Fostex horne

Re: Fostex horne

PostPostao/la Rade » 24 tra 2015, 09:30

Pao Pepeo je napisao/la:TNX Rade :salute: dobar forum,cudan malo...zapravo nije cudan samo nije tolko DIY duha poput ovog :D a ima i interesantnih tema ali su rijetke...najveca zamjerka je da u samo jednom od podforuma ima 174 stranice!!! pa sad ti tu nesto nađi :shock: :D


ma kakvi DIY , tamo se o'ma nakostreše kada čuju da je neko dijer jer vlasnik smatra da samo ima štete od njih jer mu nisu potencijalni kupci . Ceo sajt se sastoji od milion Kalabrezovih poruka gde on krene sa .....sada ću da radim to i to , pa razvali priču ......i onda čeka da se jave potencijalni kupci i ako toga nema onda se tema naglo prekida i pada u zaborav . Ceo štos je u bacanju mamaca za vatanje somova i šarana . Tako funkcioniše , i neprestano traži da nađe 5 do 10 potencijalnih kupaca da bi nešto uradio , umesto da nešto uradi pa ponudi tržištu .....i tu je problem :mrgreen:

To sa 174 stranice si u pravu , treba čitati više tema i izvlačiti to što te interesuje ......ja redovno čitam već par godina pa mi nije teško da razumem gde hoće da dođe i šta pokušava .
Rade
 
Postovi: 216
Pridružen/a: 05 srp 2013, 10:15

Re: Fostex horne

PostPostao/la Rade » 24 tra 2015, 09:41

Mate je napisao/la:Rade. ovaj tvoj zadnji post sve objašnjava.
Tj objašnjava točno ono što sam htio reći nakon što sam googlu dao da prevede onaj tekst.
Dakle po meni onaj tekst ne govori ništa osim o nekim urotama, i ima par navoda koji su neprovjerljivi . Zaključak delete all i zaboravi.

Cijela priča oko "uhornavanja" je problematična od svojih samih početaka Beraneka pa čak i prije. Ono što smo sigurni je to da je horna dobra za sirenu, trubu, razglas na stadionu i parlafo na skupovima. Općenito je dobra za urnebesno pojačanje zvuka uz naravno brdo negativnih efekata. Od izobličenja, faza, kašnjenja, direktivnosti, prijenosnog opsega itd.

Formule s kojima danas raspolažemo pomažu do neke mjere i vjerojatno uz značajno razbacivanje resursa može se doći do neke kvalitete.

U tom kontekstu, rečeni tekst nimalo ne pridonosi poboljšanju stvari. A ta podjela na starinske i moderne koncepte pa još gradacija 1.2.3. sama po sebi nema nikakvog smisla ako iza toga ne stojI jasna i mjerljiva tj, matematički potkrepljena fizika.
Sve ostalo može biti kako si ranije naveo, samostalno pokušavanje mjerenje i uspoređivanje.


u principu , dobro odrađen sistem fullhorn je superioran u odnosu na RD i može se kombinovanjem već postojećih delova , napraviti dobar sistem ......vrlo teško u pasivi , dakle treba aktiva i DSP procesori i naravno velika prostorija .
Recimo Martin WSX za početak , pa onda jedna mala horna za midbas , pa horna za srednje i horna za visoke .......recimo to uopšte nije veliko a treba da radi dobro ......možda ne vrhunski ali u svakom slučaju superiornije u odnosu na mnoge i mnogo skuplje RD sisteme . I sve staje u prvih 60 cm .....pogledaj ovo http://www.bitaudioworld.it/showthread.php?t=2186
Rade
 
Postovi: 216
Pridružen/a: 05 srp 2013, 10:15

Re: Fostex horne

PostPostao/la Roko » 24 tra 2015, 11:16

Kao mali poticaj Ninu da nastavi sa eksperimentima, evo malo modernih implementacija horni... ;)





http://hifiheroin.blogspot.com/2012/11/yl-and-goto.HTML

http://www.goto-unit.com/3.html

http://www.diyaudio.com/forums/multi-wa ... horns.html


Puno posla i uštimavanja, ali i rezultat je impresivan. :hail:


https://www.flickr.com/photos/12312992@N07/

Ovi su ludi do daske :D
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Avatar
Roko
 
Postovi: 2084
Pridružen/a: 03 svi 2011, 23:10
Lokacija: Zadar

Re: Fostex horne

PostPostao/la Pao Pepeo » 24 tra 2015, 12:09

Prvo hvala decki na linkovima :hail: imat cu sta gledat i istrazivat kad dođem doma (sad nemogu radim... :shh: )

drugo
Mate je napisao/la:Cijela priča oko "uhornavanja" je problematična od svojih samih početaka Beraneka pa čak i prije. Ono što smo sigurni je to da je horna dobra za sirenu, trubu, razglas na stadionu i parlafo na skupovima. Općenito je dobra za urnebesno pojačanje zvuka uz naravno brdo negativnih efekata. Od izobličenja, faza, kašnjenja, direktivnosti, prijenosnog opsega itd.

Pa mate ti hoces da se mi posvađamo... :lol: salim se naravno :D
stvar oko horni je i malo vintage prirode.. nije samo da one ako odrađene kako treba odlicno sviraju (jednako kao cijevna pojacala) nego imaju onaj nostalgicni stih i naj fascinantnije mi je kako nesto tako staro moze radit tako dobro sa svom tehnologiom koja napreduje...a jos kad se ove dvije cijeine spoje...
Da vam budem iskren najbolji sistem kojeg sam imao prilike poslusat nisu bile horne..i niti cijevni amp ali od gradnje horna se ne zelim maknut.Sad sto covijek vise ide u neku temu i strazivanje to vidi sve vise i vise problema i zahtjevi su sve visi ali to je dobro zar ne :) sjecam se kolko sam naivan bio godinama unatrag kad sam mislio da kutije koje tada gradim zvuce dobro... :lol: tad su bile a sad..malo manje
Horne kao takve su specifican zvucnik,i na takav zvuk se treba naviknut i prihvatit ga ( tu naravno ne ubrajam izoblicenja ako prisutna) i naravno one imaju dosta mana ali i drugi tipovi zvucnika isto..
A ako se horne uspiju napravit da ne budu zatvorene sakrivene u kakvu ogromnu kutjetinu lijepoe su i za vidit.
U buducnosti bi volio napravit jos po koji model horni,jer mnogo sam naucio iz ovih tipa kako stavri pojednostavit za izradu,kako pokusat smanjit izoblicenja i napravit sve bolje.
Jos se njeckam koji bi driver koristio,dali veci dali manji mozda i dvosistemac... dali neki spoj horne i kakvog basa za niske itd.

Da kazem i koju oko tweetera koje sad radim ,jucer sam ih probao na kratko,prvo sto sam primijetio da ce im mozda trebat koja atenuacija malo ih stisat.Prvo probat za kojih 2-3 dB jer se dobro cuju...
Nisam primijetio nikakve anomalije iako sam ih slusao samo na maloj glasnoci i na kratko,mozda kad se skrtnica odradi kako treba neke stvari ce izac na vidjelo bo.. :mrgreen:
Pao Pepeo
 
Postovi: 231
Pridružen/a: 16 lip 2013, 21:31
Lokacija: Pula

Re: Fostex horne

PostPostao/la elvis » 24 tra 2015, 13:16

Roko je napisao/la:Kao mali poticaj Ninu da nastavi sa eksperimentima, evo malo modernih implementacija horni... ;)


Sada ćete reći da kenjam no nema veze, ali na ovom video/audio zapisu koji je zakačio Roko uredno čujem onaj karakterističan trubasti prizvuk bass dijelu zbog kojeg sam digao ruke od horni. Možda umišljam, paranoja, neosnovana isključivost, ali mene je to uvijek živciralo kod bass horne. A hebemliga, nisam pametan, možda sam umislio, no to je očito kompromis na koji se mora pristati kod horni, bilo da se radi o back ili front loaded hornama. Ja bi čak i pristao na taj kompromis, no nervira me zbilja, a to bi bilo još super da je taj efekt prisutan samo u djelu 20-400Hz, no problem je prisutan i kod srednjih i visokih, truba se uvijek čuje mamu joj. Ako baš treba biti lijevak tj. nešto što asocira na hornu, onda bi moju pozornsot donekle privukla Geddes Loudspeakers priča. Oni su se zapravo uhvatili priče Waveguide i tu matematika horne možda baš i ne paše, a bass sekciju su prvobitno odradili u BR kabinetima, a onda su i te "rupice" zatvorili, znači horna nula poena. Istini za volju tu nemamo uvjetno rečenio FR priču, no FR priča je ionako utopija koju iz nekog razloga volimo, pa joj uporno dajemo šansu. Na prvi pogled Geddes Loudspeakers priča je čisti zvučnik za svadbe i ostale daće, ne tako skupi driveri u ne tako lijepoj kutiji, no kažu znalci odgovor na pitanje zašto to tako dobro zvuči nije čak taj njihov "lijevak", kvaka je zapravo u skretnici. Znači priča se prilično komplicira, jedan kond na visokotonac.. he he he, e neće ići.
Avatar
elvis
 
Postovi: 1484
Pridružen/a: 04 svi 2011, 14:38

Re: Fostex horne

PostPostao/la Roko » 24 tra 2015, 17:38

Ma slažem se, definitivno hornice imaju svoju problematiku, nemogu ni one pobjeći od nekih svojih fizikalnih ograničenja ni osobitosti. Ali, ako ćemo baš za pravo, a koja vrsta "drajvera" i pretvaranja el.signala u zvučne valove ih nema?

Recimo, posljednje desetljeće se velika halabuka digla oko keramike i keramikom premazanih drajvera, pa su mnoge (posebice razvikane među audiofilima snobčekima) firme i firmice pohrlile imat bar jedan, ako već ne kompletno a onda bar djelomični dizajn sa takvim drajverima. I onda se, gle čuda, ispostavilo da i keramički drajveri imaju golem problem rezonancije na pojedinim frekvama (i to, po nesreću, najintezivnije baš onima od 300Hz – 600Hz, te od 1kHz -5kHz), što zna biti jako iritirajuće kod reprodukcije trube napr, ali i svih ostalih puhačkih i gudačkih instrumenata te ljudskog glasa. Ta rezonancija i zvonjava keramike ovisi o debljini i površini sloja, i vrlo se teško kompenzira, uvijek se čuje.
Nešto slično imaju, premda manje izraženo i napr. aluminijski drajveri ili titanijumski.
Kod esl-a je problem implementacija bass područja, slično i kod magnetostata, a klasični papirnati kalotni imaju problem deformacije membrane pri kretanju itd itd...spisku nikad kraja...di god se odvija pretvaranje jednoga vida energije u drugi postoji i specifična problematika.

Sa druge strane gledajući, svaki način ima i neke svoje prednosti. Mene kod hornica oduševljava napr. to što mogu raditi i sa vrlo malim naponima i strujama, par finih watića iz SE cjevnih topologija zna biti sasvim dovljno za punu dinamiku i rezoluciju i to ih čini gotovo nenadmašnima u svijetu elektroakustike.
Sjećam se recimo, još iz sredine osamdesetih, dok sam još bio student, bio je jedan stari majstor graditelj hornica u Italiji, kod kojeg sam prvi put čuo jedan prekrasan mali sustav i možda najljepši ženski vokal upravo sa grema, SET-a (čini mi se onako po sjećanju sa 2a3 triodom) i sa hornama koje su bile akustički usklađene sa slušaonicom. Čovjek je obožavao operne dive i isključivo je to slušao, a taj ženski vokal je doveo do savršenstva reprodukcije, to je bilo vrlo "živo" i autentično, znaš kakav je dojam to ostavilo na mene kad se još uvijek, nakon puno godina, prilično dobro toga sjećam. Čudo što pravih par watića može napraviti na hornama. A sjećam se i tvojih Lowthera, kad smo ih slušali sa pola wata (ma niti toliko), pa nije falilo dinamike, a klasična gitara bila je reproducirana izvrsno. I nekako mi je uvijek žao što nisi nastavio sa usavršavanjem hornica za te Lowthere, bez obzira na sva ograničenja, mislim da je tu bilo još dosta prostora i da je drajver iskorišten tek neznatno, čak sam mišljenja da bi i u ovim Ninovim hornama Lowther radio možda i bolje od Fostexa.
OK, znam da je u oba slučaja riječ o subjektivnom dojmu i ograničenom spektru (ženski vokal i gitara), ali ovaj hobi ima tu svoju prednost da, ukoliko to želimo, možemo izraditi uređaj za reprodukciju baš onoga što nam je gušt slušat i po meni je to sasvim legitimno pravo.

