanara ima u raznim paketima, samo treba naći koji ti više paše. Odluka dakako nije laka ili je možda ipak laka :)... evo paketa koji se mude:

Opcija A
MG 1.7 plus "nestašna"
sl01magneplanar-1.7-600.jpg
sl01magneplanar-1.7-600.jpg (57.04 KiB) Pogledano 6042 put/a.



ili Opcija B
MG20.1 plus "konzervativna"
MG20.1.jpg
MG20.1.jpg (43.18 KiB) Pogledano 6042 put/a.


Sada ćemo vidjeti tko je pravi audiofil.... ja dakako biram opciju B, herbiga godine su tu, više ću koristiti MG 20 (evidentno bolje od MG1.7), a moram biti realan :) :)
Avatar
elvis
 
Postovi: 1484
Pridružen/a: 04 svi 2011, 14:38

Re: Ribbon (quasi ribbon) & planar magnetic loudspeakers

PostPostao/la zbotic » 14 lis 2015, 12:01

Prijatelj prodaje 1.6 za 7500 kn, mogu potvrditi da su u odličnom stanju. Možda bi se moglo i cjenkati.
zbotic
 
Postovi: 2024
Pridružen/a: 04 svi 2011, 07:14

Re: Ribbon (quasi ribbon) & planar magnetic loudspeakers

PostPostao/la Pao Pepeo » 14 lis 2015, 13:27

ajd jedan prijedlog za razmatranje o kojem bi volio cuti vase misljenje
al prvo da ponovim
my-name gleda pokusat napraviti panele za bas podrucije gdije imat tanku membranu nije jako kriticno,ja bi rekao da stovise radi vecega hoda bilo bi i bolje da ona bude nesto deblja.. a tu trebamo dodati i tezinu samih vodica (dal bakar dal aluminij)

sad gledate koj bi bio naj bolji nacin kako priljepit vodic za membranu (za koju bi se koristio Meylar) dal on bio u vidu trakica ili zice,koje ljepilo koristit itd.

sad... pitanje bi bilo dali bi se moglo probat napravit membranu sa vodicima u njoj?? pojednostavljeno - lijepo raspoređene vodice (recimo zice) zaljepit između dva sloja papira ili kartona,pokusat dobit nesto slicno membrani klasicnih zvucnika... sad znam klasicna membrana zvucnika dobiva pod pritiskom i uz prisustvo određene temperature i raznih kemikalija koje se upijaju u papir.. ali mozda neke probe bi se mogle napravit i u tom smjeru.. :wtf:

sad si ja odmah postavljam pitanje na koje mozda i sam znam odgovor :D ali da ga kazem na glas..
dali bi takva membrana trazila nekakav tip ovjesa???? hod nije petjeran ali... u svakom slucaju mislim da nebi je bilo tesko napravit i naci material za nju posto nije okruglog oblika kao kod klasicnik zvucnka

i da naj bitnije!! ja biram one di je nestasna ;)
Pao Pepeo
 
Postovi: 231
Pridružen/a: 16 lip 2013, 21:31
Lokacija: Pula

Re: Ribbon (quasi ribbon) & planar magnetic loudspeakers

PostPostao/la my_name » 14 lis 2015, 14:07

Glas za nestašnu pa kako god zvučala :D
Padaju mi svakakve gluposti na pamet...cak i ovako nešto :http://www.leiton.de/img/common/seiten-sondertechnologien/schlangen-flex-2.jpg
Problem je što ovaj pcb tj 4 kom koštaju oko 650€
Druga stvar je slično ovome ali u jednom smjeru...upitna je vodljivost tj snaga koju trpi...apliciranje na membranu bi bilo relativno jednostavno..

Idealno bi bilo nači neki vodic i stavit ga u sendvič između dva mylara ali problem je kako zaljepit dva mylara jedan za drugi...ako nadjemo riješenje za to riješili smo dobar dio problema

Gore se vec prica o DSPima a mi jos nismo shvatili kako zapravo napravit da ovo svira :D
my_name
 
Postovi: 151
Pridružen/a: 11 lis 2014, 20:53

Re: Ribbon (quasi ribbon) & planar magnetic loudspeakers

PostPostao/la elvis » 14 lis 2015, 14:20

Ajmo riješiti i magnete...

Kako je štapne magnete gotovo nemoguće negdje naručiti kompromis je vaditi ih iz nosača za noževe. U jednom od prethodnih postova sam spomenuo da se u Metrou može kupiti to "dosta" povoljno. Za 60 kuna dobiju se 2 magneta sa metalnim bočnicama koji pojačavaju fluks i to u dužini od 55 cm. Znači dva takva magnetna štapa daju 110 CM i tu smo u zoni MG 1.7. Širina na koju ciljamo je 25 cm. Ako uzmemo u obzir na koji način se pozicionira žica u prostor TOČNO između dva magnetna štapa, o tome se strogo mora voditi računa, lako je izračunati da za onih 24 do 25 provlačenja žice treba imati 24 štapa a to možemo dobiti sa 48 segmenata izvađenih iz nosača za noževe, a u konačnici za dva zvučnika to je 96, čitaj 2800 kuna magneta. Problem je što su ti magneti prilično široki pa bi trebalo ciljati i veću širinu od 25 cm, recimo 30 cm. Moguće je da bi magneti zbog širine prilično "začepili" zadnju stranu i upitno je koliko bi to bio dipol. Ovi magneti na slici ispod su 3.81 x 2.54 mm

IMG_0997.JPG
IMG_0997.JPG (161.25 KiB) Pogledano 5969 put/a.


