Mjerni mikrofon

Stalci, kabeli, podloge...

Re: Mjerni mikrofon

PostPostao/la Mate » 23 lis 2014, 19:32

Da mislio sam na električnu fazu. Misao sam počeo sa mjerenjeima na umu ali sam se odmah podsjetio da je problem permanentan i na lancu za reprodukciju, a onda idemo dalje pa kažemo da je isti i na opremi za snimanje.
Mene ta misao o fazi muči već dugo. Jasno je da su tu zvučnici najgori igrači po pitanju faze. Međutim pravi konstruktori o tome vode računa ili bar pokušavaju.

Ja na to gledam ovako. Bez obzira di je granica čujnosti prosječnog uha (govorim o osjeltljivosti sluha na fazu), u matematičkom smislu neki "prirodni" zvuk je uvijek smjesa osnovnog tona i više harmonika. Kad taj signal prođe samo kroz elektroniku, nema šanse da se ne raštimaju fazni odnosi između osnovnog tona i harmonika.
Svaki vezni kondezator u nizu će utjecati na fazu. Koliko, to se može analizirati.
Poanta je u tome da matematički na kraju lanca to nije više originalni signal.
Ako zanemarimo utjecaj mikrofona u istom smislu iako je i mic sukrivac u priči, ta fazna odstupanja elektronike u zavisnosti o frekvenciji možemo relativno lako izmjeriti. Nisam još probao (iskreno niti nemam uvjete), ali me jako zanima kako to izgleda.
Inače i ja mislim da je fazna usklađenost izuzetno važna.
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Mjerni mikrofon

PostPostao/la Rade » 24 lis 2014, 20:08

Pratio sam jedno stručno , manje -više nadmudrivanje na internetu oko nekog Aloinog preampa koji nema kondezatore u liniji ......i onda je tu Aloia pravio neke manje -više neophodne elektronske gimnastičke figure i uspeo u tome ......taj pramp u svakom ili većini slučajeva očekuje neki lep manje više kondezator u nekoj ili na nekoj skretnici ......u klasi Aloie ima još nekih prampova koji isto tako dobro rade a imaju kondezatore na putu .........poenta je da ima onih koji veruju da bez kondezatora bolje radi i spremni su to platiti ......
Rade
 
Postovi: 216
Pridružen/a: 05 srp 2013, 10:15

Re: Mjerni mikrofon

PostPostao/la Boban » 29 lis 2014, 20:29

Rade je napisao/la:Trenutno Pinčo i Boban nešto petljaju oko toga...


slika

http://postimg.org/gallery/1mrsgbmsw/

:)
Boban
 
Postovi: 51
Pridružen/a: 05 svi 2011, 22:32

Re: Mjerni mikrofon

PostPostao/la Roko » 30 lis 2014, 11:36

Bobane, ajde kad uhvatiš malo vremena, daj malo više o tome (slikovno i opisno), djeluje vrlo zanimljivo. A mogao bi i Vinko, naravno. ;)
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Avatar
Roko
 
Postovi: 2084
Pridružen/a: 03 svi 2011, 23:10
Lokacija: Zadar

Re: Mjerni mikrofon

PostPostao/la Rade » 03 stu 2014, 14:20

Boban je napisao/la:
Rade je napisao/la:Trenutno Pinčo i Boban nešto petljaju oko toga...


slika

http://postimg.org/gallery/1mrsgbmsw/

:)


jel si ti to postovao slike u galeriji sa onim sisatim curama da sakriješ da si stavio mikrofon i izlaz za zvučnjak na zadnju stranu aaaaaa?
Rade
 
Postovi: 216
Pridružen/a: 05 srp 2013, 10:15

Re: Mjerni mikrofon

PostPostao/la Mate » 04 stu 2014, 08:29

Rade je napisao/la: jel si ti to postovao slike u galeriji sa onim sisatim curama da sakriješ da si stavio mikrofon i izlaz za zvučnjak na zadnju stranu aaaaaa?


Meni je bilo na vr' jezika. Ali rekoh, bolje mi je da shutim. :D
Avatar
Mate
 
Postovi: 1138
Pridružen/a: 12 svi 2011, 06:55
Lokacija: Prigradica

Re: Mjerni mikrofon

PostPostao/la Boban » 04 stu 2014, 09:54

Oh, shebao sam se. Izvinjavam se, neće se više ponoviti. Revizija 2.0 će imati terminale napred i još neke sitnice... Već je u planu.
Boban
 
Postovi: 51
Pridružen/a: 05 svi 2011, 22:32

Re: Mjerni mikrofon

PostPostao/la Rade » 04 stu 2014, 14:27

Boban je napisao/la:Oh, shebao sam se. Izvinjavam se, neće se više ponoviti. Revizija 2.0 će imati terminale napred i još neke sitnice... Već je u planu.


nisi se shebao ako ti je tako zgodnije da kablovi idu sa druge strane i ne prave nered napred ......meni je bilo zgodnije sa prednje strane jer svakih toliko čupam kablove napolje pa mi je nezgodno da sve pomeram ......čak mislim da prema kutiji vučem jedan višežilni kabel da nebih morao svako toliko da ustajem i menjam kabel za zvučnike ......nego sve odjednom spojiti pa mirno iz kaficu sve meriti ......čak šta više , naknadno celu skretnicu imati pored sebe i tu odmah vršiti promene ....pola priprema sam uradio , ispod stola stoje bobine kondezatori i otpornici jedino se nesme znati gde sto stoji .
Naravno da ne trebam da naglašavam da se mikrofon ne pomera nego se sve hvata sa jednog metra ........na već postojećoj kutiji i već namontiranim zvučnicima .......gde se ima realan odziv sa svim deformacijama odziva usled panela ......koji se svode na minimum prethodnim snimanjem na velikom panelu i naknadnim simulacijama ......ja to svima preporučujem mada i sam ne radim , nego onako od oka ih premerim pa namontoram i posle gledam šta sam napravio :) .....po nekim zadnjim proverama koje sam radio .....ko koristi kapsulu wm 61 kao i ja , najpribližnije mesto za pecanje faze je početak panela na koji je zvučnik namontiran i početak kapsule ...dakle sam vrh aluminijumskog dela kapsule .
ARTA ima početak na 300.-tom samplu drugi marker na jedan metar , pa onda mikrofona na metar , početak , tj sam vrh kapsule i GET .......vrh impulsa može biti i obično je iza drugog markera što navodi na činjenicu da se početak merenja nalazi IZA panela tj negde u unutrašnjosti zvučnika .....gde , e to niko ne zna :)
Rade
 
Postovi: 216
Pridružen/a: 05 srp 2013, 10:15

Re: Mjerni mikrofon

PostPostao/la Rade » 19 vel 2016, 15:09

Nedavno je u AR publikovana teorija i praksa u vezi amaterskih mernih mikrofona . Praktično je bilo napisano sve šta su oni imali reći u vezi toga . Poređenja su izvršena , merenja takođe i na kraju zaključeno da WM 61 A je najbolja amaterska kapsula a Linkvicovo predpojačalo iako nije najbolje i dalje je odlično . Nešto bolja predpojačala su konstrukciono komplikovanija a na merenjima daju vrlo male razlike ......pošto vidim da je zadnja poruka iz 2014 , a danas je 2016 , hteo sam samo da kažem da se na tom polju nije ništa značajno desilo ....sve po starom :) :)
Rade
 
Postovi: 216
Pridružen/a: 05 srp 2013, 10:15

Prethodna

Natrag na Pomagala

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

cron