Dobro, full-range single drajver je definitivno utopija, ali još nisam sreo audiofila ni diyera koji ne voli utopije i izazove...bar malo...

neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Avatar
Roko
 
Postovi: 2084
Pridružen/a: 03 svi 2011, 23:10
Lokacija: Zadar

Re: Fostex horne

PostPostao/la Mate » 24 tra 2015, 19:49

Pao Pepeo je napisao/la:Pa mate ti hoces da se mi posvađamo... :lol: salim se naravno :D

Očekivao sam tvoju reakciju.
Ja sam samo načelno iznio stanje stvari.
Zapravo niti jedan poznati princip nije dorečen tj nije bez mana , opet samo generalno govorim. Horne su u tom smislu posebne.
Naravno da se uvijek može dotjerati stvar na neki prihvatljiv nivo ili puno više od toga, što se čuje i iz priloženh linkova.

Evo na, u medjuvremenu su se Roki I Presley nadovezali
(Roko i Elvis, pardon :D )
Roko je nabacio gomilu linkova.
Izvdojit ću samo ovaj:
Roko je napisao/la:Ovi su ludi do daske :D

Jeste li primjetili jednu zajedničku osobinu svih projekata sa slika?
Niti jedan ne stane u prostor kako treba, a o waf faktoru da ne govorim.
Dakle horne imaju veliki problem upotreb u kući i to ne samo estetski nego i akustički.
Ja se divim ingenioznosti i marljivosti nekih projektanata koji stvaraju presložena elektroničko akustična "djela" za reprodukciju .
Međutim također smatram da rješenj nisu u kompliciranosti nego jednostavnosti. Samo ih još nismo otkrili.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Fostex horne

PostPostao/la Pao Pepeo » 24 tra 2015, 21:38

elvis je napisao/la:Sada ćete reći da kenjam no nema veze, ali na ovom video/audio zapisu koji je zakačio Roko uredno čujem onaj karakterističan trubasti prizvuk bass dijelu zbog kojeg sam digao ruke od horni. Možda umišljam, paranoja, neosnovana isključivost, ali mene je to uvijek živciralo kod bass horne. A hebemliga, nisam pametan, možda sam umislio, no to je očito kompromis na koji se mora pristati kod horni, bilo da se radi o back ili front loaded hornama. Ja bi čak i pristao na taj kompromis, no nervira me zbilja, a to bi bilo još super da je taj efekt prisutan samo u djelu 20-400Hz, no problem je prisutan i kod srednjih i visokih, truba se uvijek čuje mamu joj.


Istina taj kako kazes trubasti prizvuk ili hum je prisutan kod horni bar i kod mojih,covjek kad prvi put cuje horne mozda nece odmah ici za tim ali vremenom hoce.Ja ga iskreno cujem samo u donjem dijelu na srednjim i visokim ne tolko.Iako sad cekam sto ce bit i kad ukljucim tweeter u horni... moguce.
Meni to ni ne smeta tolko ali radit cu u buduce da sto vise smanjim tu pojavu.Treba se pomirit s time i da ce ona uvijek biti prisutna jer zvucni valovi putujuci hornama odbija se u vise strana ne samo prema naprijed a pojave povratnih valova su prisutne i ako je horna potpuno ravna.
Kad kad se i ja zazelim spojit svoje cjevase na neki BR zvucnik,a i to napravim ali tad su basevi drugaciji ali onda nesto drugo fali.
Ti Elvis bio si spominjao da si prolazio kroz FR fazu :D i mislimda si i ti brzo skuzio da je to isto posebna prica.Dobri zvucnici se daju napravit ali uvijek su tu bili neki kompromisi :) i daj me podsjeti jednom si spomenuo koje si horne imao ali nemogu se sjetit koje?? Znam da su to bile one sa dosta skracenom hornom koja nije radila kasnjenje od 180* i da su unutra bili englezi :) ali se nemogu sjetit koje..
I kolko ti je bio bitan smjestaj u prostoru kod njih?? Ja sad vidim da ima tu dooosta toga,primjerice preselio bi se u garazu posto u njoj mi bolje zvuce..u dnevnom se nazalost ne mogu igrat ni sa micanjem njih od zidova ni sa udaljavanjem jedne od druge itd: :(