A ova metoda KUDA treba prolaziti žica iznad magnetnih štapova i kako treba orijentirati svaki sljedeći magnet treba biti molitvenik od kojeg nema odstupanja:

magnepan quasiribbon principle.jpg
magnepan quasiribbon principle.jpg (88.09 KiB) Pogledano 5969 put/a.


znači žica ide točno između dva magnetna štapa, a svaki magnetni štap treba biti orjentiran suprotno... OBARTITI POZORNOST KAKO JE OZNAČENO SA N S ... ZAHEBANCIJA NA KVADRAT :) ... i ovo je još jedan razlog zašto magnetna traka nije primjenjiva...

No dobro, nema uspjeha bez truda i ulaganja... čisto još kao info ti magneti u Metrou izgledaju ovako:

734128.jpg
734128.jpg (15.37 KiB) Pogledano 5969 put/a.


Ima ih različitih dužina, a koliko sam vidio lako ih je izvaditi iz plastičnog tijela.

Trebalo bi razmiliti da li bi se moglo nešto napraviti sa manjim brojem magneta... u biti vjerojatno da, ali tada se smanjujemo, a smanjivanjem se odmičemo od bass drivera čime ova idjea gubi smisao... no hibridi su uvijek mogući... recimo ovako:

ET LFT-8B.gif
ET LFT-8B.gif (89.81 KiB) Pogledano 5969 put/a.


ali mi želimo magnetostatski bass !! :)
Avatar
elvis
 
Postovi: 1484
Pridružen/a: 04 svi 2011, 14:38

Re: Ribbon (quasi ribbon) & planar magnetic loudspeakers

PostPostao/la elvis » 14 lis 2015, 14:34

@paopepeo - a sve je moguće, no treba eksperimetirti. Ako ćemo gledati da li papir u uvoj priči postoji, odgovor je ne, no postoje nekakve igre sa drvetom, ali samo za srednje i visoke. Znači sendviči su mogući, no da li su potrebni ? Ionako se mora lijepiti..., a što se tiče suspenzije, odgovor je da bila bi potrebna jer bi se papir vremenom rasparao, no to čak i ne bi bio veliki problem, ravne spužve i gume se lako pronađu. U svakom slučaju sviđa mi se kako razmišljaš.. sve što ti padne na pamet i dalje dijeli, nikada ne znaš gdje čuči dobra ideja.

@my name ... pare treba čuvati za magnete, ostalo je koliko vidiš koliko toliko izvedivo.
Edit: vjerujem da ćemo vrlo brzo doći do zaključka kako je ESL mila majka za napraviti u odnosu na dobar magnetostat :)

Molba "alkemičarima" koji prate forum je da nam daju sugestije koja ljepila bi bila slična 3M-ovima koje sam zakačio par postova prije uz uvjet da su dostupna u našim dućanima ako je ikako moguće. Vjerujem da ekipa koja se bavi brodovima ima nekakvu sugestiju u tom smjeru...

Nestašna... znači mladi ste :), to cijenim... mislim na odabir nestašne !! :)
Avatar
elvis
 
Postovi: 1484
Pridružen/a: 04 svi 2011, 14:38

Re: Ribbon (quasi ribbon) & planar magnetic loudspeakers

PostPostao/la my_name » 14 lis 2015, 14:54

Ja vec sad vidim da je ESL puuuno jednostavnije složit nego ovo...ali zato mi je i izazov :D
Stalke za nož bi trebalo pogledati na ebay i sličnim stranicama...vjerujem da su dosta jeftiniji.
Makar...nesto sam gledao na ebayu neoddimijski magneti dimenzija cca 30mmx5x2mm oznake N52 bi doslo cca 250€...a vjerujem da su puuuno jači od ovih koje stavljaju u nosače za noževe
my_name
 
Postovi: 151
Pridružen/a: 11 lis 2014, 20:53

Re: Ribbon (quasi ribbon) & planar magnetic loudspeakers

PostPostao/la elvis » 14 lis 2015, 15:36

my_name je napisao/la:Ja vec sad vidim da je ESL puuuno jednostavnije složit nego ovo...ali zato mi je i izazov :D
Stalke za nož bi trebalo pogledati na ebay i sličnim stranicama...vjerujem da su dosta jeftiniji.
Makar...nesto sam gledao na ebayu neoddimijski magneti dimenzija cca 30mmx5x2mm oznake N52 bi doslo cca 250€...a vjerujem da su puuuno jači od ovih koje stavljaju u nosače za noževe




..... 30mmx5x2mm .. to bi bilo ok da se radi neki visokotonski ribon, pa zaljepiš par komada, no raditi metarske štapove od 3 cm magneta, pa onda 48 takvih štapova od po bar 1 metar, pa pravilna orijentacija svakoga ... hebiga bato ko to može.., da su jači.. trebali bi biti jači no porijeklo je malčice sumnjivo :)

U biti ovu temu je trebalo započeti sa pitanjem: KAKO NAPRAVITI ŠIPKE permanentnog magneta 1100mm x 4mm x 3mm ... :) ... no možda i nije to tako blesav prijedlog !
.... zadatak za google "Making a permanent magnet" :)
Avatar
elvis
 
Postovi: 1484
Pridružen/a: 04 svi 2011, 14:38

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron