Gramofoni iz garaže

Re: Gramofoni iz garaže

PostPostao/la FFL » 20 lip 2013, 13:56

Dosadašnje iskustvo sa super lepkom je više nego pozitivno , imao sam prilike u više navrata lepiti originalni remen za Stabi koji je pukao - remen posle nikada ne puca na spoju već na nekom drugom mestu. Bitno je da površina lepljenja bude što manja, onda mesto spoja nije kruto, treba koristiti vrlo malo lepka.
Probaću spojiti i sa dvokomponentnim lepkom. :)
Fabrički remen za Regu je 16E...
Avatar
FFL
 
Postovi: 26
Pridružen/a: 30 kol 2012, 19:39
Lokacija: Zrenjanin

Re: Gramofoni iz garaže

PostPostao/la Mate » 08 srp 2015, 09:21

zmajz je napisao/la:Točno si primjetio, zašto bi bilo jednostavnije?
Zato što stvari trebaju biti jednostavne do maksimuma, ali ne i jednostavnije od toga. Tvoja rješenja upravo to pokazuju: masu tanjura povećati koliko je to moguće vodeći računa o snazi motora (princip jednostavan, izvedba više ne), dampiranje nosećeg dijela mora opet biti dobro izvedeno (to e jednostavno) a to ipak komplicira izvedbu pa više i nije tko jednostavno. Itd.
Kad pričamo o gramofonima, tu se nekako nalazim na mojem području, a ja ne favoriziram belt drive pred direct drive, niti obratno.
Možda nebi bilo loše da se nas nekoliko zainteresiranih angažiramo oko projekta nekog grema (ala ono cijevno pojačalo), da se rastrčimo po mreži u potrazi za idejama i lako i pristupačno dobavljivim djelovima, pa da izprojektiramo nešto što bi bilo zaštitni znak ovog ili audiofil foruma?
Znači:
1 potraga za motorima (nije problem naći skupe i etablirane, treba tražiti dobre i ne skupe)
2 materijali za osovine i ležajeve
3 materijale za izradu plinthova (ili ti kućišta i nosača)
4 amortizacija (mehanička, ne financijska)
itd....

????


Zmaju, ova ti je izjava vrhunska. (Na prvoj stranici teme 2011.) Je si li to slučajno ili promišljeno ili prepisao negdje, nije važno, ali je ovo "in medias res" ili kako se već to reče.

Baveći se mojim gramom, koji nakon godina promišljanja i čitanja doživljava svoju inkarnaciju ali i realizaciju rješenja na licu mjesta u hodu.
Mozgam i probam kako riješiti taj ovjes, šta treba da je u zraku, a šta na zemlji. Testiram uživo u praksi, podmećem spužve veće i manje. Na kraju izbacim sve suspenzije van i stavim sve tvrdo na tvrdo, kost na kost, kamen na kamen. Jedino motorče ostane na gumenim mortizerima. (Tako je kod mog pok. dide na barci Jannmar bio montiran :D )
Tada mi na pamet dođe ova tvoja rečenica te također sine iz dubina memorije rješenje našeg Janeza iz susjedstva i njegov zasta genijalni Stabi S.
slika

I neka je Kuzma napravio i Stabi Ref sa pustim kilima i silikonskim suspenzijama, ja mislim da je Stabi S na tri O ringa definitivno genijalno rješenje i da ne treba ništa više od toga nego težine koja nikad nije na odmet. Čak mislim da ta tri O prstena više služe da se domaćica ne žali na možebitno oštećenje namještaja nego drugome.

Mase ručice tanjura i šasije trebaju upiti sve parazitne vibracije igle. Najvažnije za grem je to da je postavljen u savršen "livel"
slika
Raditi suspenzije 3 u tri ili četiri točke znači 3 ili 4 opruge koje teško da će biti iste u DIY izvedbi, automatski dolazimo do problema prethodnog uvjeta, ne možeš gram stavit u "livel". Opruge ga naginju. Odnosno rješenje više nije jednostavno, ili rastu dimenzije. Sve mi se čini da rješenja postaju suvišna jer su komplicirana, a efekti upitni.

Ovo Kuzmino Stabi S rješenje je Kolumbovo jaje. Vrhunac.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Gramofoni iz garaže

PostPostao/la zbotic » 08 srp 2015, 09:44

I na vrhunskim gramofonima nisu opruge posebno prilagođene, već se uravnoteženje postiže vijcima kojima se niveliraju.
zbotic
 
Postovi: 2024
Pridružen/a: 04 svi 2011, 07:14

Re: Gramofoni iz garaže

PostPostao/la elvis » 03 ruj 2015, 16:32

Ne radim gramofon iz garaže, čekam da nešto naleti za relativno manje nofce.... do tada bi složio nekakav MM preamp, a da ne moram izginuti zbog toga. Cijevi dakako ne bi..... opampi su poželjni. Ako ima neko nekakvo iskustvo... kako bi rekli po naški "best practice" bio bi zahvalan...

Lampe zbilja ne bi, to je dodatni EQ ionako već lošem frekventnom odzivu cijele te priče sa vinilom.... dodatni šum, mikrofonije, brujanja, debalansa tj. nejednake istrošenosti lampi, sačuvaj bože kineske produkcije lampi naročito ecc83, pa da ne nabrajam dalje ... sve to bi volio izbjeći. Sada bi mi jedan frend rekao kako "nemam pojma i da sam banda bez škole koja nije kompetentna da o tomu priča", i "da je lampa jedino što može svirati dobro i služiti u tu svrhu", no ja sam tu pravocrtno-isključivu priču ipak malčice prerastao. :)

Svaki savjet je dobrodošao...
Avatar
elvis
 
Postovi: 1484
Pridružen/a: 04 svi 2011, 14:38

Re: Gramofoni iz garaže

PostPostao/la zbotic » 03 ruj 2015, 17:21

Pass Pearl ti je zakon za gramofonski preamp. Nisu opampovi, svega nekoliko tranzistora, ali nažalost teško dobavljivi SK170 SJ74. Postoji Pearl1 i Pearl2 verzija, ja smatram da je to sve isto. Pronguglaj malo, možda nađeš nekakav kit za normalne novce.
zbotic
 
Postovi: 2024
Pridružen/a: 04 svi 2011, 07:14

Re: Gramofoni iz garaže

PostPostao/la zbotic » 03 ruj 2015, 17:25

Ima i sjajnih preampova iz osamdesetih za smiješne novce sa vrhunskim phono sklopovima. Malo unaprijediš napajanje i imaš HI-END.
zbotic
 
Postovi: 2024
Pridružen/a: 04 svi 2011, 07:14

Re: Gramofoni iz garaže

PostPostao/la elvis » 04 ruj 2015, 10:50

Ok hvala, sugestije prihvaćam. Idem linijom manjeg otpora tj. probati ću naći nešto iz 80-tih. Čak imam i backup opciju tj. imam određeni broj uređaja iz tog vremena koji u sebi imaju takav modul, možda bi kirurgija bila opcija.... sada mi pada na pamet i jedan Sony amp iz 78. god koji ima i MC uz MM... viš viš.... hm hm... mljac mljac ...


edit: jel netko radio P6 phono preamp od Rod Elliotta? jel to čemu? vjerujem da je na kraju sve u ovisnosti o upotrebljenom opampu...
Avatar
elvis
 
Postovi: 1484
Pridružen/a: 04 svi 2011, 14:38

Re: Gramofoni iz garaže

PostPostao/la zbotic » 05 ruj 2015, 02:17

Jesam ja. :lol:

Svira to, ali nije za ozbiljnu audiofiliju. Recimo, ja ću napraviti ponovo takav sa promjenjivim ekvilizacijama za preslušavanje onih šelak ploča. :D Ovog sam davno prodao pa čovjek kaže da mu je puno bolji od Projectovog prvog phona. OPA2134 je unutra.

elliot phono.jpg
elliot phono.jpg (95.87 KiB) Pogledano 9589 put/a.
zbotic
 
Postovi: 2024
Pridružen/a: 04 svi 2011, 07:14

Re: Gramofoni iz garaže

PostPostao/la elvis » 10 ruj 2015, 13:24

U zadnje vrijeme pričam stalno o phono preampu, pa sam sebi natovarim posao na leđa :). Kolega sa posla je prepakirao stari philips gram iz nekog jadnog kućišta u masivno od medijapana na način da je glodalicom napravio prostora taman koliko treba. Glazbena želja je da u isto to kućište uguramo nekakav solidan phono preamp, pa sam ja predložio baš ovaj od Elliotta obzirom da svi imaju solidna iskustva sa istim. Manje više dogovor je pao, no mjesta baš i nema. Iskoristiti ću napajanje od grama, malo još to filtrirati, ali bi pločicu samog preampa trebao šrinkati do bola. Pade mi na pamet da sve to preradim na SMD komponente, dimenzije bi bile ispod 1/4 sadašnje pločice... sve 5 ALI...... !!!

Ja sam dizajnima PCB-om ni nisam na "TI"... ima li neka dobra duša sa mrvicu viška vremena da mi za ovu shemu:

p06-f1.gif
p06-f1.gif (5.52 KiB) Pogledano 9215 put/a.


"exportira" nacrt za PCB isključivo sa SMD komponentama... znači opamp, svi kondovi i otpori bi trebali biti smd i što bliže opampu. Znam da sad zvučim gotovanski, no velim ako neko voli kemijati po tim programima, a nema neku ideju što, evo mala zamolba. Ako nema "zainteresiranih" probati ću sam... malo vježbe neće biti na odmet.

Dobroj duši unaprijed hvala :) ...
Avatar
elvis
 
Postovi: 1484
Pridružen/a: 04 svi 2011, 14:38

Re: Gramofoni iz garaže

PostPostao/la Mate » 10 ruj 2015, 13:49

Ja sam nedavno nabavio ovaj http://r.ebay.com/2yuTnZ
slika

Još stoji u kesici kako je stigao, nisam ga dakle još probao. Vidjet ćemo koliko će ove opcije sa DIP prekidačima šumiti tj vatati smetnje.
OP je OPA2134PA.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Analogni izvori zvuka

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

cron