Roko je napisao/la:Sa druge strane gledajući, svaki način ima i neke svoje prednosti. Mene kod hornica oduševljava napr. to što mogu raditi i sa vrlo malim naponima i strujama, par finih watića iz SE cjevnih topologija zna biti sasvim dovljno za punu dinamiku i rezoluciju i to ih čini gotovo nenadmašnima u svijetu elektroakustike. Sjećam se recimo, još iz sredine osamdesetih, dok sam još bio student, bio je jedan stari majstor graditelj hornica u Italiji, kod kojeg sam prvi put čuo jedan prekrasan mali sustav i možda najljepši ženski vokal upravo sa grema, SET-a (čini mi se onako po sjećanju sa 2a3 triodom) i sa hornama koje su bile akustički usklađene sa slušaonicom. Čovjek je obožavao operne dive i isključivo je to slušao, a taj ženski vokal je doveo do savršenstva reprodukcije, to je bilo vrlo "živo" i autentično, znaš kakav je dojam to ostavilo na mene kad se još uvijek, nakon puno godina, prilično dobro toga sjećam. Čudo što pravih par watića može napraviti na hornama


Tu smo Roko na istoj valnoj duljini :) i od toga da me fasciniralo kako lijepo zvucnici mogu radit sa svega par W,sto je i prednost u vidu gradnje-nabavke Cijevnog pojacala..ima se puno veci izbor cijevi koje se mogu koristit,moze se uglavnom ic na SE ustroj ,manje cijene djelova itd.
i meni se najvise sviđa girara i zenski voklai .Isto odusevio sam se slusajuci nesto poput Fela Kutia a i Beastie Boysa :D
Pao Pepeo
 
Postovi: 231
Pridružen/a: 16 lip 2013, 21:31
Lokacija: Pula

Re: Fostex horne

PostPostao/la mulin » 02 svi 2015, 21:40

svaka cast na za ove horne :hail: .podsjecaju me na nautiluse šta sam tija radit.mislim na slican nacin izrade kutija.
Privitak/ci
555.jpg
555.jpg (30.97 KiB) Pogledano 9546 put/a.
mulin
 
Postovi: 361
Pridružen/a: 07 pro 2014, 14:23

Re: Fostex horne

PostPostao/la Pao Pepeo » 04 svi 2015, 09:40

:D nacin izrade u DIY varijanti vjerujem da bi bio jako slican... tvornicki se to radi sigurno drugacije.Siguran sam da se koriste kalupi na vakum i ako je neka vrsta stakloplastike u điru mora da je kvalitetna i sa odgovarajuce debelom stjenkom.Znam da je bilo dosta eksperimenta sa stakloplastikom i umijetnm materialima,i znalo se koristit vise slojeva razlicitih materiala za ukrucivanje kutije ili rezonatora.Kao kod sendvica dva sloja recimo stakloplastike ispunjena nekakvom pjenom sve radi smanjenja vibracija tako da ni to ne iskljucujem..
I oblik puza pogoduje smanjenju rezoniranja cijele "kutije" svojim oblikom ;)

E sad dali je moguce napravit 4sistemce nalik na B&W zvucnike moguce je,al napravit iste je nemoguce :D Vjerujem da bi se u DIY izvedbi dalo i napravit zvucnik nalik na ovaj da pristojno zvuci..ili barem nakon sto bi se covijek 6mjeseci njime mucio i nakon kojih par somica potrosenih eura zvucio bi mu odlicno sigurno :lol:
Nautilusi su mi a vjerujem da ce se mnogi slozit jedni od naj bolje osmisljenih zvucnika iz 90tih i B&W si je dooobro podebljao ime njima.. pogođen nacin rada,lud dizain,dobra prica a vjerujem i izvrsan zvuk.Nadam se da cu jednog dana ih imat prilike di poslusat iako tesko..
Pao Pepeo
 
Postovi: 231
Pridružen/a: 16 lip 2013, 21:31
Lokacija: Pula

Prethodna

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron